Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηταν μαζί μας στους αγώνες

Εκπρόσωποι φορέων της Πετρούπολης μιλούν για τη δράση της Δημοτικής Αρχής, τη βοήθεια που τους έδωσε και το έργο που συντελέστηκε

Η συμπόρευση με το λαό της Πετρούπολης, η συνεργασία με τους μαζικούς φορείς της πόλης και η βοήθεια του δήμου προς αυτούς, ήταν αυτό που καθόρισε την τετράχρονη δράση της Δημοτικής Αρχής.

Για τη σχολική υποδομή στην πόλη και τη συμβολή του δήμου, η Μαρία Τσιμπίδη,πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Πετρούπολης, θα μας πει: "Ο Δήμος Πετρούπολης, με πρωταγωνιστή τον δήμαρχο Γ. Γιώγο, ακολούθησε την ίδια πολιτική με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, με δήμαρχο τον Ν. Παξιμαδά, δηλαδή έδωσε έμφαση στα ζητήματα της παιδείας, στη διατήρηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της. Υπήρξε πολύ καλή συνεργασία και όλοι μαζί, Σύλλογοι Γονέων, Ενωση και δήμος παλέψαμε και πετύχαμε να γίνουν 9 νέα σχολεία στην πόλη, να συντηρηθούν τα ήδη υπάρχοντα, ενώ μαζί διεκδικούμε να δημιουργηθούν και άλλα σχολεία, ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τα δυο - τρία σχολεία στα οποία ακόμα υπάρχουν διπλοβάρδιες. Ενωση και Σύλλογοι αντιταχθήκαμε στη μεταφορά της λειτουργίας των σχολείων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που για μας σημαίνει αρχή για την επιβολή της ανταποδοτικότητας. Επίσης, στο γνωστό ως νόμο Αρσένη, που οδηγεί στην αύξηση της παραπαιδείας, που αποτελεί τροχοπέδη για τη μόρφωση των παιδιών, κυρίως των φτωχών οικογενειών. Η συμπαράσταση του δήμου εδώ ήταν μεγάλη. Μαζί με το δήμο, με την ΕΛΜΕ της περιοχής και συνδικάτα πραγματοποιήσαμε πολλές ημερίδες και εκδηλώσεις για ενημέρωση του κόσμου. Ευχόμαστε να πετύχει και πάλι η "Δημοκρατική Συνεργασία", έτσι ώστε να υπάρξει συνέχιση της συνεργασίας και του κοινού αγώνα για τα ζητήματα της παιδείας".

Το ενδιαφέρον για τη νεολαία μεταφράστηκε και σε αθλητικό έργο, όπως θα πει ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος,πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Πετρούπολης. "Ο Γυμναστικός Σύλλογος - θα σημειώσει - ξεκίνησε ως αθλητική δραστηριότητα του δήμου και στη συνέχεια στάθηκε στα πόδια μόνος του. Με τη βοήθεια του δήμου - ο δήμαρχος υπήρξε για μια δεκαετία γραμματέας του Συλλόγου - αλλά και όλου του κόσμου ανέβηκε στην Α2 Εθνική κατηγορία. Εχουν γίνει αυτή την τετραετία πολλά αθλητικά έργα στην πόλη, που, σημειωτέον, διαθέτει δυο κλειστά γυμναστήρια, όταν άλλοι δήμοι μεγαλύτεροι δεν έχουν κανένα. Χρειάζονται και νέα έργα για να μπορέσουμε να τραβήξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό. Απαιτείται να γίνει δουλιά ακόμα. Ο δήμος ήταν κοντά μας και πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί το έργο αυτό".

Στοργή για την τρίτη ηλικία

Η φροντίδα για την τρίτη ηλικία έχει μακρά ιστορία στην Πετρούπολη, θα πει ο Κώστας Δημόπουλος,μέλος διοίκησης ΚΑΠΗ, καθώς "το πρώτο κέντρο για ηλικιωμένους - τώρα ονομάζονται ΚΑΠΗ - δημιουργήθηκε το Γενάρη του '66 επί δημαρχίας Ν. Παξιμαδά. Την τελευταία τετραετία δημιουργήθηκαν δυο νέα ΚΑΠΗ πλήρως εξοπλισμένα. Εκεί οι ηλικιωμένοι βρίσκουν στοργή, θαλπωρή, φιλική παρέα, ενώ έχουν και πλήρη ιατρική περίθαλψη. Στο στόχαστρο της Δημοτικής Αρχής είναι να φτιαχτεί και τέταρτο ΚΑΠΗ. Είναι μια αξιόλογη προσπάθεια και νομίζω πως οι Πετροπουλιώτες το αντιλαμβάνονται αυτό και θα στηρίξουν για άλλη μια φορά τον Γ. Γιώγο".

Η Μαρία Σύλλα,αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πετρούπολης - Αγ. Αναργύρων - Ιλίου, θα συμπληρώσει: "Πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση δίνει για τα ΚΑΠΗ μόνο 2,5 εκατ. δραχμές ετησίως, ενώ ο δήμος δαπανά 60 εκατ. δρχ. Στη διοίκηση των ΚΑΠΗ υπάρχει εκπρόσωπος των συνταξιούχων. Σημαντική για μας είναι και η λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων, που προσφέρουν δωρεάν περίθαλψη σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Εμείς οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα απ' τις συνεχόμενες πολιτικές λιτότητας και κάναμε πολλούς αγώνες, στους οποίους είχαμε συμπαραστάτη τη Δημοτική Αρχή".

Οι αντιστασιακοί έχουν επιπλέον λόγους να στηρίζουν τον Γ. Γιώγο, θα πει ο Αλέκος Πανταζής,πρόεδρος του Παραρτήματος Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ, υπογραμμίζοντας: "Η πολιτική που ακολουθεί είναι συνέχεια της αγωνιστικής πολιτικής του πρώην δημάρχου Ν. Παξιμαδά. Εχει κάνει μεγάλο έργο στην Πετρούπολη και επιπλέον ενδιαφέρθηκε και στέγασε τους αντιστασιακούς, αλλά και άλλους φορείς".

Δίπλα στον εργαζόμενο άνθρωπο

Εμπρακτη ήταν η στήριξη της Δημοτικής Αρχής στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα. Ο Βασίλης Κατσαμάκης,γραμματέας του Συλλόγου Εργατών Δήμου Πετρούπολης - Καματερού - Αν. Λιοσίων - Φυλής, θα σημειώσει: "Ως εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αντεργατική κυβερνητική πολιτική, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την πολιτική απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την περικοπή της χρηματοδότησης και την παρακράτηση πόρων της, που έχει άμεση επίπτωση σε μας. Αναπτύξαμε αγώνες, στους οποίους η σημερινή, όπως και η προηγούμενη, Δημοτική Αρχή ήταν δίπλα μας με όλες τις δυνάμεις της. Θέλω να πω σε κάποιους που διατείνονται πως πρέπει να γίνει αλλαγή στο δήμο, ότι αυτή η αλλαγή δε θα είναι προς όφελος των εργαζομένων, αλλά θα αξιοποιηθεί για το πέρασμα της πολιτικής των περικοπών, των ιδιωτικοποιήσεων, της ρουσφετολογίας. Σε άλλους δήμους που διοικούν δήμαρχοι της κυβερνητικής παράταξης ή της ΝΔ (Ιλιον, Καματερό, Αθήνα κ α.) οι εργαζόμενοι διεκδικούν δικαιώματα που εμείς έχουμε πάρει εδώ και δυο χρόνια, όπως για παράδειγμα το πριμ παραγωγικότητας. Τόσο σε οικονομικά, όσο και σε θεσμικά αιτήματα ο δήμος ήταν συμπαραστάτης, ενώ πάλεψε μαζί μας για την παραμονή και μονιμοποίηση όλων όσοι προσλήφθηκαν στο δήμο, ώστε να μην είναι όμηροι κανενός. Ο δήμος δεν είναι μόνο για να φτιάχνει πλατείες, είναι για να στηρίζει τους εργαζόμενους στην πόλη του. Αυτό πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι εργαζόμενοι πριν πάνε στην κάλπη".

Η Βούλα Θεοχάρη,πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πετρούπολης, θα συμπληρώσει: "Ο δήμαρχος μάς συμπαραστάθηκε απ' την αρχή σε όλες μας τις δραστηριότητες. Από κοινού κάνουμε αγώνες για να κατασκευαστεί το υποκατάστημα του ΙΚΑ και επιπλέον μας έδωσε γραφείο γιατί τα οικονομικά μας δε φτάνουν. Σημαντική ήταν και η συμβολή του για την εργαζόμενη μητέρα, με βρεφονηπιακό και παιδικούς σταθμούς. Εχουν γίνει αρκετά βήματα εδώ. Χρειάζεται ωστόσο να πάρει το τιμόνι του δήμου ξανά, γιατί πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα".

Τα κείμενα έγραψε η Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ