Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Προϋπολογισμός πολέμου

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ανεβάζει τους φόρους σε τσιγάρα, ποτά και άλλα είδη. Στόχος, να χρηματοδοτηθεί ο εμφύλιος που διεξάγει εναντίον των αυτονομιστών Ταμίλ, ο οπίος "αναμένεται" να κοστίσει "μόλις" 712 εκατομμύρια δολάρια το 1999...

Ο προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε χθες στο Κολόμπο δεν αφήνει καμιά αμφιβολία περί των κυβερνητικών προθέσεων. Ο υφυπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι "η οικονομία συνεχίζει να περιορίζεται από τον πόλεμο, ο οποίος απαιτεί σημαντικές δαπάνες".

Το ποσοστό του ΑΕΠ που καλύπτει "αμυντικές δαπάνες" είναι 5%, λίγο πιο "χαμηλά" από το φετινό (862 εκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο η κυβέρνηση του Κολόμπο το 'χει συνήθειο να ξεχνά τις "δεσμεύσεις" της προς τον προϋπολογισμό και τραβά "έκτακτα" κονδύλια για να διεξάγει τον πόλεμό της. Αυτός ο πόλεμος εισέρχεται φέτος στον 16 του χρόνο, κι έχει κοστίσει - κατά "συντηρητικές εκτιμήσεις" - 55 χιλιάδες ζωές. Η τελευταία του "φάση", στην οποία ο στρατός επιχειρεί να αποκόψει τις οδούς ανεφοδιασμού των Ταμίλ, κρατά 17 μήνες. Το πιο κωμικοτραγικό είναι το είδος της ρητορικής που χρησιμοποιεί το Κολόμπο για να αιτιολογήσει τον πόλεμο: η Πρόεδρος Καμαρατούνγκα έχει κατ' επανάληψη πει ότι θέλει να συντρίψει την οργάνωση "Τίγρεις" για να... επιβάλει πολιτική συμφωνία με τη μειονότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ