Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Ανατιμήσεις 40%, απολύσεις και ξερίζωμα των κατακτήσεων

Αποκαλυπτικές ομολογίες αρμόδιων παραγόντων για το μέλλον που επιφυλάσσουν οι κυβερνώντες στη ΔΕΗ, στους εργαζόμενους σ' αυτήν και τους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας

Αύξηση τιμολογίων σε ποσοστό 40%, μείωση προσωπικού κατά μερικές χιλιάδες, πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των υπαλλήλων και διάσπαση της επιχείρησης, επιβάλλει, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική ..."αναγκαιότητα" της μετοχοποίησης της ΔΕΗ και η είσοδος στον "ανταγωνισμό", ενόψει της απελευθέρωσης στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας που η κυβέρνηση δρομολογεί, ήδη, και αναμένεται να θέσει σε ισχύ το 2001, σε συνεργασία με την ΕΕ και προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολυεθνικά συμφέροντα στον κλάδο της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον επί δεκαετίας πρόεδρο της ΔΕΗ Γ. Μπιρδιμήρη, τα παραπάνω αποτελούν ήδη βασικές προτεραιότητες της επιχείρησης. Μάλιστα, όπως είπε, έχει ανατεθεί μελέτη σε ειδικό οίκο για την επίλυση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού και της μετοχοποίησης ταυτοχρόνως, ενώ παράλληλα εξετάζεται σταδιακή εφαρμογή της απόφασης για αύξηση των τιμολογίων σε ποσοστό 40%, με πρώτη δόση μέσα στο 1999 της τάξης του 15%. Στην ουσία, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επιβεβαίωσε ότι ο αποκαλούμενος ανταγωνισμός θα στηριχτεί στις πλάτες των οικιακών καταναλωτών, των φορολογούμενων πολιτών και των εργαζομένων στην επιχείρηση, για να εξασφαλίσει φτηνό ρεύμα στους Ευρωπαίους και κέρδη στους επιχειρηματίες.

Οσον αφορά την ίδια τη ΔΕΗ, πέραν του σπασίματος της επιχείρησης σε 3 κομμάτια, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να λειτουργήσει με κριτήρια αγοράς που σημαίνει αποψίλωση από κάθε κοινωφελή χαρακτήρα. Προς υλοποίηση αυτής της πολιτικής, τα σχέδια που ετοιμάζονται και που προκύπτουν και από δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων, είναι η σύμπραξη της ΔΕΗ με ιδιώτες. Οι ίδιοι οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι στην αγορά της Ελλάδας δεν υπάρχουν περιθώρια για τη δραστηριοποίηση ιδιωτών στο χώρο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού απαιτούνται μεγάλα κεφάλαια, που κανείς δε θα ήθελε να επενδύσει. Για να λύσουν, λοιπόν, το πρόβλημα της απόσπασης κερδών των ιδιωτών, θα κοινοπρακτήσουν μαζί τους, προσφέροντάς τους κεφάλαια, τεχνογνωσία και εύκολα κέρδη. Ηδη, η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνία για σύσταση κοινοπραξίας με τη γαλλική EDF, ενώ αναμένεται περαιτέρω δραστηριοποίηση σ' αυτόν τον τομέα. Ο Γ. Μπιρδιμήρης, ερμηνεύοντας προφανώς και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση, παραδέχτηκε - εμμέσως πλην σαφώς - πως δεν υπάρχουν περιθώρια για την προώθηση ενός εθνικού σχεδιασμού, καθώς, όπως δήλωσε, η ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί μετά το 2001 θα αναγκαστεί να σχεδιάζει με βάση αποκλειστικά και μόνο κριτήρια επιχειρηματικά. Και, βέβαια, τα ερωτήματα που προκύπτουν και που σχετίζονται με την επάρκεια της χώρας σε ηλεκτροδότηση ή με την ηλεκτροδότηση των νησιών, η οποία αυτή τη στιγμή επιδοτείται, είναι φανερό ότι η λύση θα δοθεί από τα συρτάρια των ταμείων του Δημοσίου, το οποίο θα αναλάβει να επιδοτεί το "προβληματικό κομμάτι" για να αφήσει το κερδοφόρο στους ιδιώτες.

Το τοπίο που αναμένεται για τους καταναλωτές της χώρας με την έναρξη του επόμενου αιώνα στον τομέα της ηλεκτροδότησης θα είναι πιο σκοτεινό και απ' τα μπλακ άουτ της ΔΕΗ. Αρκεί να δει κανείς ότι στην Αγγλία, που το μοντέλο αυτό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, οι τιμές έχουν ανέλθει σε τέτοια επίπεδα από τους ελεύθερους παραγωγούς, που αναγκάστηκαν ακόμη και οι υπερασπιστές του μοντέλου αυτού να ζητήσουν από την κυβέρνηση επιβολή ανώτατης τιμής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ