Δευτέρα 12 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προτεραιότητα στη μείωση της έντασης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο Πρόεδος της Δημοκρατίας δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει κατά προτεραιότητα, στις επαφές που θα έχει με τα Ηνωμένα Εθνη, το θέμα της μείωσης της έντασης. Σε χαιρετισμό του στην αντικατοχική πορεία των κατοίκων της περιοχής Μόρφου στο χωριό Αστρομερίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό.

Στο χαιρετισμό του, που διάβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε ότι "ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία διερεύνησης των θέσεων της κάθε πλευράς επί των βασικών πτυχών". Ωστόσο, ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι "στο μεταξύ, συνεχίζουμε την πολιτική ενίσχυσης της άμυνάς μας, με κάθε αμυντικό όπλο που εμείς θεωρούμε ότι μεγιστοποιεί την ασφάλειά μας", προσθέτοντας ότι "αυτό το στόχο εξυπηρετεί και η εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας".

Ανέφερε ότι "παράλληλα, συνεχίζουμε την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να έχει "μια πιο αποφασιστική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της τουρκικής πλευράς", προσθέτοντας ότι πρέπει και η τουρκική πλευρά να αποκτήσει "την πολιτική βούληση για λύση, την οποία δε διαθέτει, όπως επίσημα έχουν διαπιστώσει τα Ηνωμένα Εθνη". Στην πορεία των Μορφιτών συμμετέχουν και ξένοι βουλευτές.

Επίσκεψη της φιλανδέζας ΥΠΕΞ

Εφτασε χτες το απόγευμα για τριήμερη επίσκεψη η Φιλανδή υπουργός Εξωτερικών, Τάρτζα Χάλονεν η οποία θα γίνει σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού. Η Τ. Χάλονεν θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Ιωάννη Κασουλίδη, και ακολούθως αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα παρακαθήσουν σε επίσημες συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το απόγευμα, η Φιλανδή υπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργο Βασιλείου, ενώ αργότερα θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο με θέμα "Φιλανδία στην ΕΕ - Ενταξη από την άποψη μιας μικρής χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ