Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΗ
Κομμένος και ραμμένος στην "απελευθέρωση"!

Με εσωτερικές αλλαγές στη διάρθρωση των κονδυλίων του, προβλέψεις για μείωση του προσωπικού και ακόμα μικρότερες αυξήσεις για τις αποδοχές των εργαζομένων, κατατίθεται σήμερα προς έγκριση στο ΔΣ της ΔΕΗ ο προϋπολογισμός του 1999, με στόχο να εμφανίσει περισσότερα κέρδη αλλά και κάποιο πνεύμα... νοικοκυρέματος της επιχείρησης, στα πλαίσια πάντα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως είναι ήδη γνωστό, ο προϋπολογισμός του 1999 είχε υποβληθεί σε προηγούμενο ΔΣ προς ψήφιση, αλλά επιστράφηκε με το επιχείρημα της εξασφάλισης καλύτερης ανταγωνιστικής θέσης της επιχείρησης ενόψει των διεργασιών που συντελούνται στην αγορά. Εξελίξεις, που ταυτίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και τη συρρίκνωση της ΔΕΗ.

Στα πλαίσια της εντολής για μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας, η διοίκηση της επιχείρησης, στο νέο κείμενο του προϋπολογισμού που καταθέτει σήμερα στο ΔΣ, εμφανίζει αυξημένα κέρδη έναντι του προηγούμενου, μείωση των δαπανών, μείωση του καθαρού δανεισμού, καθώς και μείωση στις προβλεπόμενες μισθολογικές αυξήσεις του προσωπικού. Ταυτόχρονα, προτείνει μια ανακατανομή των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της κιλοβατώρας, για την οποία και προκύπτει μείωση του κόστους παραγωγής από 12,22 δρχ. σε 11,811 δραχμές.

Αναλυτικότερα και συγκριτικά με το προηγούμενο προταθέν κείμενο του προϋπολογισμού που απερρίφθη, το νέο κείμενο προβλέπει κέρδη 52,5 δισ. δρχ. έναντι 36 δισ. δρχ., ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό τα κέρδη για το 1999 ανέρχονται σε 43 δισ. δραχμές. Οι επενδύσεις προβλέπονται σε 288 δισ. δρχ., ενώ κατά 40 δισ. δρχ. περίπου μειώθηκε και ο καθαρός δανεισμός, ο οποίος προβλέπεται στα 73 δισ. δρχ. έναντι 114 δισ. δρχ. στο απορριφθέν προηγούμενο σχέδιο προϋπολογισμού. Τα έσοδα παραμένουν τα ίδια και ανέρχονται σε 895 δισ. δραχμές.

Οσον αφορά στους εργαζόμενους της επιχείρησης και τα εργασιακά τους δικαιώματα, και στο νέο σχέδιο προκύπτει συρρίκνωση, καθώς προβλέπεται ότι το προσωπικό στο τέλος του 1999 θα είναι μειωμένο έναντι του 1998 κατά 700 περίπου άτομα. Ως προς τις αποδοχές των εργαζομένων, το νέο σχέδιο του προϋπολογισμού εμφανίζεται πιο σφιχτό, καθώς προβλέπει αυξήσεις 2%, όταν το προηγούμενο προέβλεπε ποσοστό αύξησης 2,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ