Τετάρτη 18 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Χρώματα" ποικίλα, ελκυστικά

Συναυλία θα δώσει σήμερα η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ,στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Αλκη Μπαλτά.Το πρώτο μέρος της βραδιάς περιλαμβάνει έργα των Μπορίς Μπλάσερ - ορχηστρικές παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα του Παγκανίνι - και Σεργκέι Ραχμάνινοφ - ραψωδία πάνω σε θέμα του Παγκανίνι για πιάνο και ορχήστρα. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας είναι αφιερωμένο στον Σεργκέι Προκόφιεφ με τη συμφωνία αρ.7. Σολίστ θα είναι η πιανίστα Βίκυ Στυλιανού.

  • Αύριο (8.30μ.μ.), στο "Παλλάς" τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ πραγματοποιούν τιμητική συναυλία για τον Μίμη Πλέσσα.Η μουσική βραδιά θα επαναληφθεί στις 25 Νοεμβρίου. Την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής θα διευθύνει ο ίδιος οΜίμης Πλέσσας,σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα βραβευμένα του τραγούδια, μουσική και τραγούδια του κινηματογράφου. Το πρώτο μέρος θα κλείσει με τραγούδια που ξεχώρισαν στη μεγάλη οθόνη. Στο δεύτερο μέρος πάντα υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ερμηνεύει τα καινούρια του τραγούδια, "Κόκκινα χείλη" (δημοτική ποίηση), "Να ποια είμαι","Σκηνές του δρόμου" κ.ά. Ερμηνεύουν ο Γιάννης Κούτρας και η Λόρνα.
  • Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά η αποψινή (8.30μ.μ.) στο "Σπίτι της Κύπρου" (Ηρακλείτου 10), καθώς στο πλαίσιό της θα παρουσιαστούν συνθέσεις του Δημήτρη Καλκάνη,ο οποίος για περισσότερα από 60 χρόνια υπήρξε αρχιμουσικός σε φιλαρμονικές, ορχήστρες, μαντολινάτες και χορωδίες στην Αθήνα και τον Πειραιά. Ο Δ. Καλκάνης γεννήθηκε το 1915 και δίδαξε μουσική σε σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης. Επίσης, έχει συνθέσει όπερες, μουσική για τον κινηματογράφο και για ντοκιμαντέρ, καθώς και πολλά τραγούδια.

Στη σημερινή εκδήλωση θα παρουσιάσει συνθέσεις του σε ποίηση των Κυπρίων ποιητών Βασίλη Μιχαηλίδη, Δημήτρη Λιπέρτη, Κύπρου Χρυσάνθη, Βάσου Γερμασοϊτη και Γιάννη Κορίδη. Θα συμμετέχει τμήμα της Χορωδίας του Δήμου Κερατσινίου, ενώ στο πιάνο θα συνοδεύουν η Βούλα Πετμεζά και η Ξένια Ηλιάδη.

  • Αύριο, (8.30μ.μ.), στην αίθουσα "Φ. Νάκας" (Ιπποκράτους 41), η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών διοργανώνει συναυλία με έργα Δροσίτη, Δακουτρού, Γρηγορίου, Αργυρού, Ξανθούλη και Μπουντούνη. Συμμετέχουν το "Ελληνικό Τρίο", το "Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής" και οι πιανίστες Νέλλη Σεμιτέκολο και Αλίκη Βατικιώτη.Διευθύνει ο Ι. Κονιτόπουλος.
  • Εργα των Βέρντι, Παγκανίνι και Μπερλιόζ περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας, που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών,την Παρασκευή (8.30μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, σε διεύθυνση του Ιλαριόν Ιονέσκου - Γκαλάτι.
  • Με αφορμή τα 75 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη Γκιόργκι Λίγκετι την Παρασκευή (8.30μ.μ.), στο "Γκαίτε" (Ομήρου 14 - 16), τρεις διεθνούς κύρους σολίστ η Νίνα Τίχμαν (πιάνο), η Ιντα Μπίλερ (βιολί) και ο Ράντοβαν Βλάτκοβιτς (κόρνο) ερμηνεύουν ως σύνολο μουσικής δωματίου ένα σπάνιο κι ασυνήθιστο πρόγραμμα: "Σονάτα αρ. 2 για βιολί και πιάνο" του Μπέλα Μπάρτοκ, "Τρίο για βιολί, κόρνο και πιάνο" του Γκ. Λίγκετι και "Τρίο σε μι ύφεση μείζονα έργο 40 για βιολί, κόρνο και πιάνο" του Γ. Μπραμς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ