Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΝΕ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Ενιαίος "εταιρικός" προσανατολισμός

Ενοποιούνται τα Ινστιτούτα Εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, παραμένει όμως ίδιος ο προσανατολισμός του "κοινωνικού εταιρισμού"

Ενα "αποφασιστικό βήμα ενοποίησης, σε επίπεδο κορυφής, της παρέμβασης και της δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος", χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος την ενοποίηση των Ινστιτούτων Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που ανακοινώθηκε χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των προεδρείων των δυο ανώτερων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Με την κίνηση αυτή, οι ηγεσίες των δυο οργανώσεων ισχυρίζονται ότι κάνουν ένα πρώτο βήμα για την ενοποίηση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, μεταθέτοντας και περιορίζοντας το πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος από τον προσανατολισμό του στην οργανωτική του μορφή.Ετσι, εκείνο που έγινε και χτες ολοφάνερο είναι ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξετάζουν την κοινή δράση τους και την ενοποίηση - σε πρώτη φάση των ινστιτούτων τους - κάτω από το πρίσμα του "κοινωνικού διαλόγου" και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Χαρακτηριστικά, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος,για να στηρίξει την "αναγκαιότητα" ενοποίησης των Ινστιτούτων Εργασίας, επικαλέστηκε την ένταση του "θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου" στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ανάγκη να ανταποκριθούν σε αυτόν! Πρότεινε επίσης να γίνει ένα "κοινό μίνι συνέδριο" το 1999 για να συναποφασιστούν ορισμένοι κοινοί στόχοι των δυο οργανώσεων και να δημιουργηθεί ένα "άτυπο εθνικό συνδικαλιστικό όργανο", το οποίο θα λειτουργήσει μέχρι την ενοποίηση των δυο οργανώσεων. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκου.

Πολλά ακούστηκαν χτες, για την ανάγκη περιορισμού του αριθμού των 100 και πλέον Ομοσπονδιών, αλλά παρά τις αποφάσεις προηγούμενων Συνεδρίων των δυο οργανώσεων και ειδικότερα της ΓΣΕΕ, τις οποίες και επικαλέστηκε ο πρόεδρός της, δεν έχει προχωρήσει καμία προσπάθεια ενοποίησης, εκτός από την ενοποίηση των τριών ομοσπονδιών στον κλάδο της ένδυσης στη σημερινή ΟΕΚΙΔΕ.

Ο πρόεδρος του ενοποιημένου ινστιτούτου, Ν. Μπάκουλης,επισήμανε ότι το ΙΝΕ θα επιχειρήσει να αυξήσει το έργο του, ενώ θα επιχειρήσει να φτιάξει ένα "κέντρο επιμόρφωσης και κατάρτισης" για τα 30.000 και πλέον συνδικαλιστικά στελέχη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η εκταμίευση από διάφορες πηγές 1 δισ. δραχμών,για να υποστηριχτεί αυτή η προσπάθεια.

Ετσι, το ενισχυμένο ΙΝΕ αναμένεται και στο μέλλον να παρεμβαίνει με σεμινάρια και εκδόσεις στη συνδικαλιστική "δράση", σύμφωνα με την πολιτική υποταγής και συμβιβασμού που ακολουθούν οι σημερινές πλειοψηφίες στις διοικήσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ