Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΕΝΗ ΑΜΠΑΤΖΗ - ΜΑΝΟΥΗΛ ΤΑΣΟΥΛΑΣ
"Ινδοπρεπών αποκάλυψη"

Ο έντονος επηρεασμός στην παιδική ηλικία από κάποια θεάματα στάθηκε αφορμή να συνεργαστούν η Ελένη Αμπατζή από τη Θεσσαλονίκη και ο Μανουήλ Τασούλας από την Αθήνα. Η πρώτη με διδακτορικό στην εκπαίδευση και την ψυχολογία, μιλάει 10 ασιατικές και ευρωπαϊκές γλώσσες. Ο δεύτερος είναι οδοντίατρος και συγγραφέας πολλών πρωτότυπων και σημαντικών μονογραφιών.

Ο επηρεασμός τους ήταν από ινδικές ταινίες και ο χρόνος συνταύτισε δυο γεμάτους πάθος για το αντικείμενό τους ερευνητές και συλλέκτες.

Η συνεργασία αυτή κατέληξε στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πλούσιο βιβλίο "Ινδοπρεπών αποκάλυψη".Αποκάλυψη και για τον αναγνώστη, που πληροφορείται πως αρκετά λαϊκά μας τραγούδια είναι "εξ ολοκλήρου παρμένα από ινδικές ταινίες".

Στις αρχές του '50, η Ελλάδα και η Ινδία αιμορραγούσαν από παρόμοιες πληγές. Η Ελλάδα αναζητούσε το νέο της πρόσωπο μετά από την προσφυγιά του '22, τον πόλεμο και τον εμφύλιο. Η Ινδία, επίσης, προσπαθούσε ν' ανασάνει μετά από 200 χρόνια αγγλικής αποικιοκρατίας κι ένα θρησκευτικό εμφύλιο που χώρισε τη χώρα σε δυο κράτη (Ινδία και Πακιστάν). Στις αρχές του '50, στην Ινδία, δημιουργήθηκαν κινηματογραφικές ταινίες, πουλώντας όνειρα στους κακοπαθημένους Ινδούς. Αυτές οι ταινίες λειτούργησαν σαν βάλσαμο και στις ελληνικές λαϊκές φτωχογειτονιές.

Η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα στις δεκαετίες '50 - '60, με τη μετανάστευση στοναποκορύφωμά της, τη φτώχεια και την ανεργία, αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για τις ινδικές ταινίες με τη Ναργκίς και την Μαντουμπάλα. Ταινίες, όπως η μνημειώδης "Γη ποτισμένη με ιδρώτα", καθρέφτισαν στα μάτια των Ελλήνων τους δικούς τους πόνους και καημούς και θυσίαζαν το μοναδικό τους τάλιρο στα κινηματογραφικά ταμεία, κάνοντας ουρές να δουν ταινίες σαν αυτή.

Οι Ελληνες λαϊκοί συνθέτες εμπνεύστηκαν από τις δακρύβρεχτες ινδικές ταινίες και πέρασαν τα ονόματά τους στην ελληνική λαϊκή μουσική. Λαϊκά τραγούδια, όπως τα: "Καρδιά μου καημένη", "Αυτή η νύχτα μένει", "Οσο αξίζεις εσύ" κ.ά. έχουν τις ρίζες τους σε ινδικές ταινίες.

Μέσα από το βιβλίο, αναζητούνται οι αιτίες που Ελληνες συνθέτες εμπνεύστηκαν από ινδικές μελωδίες και δημιούργησαν τα δικά τους τραγούδια. Εξετάζεται, επίσης, η επιρροή των ινδικών ταινιών στον ελληνικό μελό κινηματογράφο. Ολα αυτά συνοδεύονται από άφθονο φωτογραφικό υλικό της εποχής.

Σκοπός των συγγραφέων είναι να καταρρίψουν το ταμπού, που λέγεται "ινδοπρεπή τραγούδια". Θεωρούνται τα τραγούδια αυτά αποτέλεσμα της μακραίωνης πολιτιστικής ανταλλαγής Ελλάδας - Ινδίας από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι σήμερα.

Το βιβλίο αποτελεί ένα αφιέρωμα των συγγραφέων στην επέτειο της Ινδικής Ανεξαρτησίας (Εκδόσεις "Ατραπός", 1998).

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ