Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Πρόοδος" στο ... αδιέξοδο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Παρά τα ρεπορτάζ, που αναφέρονται σε παρατεταμένη, αν και σποραδική, βία στο Κοσσυφοπέδιο, ο Αμερικανός απεσταλμένος βλέπει "σαφή πρόοδο".

Οι διεθνείς προσπάθειες "ειρήνευσης", μετέδιδε χτες το Ασοσιέιτεντ Πρες, κερδίζουν έδαφος, καθώς οι δύο πλευρές "είναι κουρασμένες από την αιματοχυσία". Οι πρώτοι 46 "επαληθευτές" διπλωμάτες της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναμενόταν να φθάσουν στο Κόσσοβο στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Και η Γαλλία, μετά τη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στρατεύματα (1.800 άνδρες, συγκεκριμένα) για την "προστασία" της δύναμης των (άοπλων) "επαληθευτών" που θα σταθμεύσουν στην ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, η βία δεν παύει. Στο Πρίλουζιε χτες τα πυρά διαρκούσαν επί ώρες, χωρίς να αναφερθούν - σύμφωνα με το Σερβικό Κέντρο ΜΜΕ - θύματα. Στη Σούβα Ρέκα, ένας αστυνομικός απήχθη - σύμφωνα με το ραδιόφωνο Β92 - από άνδρες του"Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK) των Αλβανών.

Ενταση επικρατούσε και σε διαφορετικό επίπεδο, μεταξύ του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης και του Βελιγραδίου. Στελέχη του πρώτου κατηγορούσαν τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ότι "εμπόδισε", αρνούμενη να εκδώσει βίζες, την αποστολή του ΔΠΔ στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Μάλιστα, μία δικαστικός προειδοποίησε ότι θα ζητήσει από τη Δύση να "πιέσει το Βελιγράδι" να συμμορφωθεί προς την απαίτηση του ΔΠΔ να υπάρξει αποστολή δικαστικών.

Στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός του Μιλόσεβιτς, ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, είπε ότι η παρουσία του στρατού μειώθηκε, "επειδή οι τρομοκράτες ηττήθηκαν", αλλά διασαφήνισε πως "θα υπάρξει νέα επιχείρηση", αν προκύψει "απειλή για την ειρήνη ή την ασφάλεια των πολιτών".

Παρά τη βία, ο Κρις Χιλ, διπλωματικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κόσσοβο, είπε ότι "υπάρχει σημαντική πρόοδος" και εκτίμησε πως "η πολιτική λύση είναι πολύ κοντά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ