Τετάρτη 21 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Το μήνυμα στάλθηκε από τους εργαζόμενους και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Είναι φανερή η δυσαρέσκεια απέναντι στην αντιλαϊκή - αντιδραστική - αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης. Και εκφράστηκε με σημαντική άνοδο σε ψήφους, σε πολλούς βασικούς δήμους, σε νομαρχίες, των ενωτικών - αγωνιστικών συνδυασμών που στήριξε το ΚΚΕ, και στους δύο γύρους.

Είναι μια νέα πραγματικότητα, ελπιδοφόρα για τις λαϊκές δυνάμεις, για την ενίσχυση των διεργασιών συσπείρωσης λαϊκών αγωνιστών, για την προοπτική της ενότητας δράσης των λαϊκών μαζών στην πάλη ενάντια στην πολιτική των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Η προσπάθεια μετά το δεύτερο γύρο και την αλλαγή του συσχετισμού σε επίπεδο δημάρχων και νομαρχών μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, γίνεται αντικείμενο μιας έντονα παραπλανητικής, συκοφαντικής, αλλά ταυτόχρονα και αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από τη σκοπιά της κυρίαρχης πολιτικής η άνοδος των ενωτικών αγωνιστικών συνδυασμών που στήριξε το ΚΚΕ, η οποία εκφράζει και την πραγματική ενίσχυση της πολιτικής που εναντιώνεται και αντιπαλεύει το μονόδρομο της ΟΝΕ και τις διάφορες παραλλαγές της για την υλοποίησή του - είτε αυτή της κυβέρνησης, είτε της ΝΔ, είτε την "κεντροαριστερή" εκδοχή της (που πήρε επίσης ένα καταδικαστικό μήνυμα), είτε την "κεντροδεξιά". Η προπαγάνδα που παρουσιάζει υπερβολικό το μέγεθος της δυσαρέσκειας που καρπώθηκε η ΝΔ, έχει πολλαπλούς στόχους. Πρώτα απ' όλα να ακυρώσει στη λαϊκή συνείδηση το πραγματικό πολιτικό μήνυμα που εξέφρασε η λαϊκή θέληση και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο. Ο πραγματικός συσχετισμός, σε ψήφους και ποσοστά αποτυπώθηκε στον πρώτο γύρο. Ταυτόχρονα, η εικόνα σε επίπεδο νομαρχών και δημάρχων και όχι σε ψήφους και ποσοστά, με δεδομένη την αλλαγή συσχετισμών μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, υπέρ της ΝΔ, χρησιμοποιείται για να στηρίξει τον πιο ακραίο και ωμό αντικομμουνισμό, εκπορευόμενο από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του ΣΥΝ.

* * *

Εγινε και συνεχίζεται έντονη προσπάθεια προβολής πλαστών διαχωριστικών γραμμών σε πολιτικό επίπεδο με το κάλπικο δίλημμα "Δεξιά - αντιΔεξιά", για να συγκαλυφτεί το πραγματικό, που είναι: "πολιτική για τις λαϊκές μάζες, την οποία προβάλλει και παλεύει το ΚΚΕ ή πολιτική για την πλουτοκρατία και την ΟΝΕ που προβάλλουν και προωθούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΣΥΝ". Ετσι είδαμε πολλά δημοσιεύματα του στιλ οι συμμαχίες κρίνουν το δεύτερο γύρο. Από τη μια υπήρχε η συμμαχία "ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ", από την άλλη η συμμαχία "ΚΚΕ - ΝΔ", αλλά ταυτόχρονα τη θέση του ΚΚΕ για αποχή "τη φοβάται κυρίως η ΝΔ" (πρωτοσέλιδο "Ελευθεροτυπίας", Σάββατο 17/10/98). Τώρα πώς γίνεται η πολιτική θέση του ΚΚΕ να συνέβαλε σε στήριξη των υποψηφίων της ΝΔ, αλλά η ίδια πολιτική θέση να είναι αντίθετη με τις επιδιώξεις της ΝΔ, αυτό μόνο μια τέτοια "άρρωστη πολιτική προπαγάνδα" μπορεί να το στηρίξει. Οπως επίσης το δημοσίευμα της "Αυριανής", με τίτλο "Τι Παπάγος - τι Πλαστήρας", εκτίμηση που αποδίδεται αποκλειστικά στο ΚΚΕ, ενώ έγινε στην πράξη από το "δημοκράτη" Γεώργιο Παπανδρέου, όταν μεταπήδησε από το κόμμα του Παπάγου στις εκλογές του 1952 και πήγε στο κόμμα του Πλαστήρα. Αυτός διατύπωσε την περιβόητη αυτή εκτίμηση, αυτός είναι ο νονός της, ομολογώντας μια πραγματικότητα, ότι τα αστικά κόμματα υπηρετούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα. Αυτό εκτιμά το ΚΚΕ, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν κοινή, με επίκεντρο και στόχο την ΟΝΕ, πολιτική. Αυτό βεβαίως ομολόγησε και η "Αυριανή" (15/10/98), όπου εκτιμά ότι "σήμερα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές", αλλά κάνει αντικομμουνιστική προπαγάνδα, για το ίδιο ακριβώς γεγονός το οποίο και παραδέχεται. Οτι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι ίδια μ' αυτήν της Δεξιάς, αυτό οδηγεί μέρος των ψηφοφόρων του κυβερνητικού κόμματος να μεταστρέφονται προς τη ΝΔ.

* * *

Βεβαίως, σ' αυτές τις εκλογές σε πολλούς δήμους και νομούς και κυρίως σ' αυτούς που προγραμματίζονται μεγάλα έργα, εκποιήσεις προς το κεφάλαιο, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, σε αγαστή σύμπνοια, προσπάθησαν να αποκλείσουν κομμουνιστές, άλλους αγωνιστές δημάρχους για να λυθούν τα χέρια τους, ώστε χωρίς εμπόδια να προωθήσουν την πολιτική άκρατου πλουτισμού της ολιγαρχίας. Είναι γνωστά τα σχέδια για τις πωλήσεις παραλιών, όπως του Ελληνικού, όπου ανήκει και ο χώρος του αεροδρομίου, που προορίζεται για εκμετάλλευση από πολυεθνικές, αλλά και τα σχέδια για τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα, στην οποία αντιστεκόταν ο δήμαρχος του Ταύρου. Ας μη μιλάνε λοιπόν για ανίερες συμμαχίες τα κόμματα που συναγωνίζονται ποιο θα εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά πολιτική ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, προκειμένου να προωθηθεί η ένταξη στην ΟΝΕ, για να ικανοποιούνται ακόμη καλύτερα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αλλωστε η στροφή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, η με τέτοιο τρόπο έκφραση της αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας τμημάτων του λαού, οφείλεται στην έλλειψη κοινωνικής και πολιτικής πείρας από τους λαϊκούς αγώνες. Αλλά πάνω απ' όλα οφείλεται στην εγκληματική πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών, που για την προώθηση του περιβόητου "εθνικού στόχου" της ΟΝΕ, επιβάλει ως μονόδρομο τη λιτότητα και τις θυσίες, μαζί φυσικά με τη ΝΔ, και την ηγεσία του ΣΥΝ.

* * *

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ελπιδοφόρο για τις λαϊκές δυνάμεις. Η μάχες από δω και μπρος θα συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση. Ολο και πιο ανάγλυφα θα έρχεται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη οξύτητα, η πραγματική διαχωριστική γραμμή, στο πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στους εργάτες, τους αγρότες, τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα διεκδικούν πολιτική για τα δικά τους τα συμφέροντα, κόντρα στην πολιτική των κομμάτων της διαχείρισης των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Οι συνδυασμοί της λαϊκής συμπαράταξης, μαζί με τους δήμους που αναδείχτηκαν διοικήσεις και τη δέσμευση να τους κάνουν ταμπούρια αντίστασης και πάλης, αποτελούν μαγιά, πολύτιμη εμπειρία, για την πορεία του λαϊκού μετώπου. Απ' αυτή τη μάχη, στην οποία οι άνθρωποι του μόχθου, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση, συμπαρατάχτηκαν με τη νέα ελπιδοφόρα για τη ζωή τους προοπτική, αυτή που γεννά η ενωτική λαϊκή δράση, των αγωνιστικών ψηφοδελτίων, αποδεικνύεται η δυνατότητα διεύρυνσης ανάπτυξης και ενίσχυσης της λαϊκής συσπείρωσης για να βρίσκουν δικαίωση οι αγωνίες, τα όνειρα και οι αγώνες του λαού για καλύτερες μέρες.

Μπορούμε, κόντρα στα πλαστά διλήμματα και τις τεχνητές διαχωριστικές γραμμές ενός κάλπικου "δεξιού - αντιδεξιού" διαχωρισμού των λαϊκών ανθρώπων, που οι σειρήνες των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του κατεστημένου επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή θέληση στα ανώδυνα για τα συμφέροντα της ολιγαρχίας μονοπάτια, να σπάσουμε τις περιχαρακώσεις, να ανατρέψουμε τις προκαταλήψεις, να πείθουμε τους λαϊκούς ανθρώπους ότι η επιλογή είναι μόνο μία. Λαϊκή αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στην ΟΝΕ, στην προοπτική να χτίζουμε το λαϊκό μέτωπο. Με την αποφασιστική πολιτική δράση χωρίς όρια μέσα στο λαό, θα εκφράζεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη μια νέα δυναμική, αυτή που προσδιόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα, σαν το ελπιδοφόρο ποιοτικό στοιχείο για την εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες.

Στέφανος ΛΟΥΚΑΣ

Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ελπιδοφόρο για τις λαϊκές δυνάμεις. Οι μάχες από δω και μπρος θα συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση. Ολο και πιο ανάγλυφα θα έρχεται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη οξύτητα, η πραγματική διαχωριστική γραμμή, στο πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στους εργάτες, τους αγρότες, τα άλλα λαϊκά στρώματα, που θα διεκδικούν πολιτική για τα δικά τους τα συμφέροντα, κόντρα στην πολιτική των κομμάτων της διαχείρισης των συμφερόντων της ολιγαρχίας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ