Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι Κυπρο-μυκηναϊκές σχέσεις

Αρχαιολογικό συνέδριο και έκθεση

Τα αποτελέσματα της έρευνας στο Κυπρο-μυκηναϊκό ναυάγιο του Ακρωτηρίου Ιρίων Αργολίδας είναι το θέμα του εκδηλώσεων που οργανώνει το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, στις Σπέτσες.

Στις 20/9, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα "Νησιά" θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με τίτλο "Το ναυάγιο του Ακρωτηρίου Ιρίων: Διασυνδέσεις στη Μεσόγειο περί το 1200 π.Χ.".Τα αποτέλεσμα των ανασκαφών θα ανακοινώσουν ο υποδιευθυντής της έρευνας δρ. Γιάννης Βήχος,ο μελετητής του κεραμικού φορτίου επ. καθηγητής Γιάννης Λώλος και ο αρχαιολόγος, Χρήστος Αγουρίδης.Επίσης ανακοινώσεις θα κάνουν διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, μεταξύ των οποίων οι: Βάσος Καραγιώργης, Πολ Αστρομ, Τζέρεμι Ράτερ κ.ά.

Σημειώνεται ότι το ναυάγιο εντοπίστηκε το 1962 και ερευνήθηκε συστηματικά από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου την περίοδο 1991-1994, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Χαράλαμπου Πέννα.Το φορτίο του ναυαγίου αποτελούσαν τρεις ομάδες κεραμικής με προέλευση κυπριακή, κρητική και ελλαδική - μυκηναϊκή και σταδιακά μεταφέρθηκε στο Μουσείο Σπετσών, προκειμένου να μελετηθεί και να συντηρηθεί. Εκεί ο επ. καθηγητής Γιάννης Λώλος χρονολόγησε τα ευρήματα στην Υστερομυκηναϊκή περίοδο,περίπου στο 1200 π.Χ., τότε δηλαδή που πιστεύεται ότι έγινε ο Τρωικός Πόλεμος. Το ναυάγιο των Ιρίων κρίνεται ως μία απτή πλέον μαρτυρία των σχέσεων της Κύπρου με τη μυκηναϊκή Αργολίδα και έρχεται να πλουτίσει τις γνώσεις μας για τις διασυνδέσεις των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλωστε ανάλογες πληροφορίες είχαν δώσει και τα ναυάγια της Υστερης Εποχής του Χαλκού, που εντοπίστηκαν στις περιοχές του Χελιδονίου και του Ουλουμπουρούμ της Μ. Ασίας.

Η έκθεση των ευρημάτων του ναυαγίου στο Μουσείο Σπετσών, ουσιαστικά η πρώτη μουσειακή συλλογή από έρευνα αρχαίου ναυαγίου, πραγματοποιείται με τη συνεργασία της 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και εγκαινιάζεται την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ, Ευγένιο Γιαννακόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ