Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΦΩΝΑΣ "ΜΙΤΣ"
Σπέρνει θάνατο και καταστροφή

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ - ΤΕΓΚΟΥΣΙΚΑΛΠΑ - ΜΑΪΑΜΙ.-

Ο άνεμος "θανάτου" που μετέτρεψε σε κόλαση όλη σχεδόν την Κεντρική Αμερική αναχώρησε προς τον Ατλαντικό και την Καραϊβική. Επόμενοι σταθμοί: Κούβα και Μπαχάμες.

Εχοντας αφήσει πίσω του τον όλεθρο και την καταστροφή στην Κεντρική Αμερική, ο τυφώνας "Μιτς", που έχει χάσει αρκετή από την αρχική ισχύ του κι έχει μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα, έπληξε χτες τη νοτιοανατολική Πολιτεία της Φλόριντα, προκαλώντας πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία παρέμειναν κλειστά στα νησάκια Κι, στα ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα, ενώ τα καταφύγια που είχαν ετοιμαστεί από το βράδυ της Τετάρτης έγιναν χώροι ασφάλειας και κυρίως υποδοχής για τους ανθρώπους των οποίων τα σπίτια πλημμύρισαν. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα του περάσματος του τυφώνα από τη Φλόριντα, που ήδη είχε πληγεί σοβαρά το Σεπτέμβρη από τον τυφώνα "Τζορτζ".

Η Αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν αναμένεται ενίσχυση των ανέμων της τροπικής καταιγίδας, που τώρα φτάνουν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα, μέχρι ο "Μιτς" να απομακρυνθεί από τις ακτές της Φλόριντα με κατεύθυνση τον Ατλαντικό Ωκεανό, προς την Κούβα και τις Μπαχάμες.Ηδη οι καταιγίδες έκαναν την εμφάνισή τους στη δυτική Κούβα, ωστόσο έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα, με τις ομάδες λαϊκής περιφρούρησης να βρίσκονται σε επιφυλακή και τα καταφύγια έτοιμα να δεχτούν τους κατοίκους. Οσο για την Κεντρική Αμερική, συνεχίζει το μακάβριο απολογισμό των πληγών που άφησε πίσω του ο τυφώνας "Μιτς". Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, επιβεβαιώνονται οι προχτεσινές εκτιμήσεις για 10.000 νεκρούς και 14.000 αγνοούμενους, ενώ οι άστεγοι και οι πληγέντες ξεπερνούν τα δυόμισι εκατομμύρια.

Στη Νικαράγουα εξακολουθεί να επικρατεί κάποια σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος περίπου 2.500 ανθρώπων και άλλοι 2.000 θεωρούνται αγνοούμενοι. Οι αρχές όμως φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά, καθώς από κατολισθήσεις στις πλαγιές του ηφαιστειογενούς όρους Κασίτας έχουν καταπλακωθεί πέντε χωριά. Ενα επιπλέον πρόβλημα που έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στους κατοίκους της περιοχής είναι το ξύπνημα του ηφαιστείου Κασίτας, που "ξερνάει" λάβα εδώ και δύο μέρες, ενώ η γη άρχισε να "βρυχάται" με μικρής ισχύος σεισμικές δονήσεις. Ο Πρόεδρος της χώρας, Αρνόλντο Αλεμάν,απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την αποστολή ελικοπτέρων που θα μεταφέρουν τη βοήθεια στα θύματα του τυφώνα, καθώς το οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές.

Στην Ονδούρα,ο υπουργός Μεταφορών, Τομάς Λοσάνο,δήλωσε ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 5.300 ατόμων και εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη άλλων 11.000, από τους οποίους αρκετοί υπάρχουν φόβοι ότι είναι νεκροί. Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χτες να θάβουν κατά δεκάδες τα πτώματα που έβρισκαν, στον τόπο που τα έβρισκαν, προκειμένου να αποφευχθούν οι πιθανότητες μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας της παραμονής των πτωμάτων σε υγρά μέρη επί μέρες. Η κατάσταση είναι τραγική, ενώ τρόφιμα και πόσιμο νερό είναι είδος προς αναζήτηση τόσο για τους αστέγους, που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο όσο και για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Πάντως, προχτές έφτασαν πάνω από 1.500 γιατροί και ειδικά εκπαιδευμένο σε αυτές τις καταστάσεις νοσηλευτικό προσωπικό από την Κούβα για την ανακούφιση των πληγέντων. Στο Ελ Σαλβαδόρ,η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος για τους 225 νεκρούς του τυφώνα, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 100 ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ