Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΠΛΟΙΩΝ
Ούτε δικό της νόμο δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση
  • Παρά την απαγόρευση του νόμου οι ναυτικοί αναγκάζονται να εργάζονται για τη συντήρηση των πλοίων, κατήγγειλε στη Βουλή ο Ν. Γκατζής
  • Ετσι γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας

Ούτε το δικό της νόμο που ψήφισε πριν δύο μήνες δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Σ. Σουμάκης,σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι παρόλο που ο νόμος που ισχύει από το Σεπτέμβρη ορίζει ρητά ότι το πλήρωμα ενός πλοίου απαγορεύεται να εκτελεί ακόμα και εργασίες συντήρησης όταν το πλοίο βρίσκεται σε Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ή επιχείρηση, εν τούτοις με ευθύνη των εφοπλιστών, του υπουργείου και των Λιμενικών ο νόμος παραβιάζεται κατάφωρα. Μάλιστα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στη Ζώνη του Περάματος βρίσκονται 11 πλοία, στα οποία μπροστά στα μάτια των Λιμενικών εκτελούνται εργασίες από το ίδιο το πλήρωμα.

Ο Σ. Σουμάκης είπε ότι για την εφαρμογή του νόμου απαιτείται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία δεν ετοιμάστηκαν ακόμα. Σε αυτά, είπε, "θα ξεκαθαρίσουν πάρα πολλά πράγματα για το πώς θα γίνεται η συντήρηση των πλοίων". Ομως προχωρώντας περισσότερο, περιέγραψε την υποθήκευση των διατάξεων του νόμου, ισχυριζόμενος ότι "από χιλιετίες οι ναυτικοί του όποιου πλοίου κάνουν και κάποιες δουλιές πάνω στο πλοίο".

Στο σημείο αυτό εξετράπη και απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΚΕ είπε: "Εγώ πιστεύω ότι δε σας ενδιαφέρει η απασχόληση, σας ενδιαφέρει να υπάρξει μία σύγκρουση, να δημιουργήσει ανεργία"!

Ο Ν. Γκατζής κατηγόρησε τον υπουργό ότι με την ανοχή του δεν υλοποιείται ο νόμος και τον κάλεσε να λύσει τα μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι στα πλοία. Και τόνισε: "Εκεί παραβιάζονται όλοι οι νόμοι όπως για παράδειγμα οι συνθέσεις των πλοίων. Το καμποτάζ μπαίνει σε 50 μέρες περίπου και εκεί δεν ξέρουμε κάτω από ποιο νομικό καθεστώς θα ισχύσει, τι νέα προβλήματα θα δημιουργήσει στους εργαζόμενους, ποιες θα είναι οι συνθέσεις, ποιες θα είναι οι αμοιβές και τόσα άλλα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ