Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Λ. ΚΑΜΠΙΛΑ
"Δεν υπάρχει επανάσταση, αλλά ξένη εισβολή"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την κατηγορηματική άρνησή του να διαπραγματευτεί με τους αντάρτες που πολεμούν την κυβέρνησή του επανέλαβε και χτες ο Πρόεδρος της ΛΔ Κογκό, Λοράν Καμπίλα, υποστηρίζοντας πως "δεν πρόκειται για επανάσταση, αλλά για την κατοχή εδαφών της χώρας του από στρατεύματα της Ουγκάντας και της Ρουάντας"!

Επιτέθηκε κατά της στάσης που τηρούν έναντι της Κινσάσα αρκετές δυτικές χώρες, τονίζοντας πως "κάθε κίνησή μας για απομάκρυνση του εχθρού ερμηνεύεται ως προσπάθειας γενοκτονίας". "Πρόκειται για μία αφόρητη αδικία", είπε ο Καμπίλα σε πλήθος υποστηριχτών του, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία της ΛΔ Κονγκό στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι προσπάθησε να διορθώσει τις δυτικές πεποιθήσεις για την κατάσταση στη χώρα του με την ευκαιρία της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από προχτές στο Βέλγιο.

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ρουαντέζους να μας σκλαβώσουν, όπως έκαναν στη δική τους χώρα με την πλειοψηφούσα φυλή των Χούτου", είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Καμπίλα, καταχειροκροτούμενος από το πλήθος των συγκεντρωθέντων. Σχετικά με τις συνομιλίες που είχε χτες με τον Βέλγο μονάρχη, Αλμπέρτο Β, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ερκι Ντέρικ, είπε ότι ζήτησε από τις Βρυξέλλες να μη μείνουν παθητικές μπροστά στην ξένη εισβολή στη ΛΔ Κογκό. Πάντως, από την πλευρά της, η βελγική κυβέρνηση εκώφευσε και, κάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, πρότεινε "την εξεύρεση λύσης διά της διαπραγματευτικής οδού, αφού προηγηθεί συμφωνία εκεχειρίας και τερματισμού των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ