Τρίτη 18 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
"Διαμελισμένη" ειρήνη

ΟΜΑΓΚ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Δυναμιτισμένο, για άλλη μια φορά, το εύθραυστο σκηνικό στη Βόρεια

Ιρλανδία μετά την τρομακτικής "σύλληψης και ισχύος" βομβιστική επίθεση του Σαββάτου, που απειλεί με "ακατάσχετη αιμορραγία" τη νεόκοπη και πολύπαθη "ειρήνη".Καθολικοί και προτεστάντες θρηνούν είκοσι οχτώ νεκρούς, προσμένουν με αγωνία την τύχη των 220 τραυματιών, από τους οποίους 11 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και προσπαθούν να ξεπεράσουν τη φρίκη και τον τρόμο που άφησε πίσω της η "τεράστια" βόμβα, που εξερράγη στο κέντρο της πόλης Ομαγκ, μιας μικρής πόλης στην "καρδιά της Βόρειας Ιρλανδίας, 100 χλμ. δυτικά του Μπέλφαστ. Εκρηκτικά, βάρους 250 κιλών που είχαν τοποθετεί σε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, εξερράγησαν λίγο μετά τις 3.00 στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι, μια και λάμβανε χώρα το ετήσιο θερινό καρναβάλι. Το ειρωνικό και συνάμα τραγικό είναι ότι η περιοχή ήταν "στοιβαγμένη", καθώς η Αστυνομία, που είχε λάβει προειδοποιητικό - τελικά παραπλανητικό - τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο δικαστικό μέγαρο, είχε εκκενώσει την εν λόγω περιοχή, κατευθύνοντας τους πολίτες προς το εμπορικό κέντρο. Σαράντα λεπτά αργότερα και ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας πίστευαν ότι πρόκειται για φάρσα, το κέντρο της Ομαγκ τινασσόταν στον αέρα. Το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα είναι το ισχυρότερο και πιο πολύνεκρο από την έναρξη των "ταραχών" στη Βόρεια Ιρλανδία, πριν μία τριακονταετία, ενώ πιθανολογείται ότι είναι ενέργεια εκ των αποσχισθέντων ομάδων του ΙΡΑ, που αντιτίθενται σθεναρά στην ειρηνευτική διαδικασία.
Οι πρώτες συλλήψεις
Οι έρευνες, όμως, των αρχών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, που έχουν εξαπολύσει ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της βομβιστικής επίθεσης, στρέφονται κυρίως προς μία ομάδα: Την οργάνωση "Oglaich na Herireann", που σε ελεύθερη απόδοση θα μπορούσε να σημαίνει και ο "Αυθεντικός ΙΡΑ". Ενας εκ των ηγετικών στελεχών αυτής της οργάνωσης, που τον περασμένο Μάη, μόλις ένα μήνα μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας, είχε ανακοινώσει ότι "η μηχανή του πολέμου εξαπολύθηκε και πάλι κατά της βρετανικής κυβέρνησης", ο εξόριστος στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθολικός επιχειρηματίας Φράνσις Μακ Κέι,φέρεται ως "εγκέφαλος" της επίθεσης που έγινε με τη συμπλήρωση 29 ετών της εγκατάστασης των βρετανικών στρατευμάτων στο Ολστερ. Ο Μακ Κέι, που είναι ένας εκ των 32 ιθυνόντων του "αυθεντικού ΙΡΑ", διέψευσε εκ νέου χτες οποιαδήποτε ανάμειξη της οργάνωσής του στο μακελειό του Σαββάτου, κάτι που είχε πράξει και η Επιτροπή την Κυριακή. Ομως, ανάμεσα στους πέντε που συνέλαβε η Αστυνομία της Βορείου Ιρλανδίας χτες το χάραμα, είναι και ο 19χρονος γιος του Μακ Κέι, Σιν.
Αντιδράσεις

Παρά τις συλλήψεις όμως, οι έρευνες συνεχίζονται για να μπορέσει να έρθει στο φως ο ιθύνους νους αυτής της βομβιστικής επίθεσης. Το γεγονός προκάλεσε για πρώτη φορά και δηλώσεις του ηγέτη του "Σιν Φέιν" - πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ - Τζέρι Ανταμς, που καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση.

Δεν έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας, όταν φανατικοί ενωτικοί προτεστάντες είχαν παραδώσει στις φλόγες σχεδόν όλο το Ολστερ, με αφορμή την απαγόρευση της ετήσιας παρέλασης του Τάγματος της Οράγγης, στο Κάρβαγκι Ρόουντ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, παρ' όλα αυτά με τις δηλώσεις του, φαίνεται πεπεισμένος ότι τελικά η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία θα στεφθεί από επιτυχία, παρά την αιματηρή βομβιστική επίθεση στην πόλη Ομαγκ. Ο Μπλερ κατέφτασε την Κυριακή το βράδυ στη Βόρεια Ιρλανδία, διακόπτοντας τις διακοπές του, ενώ είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Μπιλ Κλίντον για να τον ...ενημερώσει για την κατάσταση. Σύμφωνα λοιπόν με τον εκπρόσωπο της βρετανικής πρωθυπουργίας, ο Μπλερ τόνισε στον συνομιλητή του πως οι δράστες της επίθεσης "δε θα κατορθώσουν τίποτε, διότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι πολύ πιο δυνατή

".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ