Κυριακή 18 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονόστηλο ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Μεγάλα ταξίδια

Μέσα από τα την οπτική γωνία έξι διάσημων συγγραφέων, που παίζουν το ρόλο των εξερευνητών, το αγγλικό ντοκιμαντέρ του BBC "Μεγάλα ταξίδια", παρουσιάζει έξι αντίστοιχες μαγευτικές περιοχές του κόσμου. Ο κάθε παρουσιαστής ανιχνεύει την αγαπημένη του περιοχή, είτε ως εσωτερική αναζήτηση, είτε απλά ως αποστολή. Οι συγγραφείς προσεγγίζουν αξιόλογους πολιτισμούς, εμβαθύνοντας ο καθένας με τα δικά του κίνητρα και τις δικές του γνώσεις, στην κρυφή "προσωπικότητα" των περιοχών, επιχειρώντας να μεταφέρουν μέσω της σειράς στους τηλεθεατές τόσο την ιδιομορφία των κατοίκων, όσο και το φυσικό πλούτο της κάθε περιοχής από αυτές που παρουσιάζονται. (Δευτέρα έως Παρασκευή ΝΕΤ, 10.00)

Νόρα

Η "Νόρα", το κορυφαίο θεατρικό έργο του Ερρίκου Ιψεν σκηνοθετήθηκε από τον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ με τη δική του σφραγίδα. Το ονόμασε "Νόρα Χέλμερ". Η Νόρα ζει προστατευμένη από το δυναμικό σύζυγό της, αλλά εκβιάζεται από έναν δανειστή. Ο άνδρας της αντιμετωπίζει με ακαμψία την επιπολαιότητά της και η Νόρα αισθάνεται πια πως ήρθε η ώρα να χειραφετηθεί. Ο Φασμπίντερ αφαίρεσε τις ηθικές κρίσεις και δημιούργησε έναν κόσμο κλειστό, ανάμεσα σε κρύσταλλα και καθρέφτες. Εριξε ένα αποκαλυπτικό φως και οδήγησε τη νεαρή γυναίκα προς την οδυνηρή απελευθέρωσή της. Παίζουν οι Μάργκιτ Κάρστενσεν, Γιόχαν Χάνσεν, Μπάρμπαρα Βάλεντεν και Κλάους Λέβιτς. (Πέμπτη ΕΤ 3, 01.00)

Ομορφα... καίγονται

Μια σκληρή, δυνατή, εξαιρετική ταινία, που όμως πρέπει να έχεις γερά νεύρα για να την αντέξεις, είναι το ρεαλιστικό πολεμικό δράμα του Σρίντιαν Ντραγκόγεβιτς με φόντο τη φλεγόμενη Βοσνία. "Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται" δείχνει πώς υπάρχει μια χώρα, όπου οι άνθρωποι έχασαν την ελπίδα, τα πάντα, το όνειρο, την αξιοπρέπεια, την ψυχή τους και τέλος τη ζωή τους. Και για αυτό είναι αφιερωμένη σε όσους νομίζουν ότι στον πόλεμο υπάρχουν νικητές. Από το δωμάτιο ενός νοσοκομείου παρακολουθούμε μέσα από τις αναμνήσεις ενός σοβαρά τραυματισμένου χριστιανού στρατιώτη, του Μίλαν, τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε παγιδευμένος σ' ένα τούνελ, καθώς και τη φιλία του με τον μουσουλμάνο Χαλίλ. Ο Χαλίλ έσβησε μέσα στις ριπές των όπλων, στα αντίπαλα στρατόπεδα στα οποία βρέθηκαν οι δύο φίλοι, που όμως έγιναν εχθροί. Η σχιζοφρένεια του πολέμου, η απανθρωπιά, η σκληρότητα δεν κάνουν την ταινία γοητευτική, αλλά συγκλονιστική. Παίζουν οι Ντράγκαν Μπιελογκρίλιτς, Νίκολα Κόγιο και Βελιμίρ Μπάτα Ζεβοζίνοβιτς. (Παρασκευή ΕΤ 1, 23.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ