Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ναυτικό Μουσείο σε αρχαίο λιμάνι

Το αρχαίο λιμάνι του Φαλήρου το χάσαμε, γιατί μπαζώθηκε στη διάρκεια της χούντας όλη η ακτή και ταυτόχρονα καταστρέφονταν όλες οι υποκείμενες και μη αποκαλυμμένες αρχαιότητες. Πρόκειται για περιοχή που κακοποιείται κατ' εξακολούθηση.

Στην περιοχή του Φλοίσβου,ακριβώς στη θέση του αρχαίου φαληρικού λιμένα,σε έκταση 22 στρεμμάτων, χωροθετήθηκε το νέο Ναυτικό Μουσείο. Το θέμα συζητήθηκε προχτές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και βεβαίως ανέκυψε το θέμα των αρχαιοτήτων, αφού έρευνα στην περιοχή δεν έχει γίνει.

Η έκταση παραχωρήθηκε από τον ΕΟΤ στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού το 1989 και ήδη το υπουργείο Πολιτισμού έχει χρηματοδοτήσει μέρος των σχετικών μελετών, που παρουσιάστηκαν χτες, αλλά όπως φάνηκε χωρίς να έχουν πλήρη γνώση οι αρμόδιες Εφορείες Προϊστορικών - Κλασικών και Εναλίων Αρχαιοτήτων. Οι ενστάσεις του Συμβουλίου αφορούσαν κυρίως στην ύπαρξη των αρχαιοτήτων. Ωστόσο, η απόφαση να ιδρυθεί νέο Ναυτικό Μουσείο είναι ήδη ειλημμένη, δεδομένου ότι το ΓΕΝ σκοπεύει να το εντάξει στα έργα της "Ολυμπιάδας" του 2004 και να χρησιμoποιηθεί (πριν γίνει Μουσείο) ως συνεδριακό κέντρο και γραφείο Τύπου.

Το ΚΑΣ αποφάσισε οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων να οργανώσουν μέχρι το τέλος του έτους ένα σχέδιο εντοπισμού των αρχαιοτήτων, που θα αφορά μόνο στην έκταση χωροθέτησης του Μουσείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ