Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακόμα ζητούμενο η ασφάλεια τροφίμων

Σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τον περίφημο Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), όπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης,μιλώντας στην εναρκτήρια ημερίδα της "πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την ασφάλεια των τροφίμων". Ο ΕΦΕΤ, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, έρχεται να καλύψει τα κενά της υφιστάμενης νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της ποιότητας και της καταλληλότητας των τροφίμων. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι εκ προοιμίου τίθεται υπό αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα αυτού του φορέα υπέρ των καταναλωτών από το γεγονός ότι προβλέπεται η συμμετοχή των επιχειρήσεων που παράγουν και επεξεργάζονται τα τρόφιμα, αφού είναι δεδομένο ότι η μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρήσεων σε καθεστώς "απελευθερωμένης αγοράς" δεν μπορεί παρά να ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη τροχιά με τη διασφάλιση της ποιότητας και της καταλληλότητας των προϊόντων που διατίθενται στον τελικό καταναλωτή.

Σύμφωνα, επίσης, με στοιχεία της "Eurostat" "οι Ελληνες εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό αμφισβήτησης της ασφάλειας των τροφίμων που καταναλώνουν μεταξύ των Ευρωπαίων". Κατά μέσο όρο στην ΕΕ ο ένας στους τρεις καταναλωτές κρίνει μη ασφαλή τα τρόφιμα, ενώ οι επτά στους δέκα θεωρούν ότι τα τρόφιμα είναι ο σημαντικότερος τομέας στον οποίο θα έπρεπε να διασφαλίζεται η ποιότητα.

Από τη μεριά της η γενική γραμματέας Καταναλωτή Χρ. Παπανικολάου,δίνοντας μεταξύ άλλων το πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, επιχείρησε ένα θεωρητικό συμβιβασμό των ασυμβίβαστων. Δηλαδή, της "προστασίας της Δημόσιας Υγείας" με την "ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Τροφίμων". Η ίδια, βεβαίως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες των καταναλωτών, όταν επιλέγουν τρόφιμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ