Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπερσκελίζεται το ένα, εμφανίζεται το άλλο πρόβλημα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Παρουσιάστηκε, τελικά χτες, στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση η "ενδιάμεση" ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία του Μέριλαντ από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά από παρέμβαση της Ουάσιγκτον, όπως έγινε γνωστό. Ενώ, όμως, μοιάζει να απομακρύνεται το εμπόδιο που οδήγησε στις αλλεπάλληλες αναβολές της συζήτησης από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, ένα νέο πρόβλημα εμφανίζεται και αφορά την απάλειψη από την παλαιστινιακή χάρτα του επίμαχου άρθρου που αναφέρεται στην καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Το κείμενο της συμφωνίας του Μέριλαντ, όμως, είναι τόσο ασαφές, που τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι το ερμηνεύουν κατά βούληση. Στην περιοχή, πάντως, σπεύδει το Σαββατοκύριακο για να επιβλέψει την εφαρμογή της συμφωνίας ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ενώ ήδη παρόντες είναι πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της CIA.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, άρχισε χτες στο υπουργικό συμβούλιο η συζήτηση της συμφωνίας που υπογράφτηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ με τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, παρά τις αντιθέσεις που εκφράστηκαν, οι Ισραηλινοί υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν το κείμενο της συμφωνίας, αν και η διαδικασία της ψηφοφορίας δεν αναμένεται να γίνει πριν από την Κυριακή ή το νωρίτερο την Παρασκευή. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μετά την έγκριση της συμφωνίας, θα πρέπει να αρχίσει η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% της Δυτικής Οχθης, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει 12 βδομάδες.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε αναβάλει τις προηγούμενες μέρες την επίμαχη συζήτηση, κατηγορώντας την Παλαιστινιακή Αρχή ότι δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την καταστολή των εξτρεμιστών ισλαμιστών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο συγκατατέθηκε στο Μέριλαντ. Σύμφωνα, πάντα, με τη συμφωνία του Μέριλαντ, η Παλαιστινιακή Αρχή δεσμεύτηκε να συλλάβει τους 30 πλέον καταζητούμενος από το Ισραήλ ισλαμιστές εξτρεμιστές. Εντούτοις, το πρόβλημα φαίνεται ότι λύθηκε μετά από παρέμβαση της Ουάσιγκτον, και συγκεκριμένα της CIA, η οποία εγγυήθηκε στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι η σύλληψη των καταζητούμενων εξτρεμιστών θα πραγματοποιηθεί σε 3 φάσεις και θα ολοκληρωθεί μέχρι το Γενάρη.Αλλωστε, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ είχε δηλώσει, την Τετάρτη, ότι ήδη 14 από τους 30 καταζητούμενους έχουν συλληφθεί.

Εντούτοις, οι περιπέτειες της συμφωνίας του Μέριλαντ δε φαίνεται να τελειώνουν. Η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει στη θέση να διαγραφεί το άρθρο που αναφέρεται στην καταστροφή του Ισραήλ από την Παλαιστινιακή Χάρτα μετά από συνεδρίαση του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο έχει εκατοντάδες μέλη. Η Παλαιστινιακή Αρχή μιλά για διαγραφή από την Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή, ενώ το κείμενο της συμφωνίας δεν αναφέρει παρά μόνο ότι στα μέσα Δεκέμβρη θα προσκληθούν τα μέλη του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων για να συζητήσουν το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ