Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Στην "κόψη του ξυραφιού"!

Πολυήμερες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, απαιτώντας παραμονή της επιχείρησης στο Δημόσιο, με ανάπτυξη και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Με πλαίσιο διεκδίκησης τη διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της, με την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας,οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, σε έκτακτη γενική συνέλευση, εξουσιοδότησαν το ΔΣ του σωματείου να προχωρήσει - στην περίπτωση που δεν πάρουν ικανοποιητικές απαντήσεις από την υφυπουργό Ανάπτυξης, με την οποία το σωματείο έχει ζητήσει συνάντηση - σε κινητοποιήσεις που θα αρχίσουν από την ερχόμενη Τρίτη, 17 Νοέμβρη.Η μορφή των κινητοποιήσεων θα είναι 2ωρες, 3ωρες και 4ωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες επί τρεις βδομάδες, που θα κλιμακωθούν την τέταρτη βδομάδα με την κήρυξη 24ωρης απεργίας και την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων της Λάρυμνας, η πορεία της εταιρίας βρίσκεται στην "κόψη του ξυραφιού", από τις μεθοδεύσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία, αντί να στηρίξει μια επιχείρηση μεγάλης εμβέλειας, προσπαθεί μέσα από ατέρμονες και άστοχες διαδικασίες να την ιδιωτικοποιήσει.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ ο Γ. Ρούσης, μέλος της διοίκησης του σωματείου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, δήλωσε στο "Ρ": "Οι 200 "οικειοθελείς" αποχωρήσεις δε λύνουν το πρόβλημα. Είναι μια "ξαναζεσταμένη σούπα", αφού και το 1987 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε διώξει με "κίνητρα" 800 άτομα στο όνομα της εξυγίανσης και της ανάπτυξης της επιχείρησης. Τώρα επανέρχονται. Το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται πολιτική τέτοια, που να ωφελήσει τους εργαζόμενους, την επιχείρηση, την περιοχή και τη χώρα. Για την επιβολή μιας τέτοιας πολιτικής πρέπει να παλέψουμε και να συντονίσουμε τους αγώνες μας στην κατεύθυνση της δημιουργίας μετώπου. Οι προτάσεις του συνδικάτου, των επιστημονικών φορέων, αλλά και της ίδιας της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, υπάρχουν από παλιά. Δεν υπάρχει, όμως, η πολιτική βούληση για την υλοποίησή τους. Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ είναι πρώτα από όλα πολιτικό", σημειώνει ο συνδικαλιστής.

Σε ό,τι αφορά το τι πρέπει να γίνει, ο Γ. Ρούσης σημειώνει: "Πρέπει να δημιουργηθεί Δημόσιος Φορέας Εκμετάλλευσης Σιδηρονικελιούχων και Χρωμιούχων κοιτασμάτων (ΛΑΡΚΟ-ΕΛ.ΣΙ.). Να γίνει ένας προγραμματισμός εκμετάλλευσης των υποπροϊόντων (σκουριά, σίδηρος). Ακόμα μπορεί να παραχθεί και κοβάλτιο (αποτελεί το 6% της παραγωγής του νικελίου). Να ρυθμιστεί η τιμή μονάδας της ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με την τιμή του νικελίου και να ρυθμιστεί το υπόλοιπο χρέος (27 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου) που αποτελεί "θηλιά" στο λαιμό της ΛΑΡΚΟ. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες εμπλουτισμού μεταλλεύματος και να ενταχθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα, εκτός της βελτίωσης και επέκτασης των ηλεκτροκαμίνων και η βελτίωση της μονάδας συγκράτησης του νικελίου στη δεξαμενή καθίζησης της σκουριάς ηλεκτροκάμινου (από αυτό και μόνο η ΛΑΡΚΟ χάνει 2.000 τόνους νικελίου το χρόνο). Ακόμα και η σκουριά που σήμερα εναποτίθεται στο θαλάσσιο χώρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αλουμινούχου τσιμέντου, για ασφαλτοτάπητες, κεραμικά κ.ά."

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Λάρυμνας και συμμετείχαν όλοι οι τοπικοί φορείς, συζητήθηκε το "πρόβλημα ΛΑΡΚΟ και οι αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία". Στη σύσκεψη καταδικάστηκε ομόφωνα η γενικότερη πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση και τονίστηκε ότι η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη να αγωνιστεί, για να μη θιχτεί ούτε ένας εργαζόμενος της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ