Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 772,4 δισ. δραχμές τα καταναλωτικά δάνεια

Στα 772,4 δισ. δραχμές ανήλθε τον προηγούμενο Ιούνη το υπόλοιπο καταναλωτικών δανείων που χορηγούν οι εμπορικές τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτά τα στοιχεία παρουσιάζει το στατιστικό δελτίο οικονομικής συγκυρίας για το δίμηνο Αύγουστο - Σεπτέμβρη 1998 που εκδίδει η Τράπεζα της Ελλάδος και από τα οποία προκύπτει ότι όλο και περισσότεροι κάτοικοι της χώρας ζουν με δανεικά.

Τα στοιχεία άλλωστε του δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των υπολοίπων των καταναλωτικών δανείων είναι ενδεικτικά. Από 126,5 δισ. στο τέλος του 1993, το 1995 ανήλθαν σε 400 δισ. δραχμές και σε 688 δισ. δραχμές στο τέλος του 1997. Η βασική αιτία που στρέφει τα φτωχά ιδίως λαϊκά στρώματα στον επαχθή τραπεζικό δανεισμό, είναι βέβαια η μείωση των εισοδημάτων τους λόγω της εφαρμογής των σκληρών πολιτικών εισοδηματικής και δημοσιονομικής λιτότητας. Η ογκούμενη αναζήτηση "δανεικών" είναι και η καλύτερη απόδειξη της χειροτέρευσης της θέσης των εργαζομένων, οι οποίοι βιώνουν τις συνέπειες των "σταθεροποιητικών" προγραμμάτων.

Και αξίζει να σημειώσουμε ότι η προσφυγή σε καταναλωτικό δάνειο είναι η χειρότερη επιλογή για κάποιον, αν αναλογιστούμε ότι οι τράπεζες προσφέρουν καταναλωτικά δάνεια με τοκογλυφικούς όρους. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων ανέρχονται σήμερα μέχρι και στο 22,5%, χωρίς την επιβάρυνση του ΕΦΤΕ και του ν.128,που ανεβάζουν την επιβάρυνση στο 25%. Πρόκειται δηλαδή για τοκογλυφική πρακτική.

Παρά τη συνεχή άνοδο των καταναλωτικών δανείων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, η ΤτΕ δε φαίνεται να ανησυχεί, προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς εκτιμά ότι τα σχετικά μεγέθη στην Ελλάδα παραμένουν ακόμα μικρά, συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα μεγέθη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ