Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Αντιλαϊκός και σάπιος

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπραξε το καθήκον της. Απέδωσε όλες τις ευθύνες στη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και "καθάρισε". Οχι πως και αυτή δεν είχε ευθύνες, αλλά η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αποσείσει τις δικές της. Θέλει να πείσει ότι με την αλλαγή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ θα διαμορφωθούν τα πράγματα. Ομως, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μία λανθασμένη επιλογή στη διάρκεια μιας επιχείρησης, που οδήγησε στο βαρύτατο τραυματισμό αθώων πολιτών και αστυνομικών. Τα τραγικά αυτά γεγονότα - και όχι μόνον αυτά - δίνουν την ευκαιρία να αποκαλυφθεί η γύμνια, η σαπίλα και η αντιλαϊκότητα του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού. Πέρα από τα τεράστια και πολλαπλά ερωτηματικά, που δημιούργησε αυτή η υπόθεση, αποδείχτηκε επίσης ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ανέτοιμος, κυρίως όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα. Οταν όμως θέλει να καταστείλει τους λαϊκούς αγώνες, τότε λειτουργεί περίφημα.

Οι επιχειρήσεις "βουλκανιζατέρ", που ή "επιτυχής" εκπλήρωσή τους έτυχε των θερμών συγχαρητηρίων της κυβέρνησης, είναι μόνο ένα μικρό δείγμα μπροστά στην οργάνωση ολόκληρων διακρατικών μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, που ολοκληρώνεται με τη δαπάνη εκατοντάδων δισ. από την κυβέρνηση και τους εταίρους της στην ΕΕ. Ο εκσυγχρονισμός λοιπόν του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό και περιεχόμενο.

Ο εκσυγχρονισμός που απαιτείται στα Σώματα Ασφαλείας για τη δίωξη της αυξανόμενης εγκληματικότητας έρχεται σε τελευταία μοίρα για την κυβέρνηση. Οχι, βέβαια, πως δεν μπορεί να επιτευχθεί και μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, αλλά είναι μία ακόμα απόδειξη για το πού στρέφονται κατά κύριο λόγο το ενδιαφέρον και τα μέτρα της κυβέρνησης για τον προσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας: Στην ασφάλεια του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος και των κερδών του κεφαλαίου, που η διαιώνιση της ζωής του παράγει και αναπαράγει την εγκληματικότητα σε όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Εκτός από το ΚΚΕ, καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν ανέδειξε το κεντρικό αυτό πρόβλημα. Αλλοι φώναξαν για τη διάλυση ή την ανυπαρξία, τάχα, του κράτους. Αλλοι ρίχνουν τις ευθύνες στη συγκεκριμένη μόνο ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, ενώ άλλοι μιλούν απλά για πρόβλημα ερασιτεχνισμού ή ανικανότητας κλπ. Βασική τους επιδίωξη είναι να καλυφθεί ο ταξικός χαρακτήρας του κράτους και των κατασταλτικών του λειτουργιών.

Ολοι μαζί θέλουν να καλύψουν το γεγονός πως η εγκληματικότητα έχει συγκεκριμένες κοινωνικές και οικονομικές αιτίες, που τροφοδοτούνται και αναπαράγονται από την κυβερνητική πολιτική και ότι, σε τελευταία ανάλυση, αποτελεί φρούτο του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, που την υπεράσπισή του σε διαφορετικές εκδοχές έχουν αναλάβει.

Η πολιτική της κυβέρνησης μεγαλώνει τις πολύμορφες τραγικές επιπτώσεις στη ζωή του λαού. Η πολιτική και ιδεολογία του καπιταλισμού παράγει και αναπαράγει όχι μόνο την εγκληματικότητα, αλλά το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, και κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει η συσπείρωση και λαϊκή πάλη για να δημιουργηθούν τα πρώτα ρήγματα στην κυβερνητική πολιτική, για να ωριμάσει πιο γρήγορα η ανάγκη συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου που θα ανοίξει το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές.

Γιάννης ΝΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα συντριβούν στους ταξικούς αγώνες της αντεπίθεσης (2009-12-23 00:00:00.0)
Αντίσταση στους χαφιέδικους μηχανισμούς (2009-12-23 00:00:00.0)
Τσακίστε τους «προστάτες» (2009-04-10 00:00:00.0)
Μετατρέπεται σε συμπληρωματικό όργανο της ΕΛ.ΑΣ. (2008-12-11 00:00:00.0)
Η «ασφάλεια του πολίτη», το ισχυρότερο αστυνομικό κράτος και η ασφάλεια του κεφαλαίου (2003-06-05 00:00:00.0)
Για τη διαφθορά στα Σώματα Ασφαλείας (1998-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ