Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Μείζον" θέμα η διαφάνεια

Τα "μείζονα" θέματα θέτει στις προτεραιότητές του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως είπε χτες ο πρόεδρός του, Παύλος Σούρλας. Στα θέματα αυτά εντάσσονται οι ραδιοφωνικές άδειες του Λεκανοπεδίου Αττικής, η δημιουργία και λειτουργία του τμήματος ελέγχου και διαφάνειας και οι κώδικες δεοντολογίας. Οσον αφορά το θέμα του νομοσχεδίου για την ψηφιακή, στο σκέλος που αναφέρεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, οι απόψεις ορισμένων μελών δημοσιοποιήθηκαν, ενώ, όπως διευκρινίστηκε χτες, το ΕΣΡ έχει εκφράσει συλλογικά τις απόψεις και προτάσεις του, στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα, τον περασμένο Ιούνη.

Οπως ήδη έχει ανακοινώσει το ΕΣΡ, οι φάκελοι των αιτήσεων για τις ραδιοφωνικές άδειες του Λεκανοπεδίου επιτέλους "ανοίγουν". Στη συνέχεια σειρά θα έχουν οι αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, που ακόμη, όμως, δεν έχουν σταλεί από το υπουργείο Τύπου στο ΕΣΡ.

Ανοιχτό, όμως, εδώ και αρκετό καιρό παραμένει το θέμα της δημιουργίας του τμήματος διαφάνειας. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει ανάλογος έλεγχος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και η κατάσταση να παραμένει νεφελώδης. Ο Παύλος Σούρλας ισχυρίστηκε ότι η ευθύνη για τη διαφάνεια δεν ανήκει μόνο στο ΕΣΡ, αλλά σε όλους, τον νομοθέτη, τις αρμόδιες υπηρεσίες και όλους γενικά τους πολίτες. Είναι όμως ηλίου φαεινότερο, ότι ακόμη και οι "ανάπηρες" διατάξεις του νόμου, που αναφέρονται στο θέμα της διαφάνειας, με ευθύνη πρώτα και κύρια της κυβέρνησης, δεν εφαρμόζονται έως σήμερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, η διαδικασία πρόσληψης 17 ειδικών επιστημόνων, που θα στελεχώσουν το τμήμα διαφάνειας. Οι προσλήψεις θα γίνουν από το ΑΣΕΠ. Με απόφαση του ΕΣΡ δημιουργήθηκε κλιμάκιο με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρόεδρο, Αντώνη Μανιτάκη, το οποίο θ' ασχοληθεί με την οργάνωση του τμήματος αυτού, καθώς και με ό,τι αφορά θέματα διαφάνειας. "Οσο μπορούμε", ανέφερε ο Παύλος Σούρλας, θα "ασκήσουμε πίεση για την επίσπευση" της δημιουργίας του εν λόγω τμήματος.

"Δουλιά σε περισσότερο βάθος" θα γίνει και στους κώδικες δεοντολογίας. Οι κώδικες που ήδη υπάρχουν, από το πρώτο ΕΣΡ, επί προεδρίας του Πρόδρομου Δαγτόγλου, θα συμπληρωθούν, αφού από τότε έχουν πολλά αλλάξει και πρέπει να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα. Για το λόγο αυτό θα γίνει, όπως έχει ανακοινωθεί, ημερίδα. Σχετικά με τις ανακοινώσεις μελών του ΕΣΡ, που εξέφρασαν δημόσια τις θέσεις και απόψεις τους για το νομοσχέδιο για την ψηφιακή και για το ρόλο του ΕΣΡ, ο Παύλος Σούρλας απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας ότι ως πρόεδρος βλέπει το ρόλο του στη "σύνθεση των απόψεων" και ο ρόλος αυτός τον δεσμεύει να μην κοινοποιήσει τα όσα ειπώθηκαν στο ΕΣΡ. Ο Αντώνης Μανιτάκης διευκρίνισε, ότι το ΕΣΡ ζητά το όργανο να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες. Ερωτηθείς, εξέφρασε επίσης την άποψη, πως λόγω των ευθυνών, του όγκου της δουλιάς και προκειμένου ν' ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, εκτός από τον πρόεδρο, το μέτρο της αποκλειστικής απασχόλησης θα πρέπει ν' αντιμετωπιστεί συνολικά και να επεκταθεί στον αντιπρόεδρο, αλλά και στα μέλη του ΕΣΡ.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ