Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυκλάδες και Αρχαϊκή Πλαστική

"Η πλαστική των Κυκλάδων. Ιστορία των εργαστηρίων, ακτινοβολία των ρυθμών" είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που θα γίνει στην Αθήνα από 7 έως 9 Σεπτεμβρίου.Το συνέδριο οργανώνει η ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.Η εναρκτήρια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20) και οι επόμενες δύο θα φιλοξενηθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31).

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιαστεί το νέο υλικό και οι απόψεις των επιστημόνων και να δοθούν νέες κατευθύνσεις στην έρευνα, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια η συμβολή των Κυκλάδων στην ιστορία της ελληνικής τέχνης, καθώς αποτέλεσαν σημαντικό κέντρο της αρχαϊκής πλαστικής με ακτινοβολία στις διάφορες περιοχές του ελληνικού κόσμου.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου οι ομιλητές θα αναφερθούν στις καλλιτεχνικές σχέσεις Νάξου και Πάρου, Κρήτης και Κυκλάδων, Κυκλάδων και Αθήνας, καθώς και στην ακτινοβολία της Πάρου. Ανάμεσά του ο καθηγητής Αρχαιολογίας Β. Λαμπρινουδάκης θα αναφερθεί στην περίπτωση της Νάξου σχετικά με τη"Λειτουργία και διαμόρφωση της αρχαϊκής πλαστικής των Κυκλάδων στον τόπο παραγωγής της".Τη δεύτερη μέρα θα γίνουν ομιλίες για τους τύπους του Κούρου και της Κόρης, τις Σφίγγες και τους Ιππείς. Ο Φρ. Κρουασάν θα μιλήσει για τις "Πρώιμες κόρες των Κυκλάδων",η Ισ. Τριάντη για τους"Δύο υστεροαρχαϊκούς ίππους από την Πάρο" ενώ η Γ. Κοκκορού - Αλευρά θα αναφερθεί στην "Προέλευση του αρχαϊκού συντάγματος ιππέων στη Δήλο".

Την τελευταία μέρα οι ομιλητές θα αναφερθούν στα Εργαστήρια, στις Βάσεις και τις Επιγραφές, στο Μάρμαρο και την προέλευσή του και στον Αυστηρό Ρυθμό. Ανάμεσα στους εισηγητές είναι οι Γ. Μανιάτης - Κ. Πολυκρέτη με θέμα τον"Προσδιορισμό της προέλευσης του μαρμάρου των Κυκλάδων και του Αιγαίου με φασματοσκοπία ΕΡR και οπτική μικροσκοπία",ο Α. Μάντης για την "Αρχαϊκή επιτύμβια στήλη από την Ιο",ο Φρ. Προστ με θέμα "Ενα εργαστήριο κούρων της Νάξου" κ. ά.

Το Συνέδριο οργανώνεται υπό την αιγίδα επιστημονικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους αρχαιολόγους: Λ. Μαραγκού, Ισ. Τριάντη, Α. Δεληβοριά, Φρ. Κρουασάν, Β. Χόλτζμαν, Κλ. Ρόλεϋ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ