Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονόστηλα: Το "λιμάνι" του Κώστα

Κυριακή ξημέρωσε. Ενα ταξιδάκι είναι ό,τι μας χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Στο Γύθειο, λέμε, να πεταχτούμε, την εκπομπή από την ΕΤ-1 στις 11.45 παρακολουθούμε. "Αναζήτηση... ένας άνθρωπος, ένας τόπος",με τον Κώστα Βρεττό θα συναντηθούμε. Στην πόλη της Μάνης θα ταξιδέψουμε, για να βρεθούμε με τον άνθρωπο που προτίμησε να ζήσει τη ζωή του με το ρυθμό του παρελθόντος και όχι με τους ρυθμούς μιας πολλά υποσχόμενης δικηγορικής καριέρας. Τι κάνει εκεί ο Κώστας Βρεττός; Μα να, πουλά παλιά αντικείμενα στο λιμάνι του Γυθείου, γράφει ποιήματα και ζωγραφίζει. Οι δραστηριότητές του αφορούν κυρίως τον πολιτισμό και στην τέχνη. Συμμετέχει στη Λέσχη Κινηματογράφου και Τέχνης του Γυθείου, έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή με τίτλο "Ανεπανόρθωτα" και η ζωή του όλη είναι μια προσωπική αναζήτηση, και μια περιπέτεια ταυτόχρονα, μια αναζήτηση για την ουσία των πραγμάτων και για την απόλυτη ομορφιά. Οι σκέψεις, μικρές περιπλανήσεις του έχουν καθοριστεί από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Γεγονότα που έζησε ως φοιτητής της Νομικής, γεγονότα, που αποτυπώνονται στα έργα του, τις επιλογές του και τις λεκτικές ιδιορρυθμίες του, γεγονότα, που σκιαγραφούν μια προσωπικότητα ιδιαίτερη. Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε τον Κώστα Βρεττό και το Γύθειο. Λένε, όσοι το έχουν επισκεφτεί ότι είναι πανέμορφο. Σκηνοθεσία: Κώστας Χαραλάμπους.

Ματιές

"Εξι ματιές στο φως" είναι το ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί από τη ΝΕΤ στις 23.30 τη Δευτέρα και αναφέρεται στο έργο έξι από τους κυριότερους διευθυντές φωτογραφίας του διεθνούς κινηματογράφου.

Αν και συνήθως παραγνωρισμένος από το κοινό, ή ακόμη και άγνωστος ο διευθυντής φωτογραφίας μιας ταινίας παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην υλοποίηση του οράματος του σκηνοθέτη. Είναι και αυτός ένας βασικός συντελεστής στην επιτυχία μιας ταινίας. Δεν είναι μόνο ένας τεχνικός που κατέχει τα μυστικά της μηχανής λήψης και του φωτός, αλλά ένας"καλλιτέχνης που σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη βρίσκει την κατάλληλη οπτικοποίηση" των δρώμενων. Στη σειρά αυτή γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης και ερμηνείας του ρόλου του στον σινεμά. Θα παρουσιαστούν έξι πορτρέτα μεγάλων προσωπικοτήτων στο χώρο αυτό: Τζον Αλκοτ συνεργάτης του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Σβεν Νίκβιστ που δουλεύει με τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν, Πεπίνο Ροτούνο, που συνεργάστηκε με τους Βισκόντι, Φελίνι, Παζολίνι, Μπομπ Φόσι, Βιτόριο Στοράρο συνεργάτης του Μπερτολούτσι και του Κόπολα, Γκόρντον Γουίλις, που έκανε τη φωτογραφία των ταινιών του Γούντι Αλεν και Αλαν Πάκουλα, και τέλος, Βίλμος Ζίγμοντ συνεργάτης των Αλτμαν, Σπίλμπεργκ και Τσιμίνο.

Αναζητήσεις

Ο Γιώργος Γραμματικάκης συνεχίζει ν' αναζητά τη Βερενίκη και έτσι την Τρίτη στην ΕΤ-1 στις 22.30, θα μας παρουσιάσει την εκπομπή "Οι αρχαιολόγοι του σύμπαντος",που θα μας μεταφέρει αυτή τη φορά στο "Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών" στη Γενεύη. Εκεί, σε βάθος εκατό μέτρων από τη γη, γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα στον κόσμο: επιταχύνονται σωματίδια με ταχύτητα του φωτός και συγκρούονται, σε μια προσπάθεια αναπαράστασης της"Μεγάλης έκρηξης" Ο Γ. Γραμματικάκης μιλά με ειδικούς, όπως ο Τζορτζ Ευσταθίου από την Οξφόρδη, ο Ιωνας Σιώτης από το Δημόκριτο, για να αναζητήσει μαζί τους τα έγκατα της γης. Με λίγα λόγια οι.... αρχαιολόγοι του σύμπαντος", με τις ψηφίδες των εκρήξεων προσπαθούν να αναπαραστήσουν τη στιγμή, κατά την οποία δημιουργήθηκε ο κόσμος. Σενάριο σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ