Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΕ
Ο πιο καλός ο... πωλητής

Σε έναν από τους σημαντικότερους πωλητές επιχειρήσεων αναδεικνύονται οι τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που από το φθινόπωρο του 1994 έχουν ξεπαστρέψει τουλάχιστον 32 επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν περάσει στην ιδιοκτησία του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ήταν ιδιωτικές και ανήκαν σε ορισμένα από τα γνωστά "παλιά τζάκια" της ελληνικής κοινωνίας. Επιχειρήσεις, που αφού αξιοποιήθηκαν από τους πρώην ιδιοκτήτες τους για τον προσωπικό τους πλουτισμό, αποδείχτηκαν κάποια στιγμή καταχρεωμένες σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κ.ο.κ. Τότε, ξεκίνησε το εγχείρημα της "εξυγίανσής" τους. Μια διαδικασία που τελικά οδήγησε, σχεδόν για όλες, στην "κοινωνικοποίηση" των χρεών που είχαν δημιουργήσει οι ευυπόληπτοι πολίτες των προηγούμενων δεκαετιών. Ενα μέρος των χρεών αυτών των επιχειρήσεων παραγράφτηκε (δηλαδή μεταφέρθηκε ως ζημιά στις πλάτες του κοινωνικού συνόλου), ενώ ένα άλλο πληρώθηκε από τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού (δηλαδή κι αυτό μεταφέρθηκε ως ζημιά στις πλάτες του κοινωνικού συνόλου). Οι επιχειρήσεις μετά από απίστευτης έκτασης μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (την περίοδο 1990 - 93) είτε έκλεισαν, είτε επιστράφηκαν και μάλιστα αντί πινακίου φακής σε εκπροσώπους της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας". Στο σχετικό πίνακα, φαίνονται οι 16 επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ξεπουλήθηκαν είτε ως μονάδες, είτε ως κτιριακές εγκαταστάσεις την περίοδο 1994 - 1998.

Σ' αυτές βέβαια τις πωλήσεις θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η ιδιωτικοποίηση, μέσω του Χρηματιστηρίου, της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης", του ΟΤΕ, των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών και της πρώην Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου και νυν "Ελληνική Πετρέλαια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ