Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η αλήθεια των Χαϊνόφσκι - Σόιμαν

Δεκάτομη σειρά ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"

Βάλτερ Χαϊνόφσκι και Γκέρχαρντ Σόιμαν,δυο μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου της πραγματικότητας, του στρατευμένου στην υπόθεση της ειρήνης, του σοσιαλισμού, της απελευθέρωσης των λαών από τη "Λερναία Υδρα" του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού. Αυτοί οι δύο, Γερμανοί "αντάρτες" φύσει και θέσει - με τη μορφή της τέχνης τους - θα είναι "παρόντες" στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - "Οδηγητή". Το θαυμάσιο έργο τους, μεταγραμμένο σε μια σειρά 10 βιντεοκασετών, θα υπάρχει στο Φεστιβάλ.

Λέμε για δέκα ντοκιμαντέρ τους, που η - αμερικανοκίνητη και στον τόπο μας - κινηματογραφική αγορά τα θέλει... άφαντα, για να μη μάθει η νέα γενιά τα μεταπολεμικά εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Δέκα ντοκιμαντέρ, που κυκλοφόρησε σε βιντεοκασέτες η "Velissarios klasic Films",και οι οποίες θα διατίθενται στο Φεστιβάλ με έκπτωση 50%.

Οι Χαϊνόφσκι - Σόιμαν, για να αποτυπώσουν την αλήθεια των αγώνων και παθών"φλεγόμενων" λαών, έδρασαν κινηματογραφικά σε διάφορες χώρες σαν δημοσιογράφοι, ερευνητές, ντέτεκτιβς. Τα εγκλήματα κατά της Χιλής τα αποτύπωσαν στα ντοκιμαντέρ: "Αλύγιστος στη φωτιά" (το πραξικόπημα κατά του Αλιέντε). "Ο πόλεμος με τις μούμιες" (τα αίτια του πραξικοπήματος). "Οι νεκροί σιωπούν" (μαρτυρίες για τις συλλήψεις και δολοφονίες από γκάνγκστερ του Πινοσέτ).

Ανείπωτα μαρτύρια του λαού του Βιετνάμ καταγράφηκαν στα ντοκιμαντέρ: "Φοίνιξ" (η μυστική επιχείρηση των πρακτόρων της ΣΙΑ). "Το νησί του διαβόλου" (το Κον - Ντάο, τόπος μαρτυρίου των κομμουνιστών). "Το γρανιτένιο οχυρό" (το απάτητο από τους Γάλλους και Αμερικάνους κατακτητές, αντιστεκόμενο νησί Λονγκ - Χονγκ). "Ειλικρινά μετανοώ" (αποκαλύψεις για τις αμερικάνικες μεθόδους μετατροπής Βιετναμέζων σε εθνοπροδότες).

Τρεις ακόμη βιντεοκασέτες συμπληρώνουν τη σειρά: "Καμπότζη. Θάνατος και ανάσταση" (μαρτυρίες για το καθεστώς του Πολ Ποτ). "Μπάι μπάι Χουίλα",για τη βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, που καταργήθηκε από τη Λιβυκή επανάσταση. "Κομάντο παραλειπόμενα" (αποκαλυπτική μαρτυρία μισθοφόρου κατά του λαού του Κογκό).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ