Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Της Δράμας τα βραβεία

Με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εκδηλώσεις του 21ου ελληνικού και 4ου διεθνούς Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Εκλεισε έτσι μια κινηματογραφική βδομάδα με ένα πρόγραμμα πλούσιο, τόσο στο διεθνές όσο και στο ελληνικό τμήμα, το οποίο συγκεντρώνει το σύνολο της φετινής παραγωγής ταινιών μικρού μήκους. Ευκαιρία φυσικά και για τις σχετικές συγκρίσεις, που επιβεβαιώνουν ακόμη μια φορά ότι η όποια υπεροχή των ξένων ταινιών δεν μπορεί πλέον να αναζητηθεί στην τεχνική αρτιότητα, αλλά μάλλον στο πεδίο των καλλιτεχνικών προθέσεων, στην αγωνία για διατύπωση μιας αισθητικής πρότασης, ενός κινηματογραφικού λόγου.

Στο ελληνικό τμήμα απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία: 1ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας,"Υψωμα 33" του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (ψήφοι 3-2), χρηματικό έπαθλο 1 εκατ. δρχ. 2ο βραβείο μυθοπλασίας,"Μικρά πρελούδια" του Βασίλη Καλαμπάκα (ψήφοι 3-2), χρηματικό έπαθλο 800.000 δρχ. 1ο βραβείο σπουδαστικής ταινίας,"Timeless" της Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους (ομόφωνα), χρηματικό έπαθλο 1 εκατ. δρχ. υποτροφία. 1ο βραβείο ντοκιμαντέρ,"Σκληρή πόζα" της Μαρίας Λεωνίδα (ομόφωνα), χρηματικό έπαθλο 1 εκατ. δρχ. Βραβείο Τώνιας Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία,"Υοu are welcome" της Φωτεινής Παπαδόδημα (ψήφοι 3-2), με 2,5 εκατ. δρχ. από το ΕΚΚ. Απονεμήθηκαν οι παρακάτω τιμητικές διακρίσεις: Καλύτερη φωτογραφία,Κατερίνα Μαραγκουδάκη για τα "Μικρά πρελούδια" και το "You are welcome" (ομόφωνα). Α' γυναικείος ρόλος,Αγγελική Βρόντου στο φιλμ "Χτες το απόγευμα" (ομόφωνα). Α' ανδρικός ρόλος,Νίκος Ζωιόπουλος στο φιλμ "Tricolore" (ψήφοι 3-2). Καλύτερο σενάριο,στην ταινία της Ελισάβετ Χρονοπούλου "Χθες το απόγευμα" (ψήφοι 3-2). Μουσική,Βαγγέλης Φάμπας για το "Υψωμα 33". Εύφημη μνεία στην Μαρία Χαρτοφυλλίδου για το "Χθες το απόγευμα".

Τα βραβεία που απονεμήθηκαν στο διεθνές τμήμα είναι τα εξής: 1ο βραβείο,"Η πατρίδα μου" του Μίλος Ράντοβιτς (Γιουγκοσλαβία), 1 εκατ. δρχ. 2ο βραβείο,"Ο μικρός αδελφός της Ιγκετ" του Ζακ Μιτς (Γαλλία), 800.000 δρχ. Καλύτερη βαλκανική ταινία,"Η πατρίδα μου", 800.000 δρχ. Ταινία κινουμένων σχεδίων,"Κάποιος αγόρασε ένα σπίτι" του Πιοτρ Σαπέγκιν (Νορβηγία), 500.000 δρχ. Επίσης απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στις παρακάτω ταινίες: Κινούμενα σχέδια,"Ολες εγκυμονούν" της Ντέμπρα Σόλομον (ΗΠΑ) και "Πρωτοχρονιά" του Ερλινγκ Μπάντε (Δανία). Ντοκιμαντέρ,"Η Ρεσιφέ μέσα κι έξω" της Κάτια Μέσελ (Βραζιλία). Βαλκανικές ταινίες,"Αόρατα ή σχεδόν αόρατα πλάσματα" του Ράσκο Τσίριτς (Γιουγκοσλαβία) και "Τι ώρα είναι τη νύχτα είναι τώρα" του Ντράγκαν Ελτσιτς (Βοσνία Ερζεγοβίνη). Διεύθυνση φωτογραφίας,Λέον Νάρμπεϊ για την ταινία "Πόσουμ" του Μπραντ Μακ Γκαν (Νέα Ζηλανδία). Παιδική ταινία,"Στον καθρέφτη του ουρανού" του Κάρλος Σάλσες (Μεξικό). Προσαρμογή λογοτεχνικού κειμένου σε σενάριο,"Η φλογερή αγελαδίτσα" του Αλεξάντρ Κορσάνοφ (Ρωσία). Για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων,"Ολοι αποβιβάζονται" του Λοράν Μπασέτ (Γαλλία).

Επίσης, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών απένειμε βραβείο στην ταινία του Λευτέρη Χαρίτου "Να με προσέχεις" (300.000 δρχ), ειδικό έπαινο στα "Μικρά πρελούδια" του Βαγγέλη Καλαμπάκα και ειδικό έπαινο σπουδαστικής ταινίας στα "100 χρόνια μιας ζωής" του Θανάση Τσαουσόπουλου. Το ειδικό βραβείο της Ενωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης απονεμήθηκε στα "100 χρόνια μιας ζωής". Διάκριση ΕΤΕΚΤ για ντοκιμαντέρ, "Σκληρή πόζα" της Μαρίας Λεωνίδα (200.000 δρχ). Για τεχνική αρτιότητα, "Μικρά πρελούδια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ