Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανναυτεργατική συγκέντρωση σήμερα

Οι σπουδαστές μηχανικοί έκαμψαν, με τον αγώνα τους, την αδιαλλαξία του ΥΕΝ και απέσπασαν γραπτές δεσμεύσεις για την ικανοποίηση αιτημάτων τους. Στο κενό οι διασπαστικές παρεμβάσεις του υπουργείου

Με το κεφάλι ψηλά μπήκαν χτες στις αίθουσες του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού οι μετεκπαιδευόμενοι μηχανικοί, οι οποίοι μετά από τέσσερις μέρες αγωνιστικών κινητοποιήσεων, υποχρέωσαν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρο Σουμάκη,να αποδεχτεί ορισμένα από τα αιτήματά τους. Στο μεταξύ, οι ναυτεργατικοί αγώνες συνεχίζονται, με τη σημερινήπανναυτεργατική συγκέντρωση που θα γίνει με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" στις 10.30 το πρωί στην οδόΚολοκοτρώνη, στο κτίριο της ΠΝΟ.

Η αποφασιστικότητα των μηχανικών του ΚΕΣΕΝ, "έσπασε" την αδιαλλαξία του υπουργού, ο οποίος παρά την άρνησή του προχτές το πρωί και στη διάρκεια της μαζικής συγκέντρωσης των σπουδαστών, να συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή τους και το προεδρείο της ΠΕΜΕΝ, την ίδια μέρα το μεσημέρι έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Θανάση Τσουροπλή,να δεχτεί τους εκπροσώπους των μετεκπαιδευομένων για να δεσμευτεί γραπτώς, μεταξύ άλλων, ότι:

- Αυξάνεται κατά 30% το επίδομα φοίτησης και η αύξηση θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον Οκτώβρη. Να σημειωθεί ότι και πέρσι, επίσης, με κινητοποιήσεις των σπουδαστών μηχανικών, το επίδομα είχε αυξηθεί.

- Θα υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος, ο χρόνος φοίτησης στο ΚΕΣΕΝ.

- Αναβαθμίζεται η διδακτική ύλη, με επιπρόσθετα τεχνικά σεμινάρια και τη δημιουργία υλικοτεχνικής υποδομής για τις εργαστηριακές αίθουσες.

- Θα είναι δωρεάν η παραμονή στην Εστία Ναυτικών των μετεκπαιδευομένων που έρχονται από την επαρχία.

Χτες οι μετεκπαιδευόμενοι μηχανικοί, μετά από αυτές τις εξελίξεις, έκαναν νέα γενική συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας τόσο από τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Θανάση Τσικουράκη,όσο και από τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Γιώργο Τούσσα,επισημάνθηκε ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα και ότι οι μηχανικοί του ΚΕΣΕΝ στέλνουν το μήνυμα αυτό σε όλους τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερη στιγμή της συνέλευσης αποτέλεσε ο χαιρετισμός που απηύθυναν οι μετεκπαιδευόμενοι προς την ΠΕΜΕΝ. Χαρακτηριστικά ένας από τους σπουδαστές σημείωσε τις προσπάθειες που έγιναν στη διάρκεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων να διαχωριστούν οι μετεκπαιδευόμενοι μηχανικοί από την ΠΕΜΕΝ και υπογράμμισε: "Ο ρόλος της ΠΕΜΕΝ δεν είναι συμβουλευτικός προς εμάς, όπως μας λένε. Είναι καθοριστικός, καταλυτικός για τις εξελίξεις".

Ο Γιώργος Τούσσας σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΚΕΣΕΝ, σημείωσε: "Οι ίδιοι οι μετεκπαιδευόμενοι μηχανικοί ανέδειξαν τον καταλυτικό ρόλο της ΠΕΜΕΝ και στον τομέα της μετεκπαίδευσης. Η ομόφωνη απόφαση των μηχανικών του ΚΕΣΕΝ ότι οι αγώνες τους μαζί με την ΠΕΜΕΝ θα συνεχιστούν, αποτελεί απάντηση στις προκλητικές παρεμβάσεις των μηχανισμών του ΥΕΝ να διασπάσουν και να αποκόψουν τους μηχανικούς από το σωματείο τους. Πιστεύουμε ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο υπουργός Στ. Σουμάκης, έλαβαν το μήνυμα ότι η ΠΕΜΕΝ και οι μηχανικοί με όλες τους τις δυνάμεις θα πρωτοστατήσουν στην οργάνωση και στην κλιμάκωση των ναυτεργατικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Αυτό δείχνει και η σημερινή πανναυτεργατική συγκέντρωση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ