Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η «ασφάλεια του πολίτη», το ισχυρότερο αστυνομικό κράτος και η ασφάλεια του κεφαλαίου

Ο «αστυνομικός της γειτονιάς» δε γίνεται για την ασφάλεια του πολίτη. Ο τίτλος του «θεσμού» είναι πονηρός και παραπλανητικός.

Η «ασφάλεια του πολίτη», για την οποία κόπτονται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, υπονομεύεται πάνω απ' όλα από μια πολιτική, που παράγει φτώχεια, ανεργία, απασχολήσιμους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Τι είδους ασφάλεια νιώθουν οι εργάτες της «ΣΙΣΣΕΡ», της «ΑΓΝΟ» και των άλλων εργοστασίων, που πετιούνται στο δρόμο;

Να νιώθει, λένε, ο πολίτης ασφαλής. Γι' αυτό τού στέλνουν τον αστυνομικό της γειτονιάς. Από ποιους, όμως, να νιώθει ασφαλής; Τους κακοποιούς; Μα, πρώτοι «κακοποιοί» είναι αυτοί, που με την πολιτική τους κακοποιούν τη ζωή και τα δικαιώματα του εργαζόμενου, του νέου. Αυτοί είναι οι νόμιμοι. Αυτούς θα τους καταπολεμήσει ο «αστυνομικός της γειτονιάς»;

Υπάρχουν και οι παράνομοι. Γι' αυτούς και γενικότερα για την άνοδο της εγκληματικότητας, φροντίζουν πολύχρονα και διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνει η πολιτική τους. Μια πολιτική, που διευρύνει τις ζώνες φτώχειας και εξαθλίωσης, που οδηγεί στη μετανάστευση εκατομμύρια ανθρώπους. Μια πολιτική και ιδεολογία, που παράγει τη σήψη, τη διαφθορά και την εγκληματικότητα, που έχει την αφετηρία της στην ίδια τη βάση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση. Το θερμοκήπιο της διαφθοράς και της εγκληματικότητας είναι η πολιτική τους και το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα που υπερασπίζουν.

Η ανάδειξη του θέματος αυτήν την περίοδο έχει συγκεκριμένους στόχους. Αλήθεια, πώς πρόλαβε ο κ. Σημίτης, που, ως προεδρεύων της ΕΕ, έχει τόσο φορτωμένο πρόγραμμα, να παραστεί αυτοπροσώπως στην ανάλυση των έως τώρα αποτελεσμάτων του «θεσμού»; Είναι φανερό: Η κυβέρνηση και η ΝΔ έχουν εντάξει το θέμα της «ασφάλειας του πολίτη» στη μεταξύ τους προεκλογική διαμάχη. Επιχειρούν να διαγωνιστούν για τις εντυπώσεις πάνω σ' ένα αποτέλεσμα της πολιτικής που έχουν ταχθεί να στηρίζουν. Να κλέψουν την ψήφο του λαού ως εγγυητές της ασφάλειάς του! Αυτοί που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο από δικαιώματα, δικαιοσύνη, δίκιο. Για τη ΝΔ είναι ένα θέμα, που, μαζί με τη διαφθορά, τα αξιοποιεί ως ζητήματα που «ενδείκνυνται» για γενικολογίες και αποπροσανατολισμό, αφού δε θίγει (και αυτή) τις αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν την εγκληματικότητα. Αυτό το «επιχείρημα», αυτό το «χαρτί» της ΝΔ θέλει να της αφαιρέσει ο κ. Σημίτης. Να πάρει πίσω τους πόντους που είχε κερδίσει επ' αυτού η ΝΔ και αποτυπώθηκαν, παλιότερα, σε σχετικές δημοσκοπήσεις. Γι' αυτό ανέλαβε και ο ίδιος να το διαφημίσει.

Είναι φανερή η προεκλογική χροιά που δίνει η κυβέρνηση. Ομως, δεν είναι μόνο τόσο κοντοπρόθεσμοι οι στόχοι που επιχειρούνται και με τον «αστυνομικό της γειτονιάς». Με την προώθησή του, η κυβέρνηση επιδιώκει:

  • Να αποπροσανατολίσει και να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για την άνοδο της εγκληματικότητας, να τις μεταθέσει και να καταστήσει συνυπεύθυνους τους πολίτες για την αντιμετώπισή της. Αν θέλουν μείωση της εγκληματικότητας, οφείλουν να συνεργαστούν με τις αρχές. Αλλιώς...
  • Να εξωραΐσει το χαρακτήρα και το ρόλο της Αστυνομίας. Δεν υπάρχει αστυνομικός της γειτονιάς. Η Αστυνομία είναι μέρος ενός συνολικού καταπιεστικού - κατασταλτικού μηχανισμού του αστικού κράτους. Οργανο επιβολής διά της βίας της αντιλαϊκής πολιτικής, ένας μηχανισμός που βρίσκεται απέναντι από το λαό, τα προβλήματα και τους αγώνες του. Αυτός είναι ο προσανατολισμός της και γι' αυτό ταξική η «αμαρτωλή» ιστορία της. Αυτό συνεχίζει και σήμερα με τις κυβερνητικές εντολές.
  • Να συγκαλυφτεί η μεθόδευση ανασυγκρότησης και ενίσχυσης των υπηρεσιών ασφαλείας με τη διείσδυση και πρόσβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην «τοπική» κοινωνία. Κρίκος αυτής της προσπάθειας είναι ο «αστυνομικός της γειτονιάς». Οι σχετικές οδηγίες που δόθηκαν σ' αυτούς, η αναγκαία προϋπηρεσία τους σε τμήματα «τάξεως» και «ασφάλειας», η προτροπή σ' αυτούς να μεταβληθούν σε «πρώτη κεραία» της γειτονιάς, αρκούν για να γίνει φανερός ο στόχος και το είδος της έκκλησης για «συνεργασία» προς τους πολίτες. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να παραπλανηθούν. Να «κακοποιήσουν», με τον αγώνα και την ψήφο τους, τα κόμματα που χαλκεύουν νέα δεσμά στις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους. Για την ασφάλειά τους...
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν μιλούν για «ασφάλεια του πολίτη», εννοούν την ασφάλεια των πολυεθνικών να πετάνε εργάτες στο δρόμο, την ασφάλεια των κεφαλαιοκρατών να βάζουν χέρι στη δημόσια περιουσία, την ασφάλεια των σύγχρονων δουλεμπόρων να εμπορεύονται το δικαίωμα στην εργασία, την ασφάλεια των ιμπεριαλιστών (και των «δικών» μας) να χρησιμοποιούν τη χώρα ως ορμητήριο για τις πολεμικές τους επιχειρήσεις.

Η ασφάλεια όλων αυτών σημαίνει ανασφάλεια των πολλών, των εργαζομένων, του λαού. Η «ασφάλεια του πολίτη» μετατρέπεται σε μεγαλύτερο κι εντονότερο αστυνομικό κράτος. Με χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς («ειδικούς», «συνοριακούς», «κανονικούς»(!), ιδιωτικούς, δημοτικούς). Με χιλιάδες κάμερες στους τόπους δουλιάς, με απολύσεις για όποιους ανοίγουν το στόμα τους, με χιλιάδες ...ΜΑΤατζίδικο στρατό που αποστολή έχει να συνετίσει το λαό. Αυτό είναι το περιεχόμενο της «ασφάλειας», που δίνει η κυβέρνηση. Στην αντίπερα όχθη, στους αγώνες και στο λαϊκό μέτωπο, βρίσκεται η ασφάλεια του λαού.


Του
Γιάννη ΝΑΚΗ
μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ