Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκλήματα και οράματα

"Με ρωτάει ο καιρός: από πού να περάσω/ από το γέρνω ή το γερνώ; / Αστειότητες, ο χρόνος δε γνωρίζει ορθογραφία", γράφει η ποιήτρια Κική Δημουλά. Και πραγματικά, ο καιρός γέρνει και μας γερνά και περνά. Ο Σεπτέμβρης μπήκε και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Τέρμα η έκπτωση, η χαλάρωση, η ανοχή. Υπομονή. Μια ταινία καλή, δυνατή, συναρπαστική θα διώξει για λίγο, τις καυτές υγρές μελαγχολικές φθινοπωρινές σκέψεις που "γέρνουν και γερνούν" το μυαλό μας. Ετσι έχουμε και... βλέπουμε:

Από την ΕΤ - 3 στις 21.00 "Ράδιο Μόσχα" του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Είναι μια ιστορία παράξενη, είναι η περιπέτεια μιας Ρωσίδας χορεύτριας που άφησε την απέραντη πατρίδα της για να κλειστεί μέσα στη φυλακή του στριπτίζ σε κάποια συνοικία της Αθήνας. Ενας ψυχωτικός προαγωγός, ένας ξοφλημένος βιολιστής που παίζει και χάνει τα πάντα στα χαρτιά και ένας Αγγλος διπλωμάτης είναι τα κύρια πρόσωπα που πλαισιώνουν την άτυχη και δυστυχισμένη Ρωσίδα. Με τους: Χάρρυ Κλυνν, Ντίνο Ηλιόπουλο και Μπλέιν Ρέντιγκερ.

Από την ΕΤ - 3 στη 01.00 "Φιτζκαράλντο" του Βέρνερ Χέρτζοκ.

Ο Ιρλανδός επιχειρηματίας Φιτζκαράλντο ζει στις αρχές του αιώνα στο Ικίτος του Αμαζονίου. Ο άνδρας αυτός, έχει ένα μεγάλο πάθος, την Οπερα. Είναι αυτό που ονομάζουμε "μεγαλομανής". Το όνειρό του, ή μάλλον η έμμονη ιδέα του, είναι να χτίσει ένα λυρικό θέατρο μέσα στην καρδιά της ζούγκλας και να καταφέρει να μετακαλέσει τον διάσημο τενόρο όλων των εποχών, τον Καρούζο, να τραγουδήσει για εκείνον. Οι μεγάλες ιδέες απαιτούν και μεγάλα ποσά που ο επιχειρηματίας δε διαθέτει. Είναι όμως έτοιμος να κάνει οτιδήποτε για να τα βρει. Ετσι θα αγοράσει ένα ποταμόπλοιο και θα επιχειρήσει να φτάσει σε μια απρόσιτη περιοχή του Αμαζονίου για να μαζέψει καουτσούκ και να το πουλήσει. Το ταξίδι είναι πολύ δύσκολο, η δεισιδαιμονία βασιλεύει, οι ναύτες εγκαταλείπουν το καράβι που το κυριεύουν ιθαγενείς, πιστεύοντας ότι είναι μαγικό ή μαγεμένο... Ο επιχειρηματίας, που έχει την όψη ενός τρελού αγγέλου η ενός σοφού σατανά, εκμεταλλεύεται έναν τοπικό μύθο και την άγνοια των ιθαγενών. Ετσι καταφέρνει να πείσει τους Ινδιάνους ότι είναι πνεύμα. Ολη η ταινία διακατέχεται από μια τρέλα, από ένα όραμα, από μια προσπάθεια να πραγματοποιηθεί το ακατόρθωτο. Με τον Κλάους Κίνσκι και την Κλαούντια Καρντινάλε.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 23.30 "Μανιακός δολοφόνος" του Πιερ Ντέιβιντ.

Πρόκειται για μια αστυνομική περιπέτεια που επικεντρώνει την προσοχή της στην εκδίκηση ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου - έπειτα από δυο χρόνια φυλάκισης - που είναι αποφασισμένος να εξοντώσει τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν. Με τους Τόμπιν Μπελ, Γκάρι Χάτσον, Παμ Γκιρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ