Δευτέρα 12 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Οι ιδιοκτήτες των ορυχείων ξανάρχονται

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα και Μπ. Αγγουράκη

Για χρόνια στη Σαντορίνη - στο ωραιότερο σημείο του νησιού, στην Καλντέρα - δούλευαν 4 - 5 ορυχεία τα οποία έκαναν εξόρυξη θηραϊκής γης για "αδρανή" υλικό στο τσιμέντο. Μετά από αγώνες και με την καθολική συμμετοχή των κατοίκων της Σαντορίνης, το 1989, αναγκάστηκε η τότε κυβέρνηση να τα κλείσει. Ωστόσο η καταστροφή του τοπίου ήταν ολοκληρωτική, αφού η ΑΓΕΤ (ένα από τα πέντε ορυχεία), παρά την 5ετή παράταση που της έδωσε τότε η κυβέρνηση για να αποκαταστήσει το τοπίο, δεν έκανε τίποτα. Επιπλέον εκτός από την καταστροφή του περιβάλλοντος, τα ορυχεία έχουν καταπατήσει και αρκετές εκτάσεις όμορες του δημοσίου.

"Ομως, όπως φαίνεται ακόμα δεν έχει απαλλαγεί ο λαός της Σαντορίνης από τα προβλήματα που δημιουργούν οι συγκεκριμένες εταιρίες. Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι ιδιοκτήτες αυτών των ορυχείων έχουν κάνει μια από κοινού πρόταση για τουριστική εκμετάλλευση των περιοχών που λειτουργούσαν παλιά ορυχεία. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν υποβάλλει μελέτες που προβλέπουν την κατασκευή ολόκληρων τουριστικών χωριών. Επικεφαλής αυτών των ιδιοκτητών φέρεται ότι είναι η ΑΓΕΤ", τονίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή για το θέμα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Μπάμπης Αγγουράκης.

Οι δύο βουλευτές επισημαίνουν πως το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση όλων των κοινοτήτων και των φορέων του νησιού, ενώ η ανησυχία των κατοίκων εντείνεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένας αρμόδιος κρατικός φορέας ή υπηρεσία δεν έχει ενημερώσει επίσημα τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες και αν έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για έγκριση σχετικές μελέτες από τους ιδιοκτήτες των ορυχείων.

Ετσι οι κομμουνιστές βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλο, Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο "αν ισχύουν τα παραπάνω και αν έχει δοθεί μέχρι σήμερα έγκριση στους ιδιοκτήτες των ορυχείων για την τουριστική εκμετάλλευση αυτών των περιοχών ή υπάρχει σχεδιασμός να δοθεί στο άμεσο μέλλον".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ