Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ιταλική αλλαγή στάσης;

ΡΩΜΗ.-

"Μιλάμε για τρομοκρατικές πράξεις, που έγιναν με ελεύθερη βούληση. Δε μιλάμε για κάποιο θύμα". Τάδε έφη Λαμπέρτο Ντίνι, αιτιολογώντας στην εφημερίδα "Κοριέρε ντε λα Σέρα" το λόγο που "πιστεύει" ότι η Ιταλία δε θα πρέπει να δώσει πολιτικό άσυλο στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Εξήγησε ότι "οι κατηγορίες που του προσάπτονται δεν επιτρέπουν την κατάταξή του στην κατηγορία των πολιτικά διωκομένων". Ο πρωθυπουργός του, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, επαύξησε, χαλώντας κάπως τις "ισορροπίες" που πασχίζει να κρατήσει εσχάτως: Η παραχώρηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν "αντενδείκνυται απολύτως", δήλωσε χτες στη Μαδρίτη. Το νόημα: Δε θα ζητήσετε, επιτέλους, την έκδοσή του, κ. Σρέντερ;

Η Βόννη πάντως εξακολουθεί να μοιάζει "επιφυλακτική", ενώ οι πληροφορίες που "διαρρέουν" διάφορα στελέχη της γερμανικής διπλωματίας είναι τουλάχιστον αντιφατικές. Ο καγκελάριος Σρέντερ, ο οποίος σήμερα συναντάται στη γερμανική πρωτεύουσα με τον Ντ' Αλέμα, από τη μια φερόταν "έτοιμος να αποφασίσει" σχετικά με το αν θα ζητηθεί έκδοση του Οτσαλάν, προκειμένου να δικαστεί στη Ρώμη, κι από την άλλη, διαμέσου κυβερνητικού εκπροσώπου, "καθιστούσε εκ νέου σαφές" ότι... "δεν προτίθεται" να αναθεωρήσει την απόφαση να μη ζητήσει από την Ιταλία κάτι τέτοιο: "Εξακολουθεί να ισχύει ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δε θα επιδιώξει την έκδοση του Οτσαλάν στη Γερμανία", κατά την ακριβή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, επειδή το θέμα "δεν είναι ευρωπαϊκό", αλλά διμερές...

Τα γερμανικά "ήξεις - αφήξεις" περιπλέκει η "φήμη" που κυκλοφορούσε χτες, σύμφωνα με την οποία άμα τη αναλήψει της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Γερμανία (από 1η Γενάρη 1999), και επειδή το θέμα "είναι ευρωπαϊκό" (θέση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη σημερινή!) η Βόννη θα ξεκινήσει "ανοίγματα" προς πάντες, επιδιώκοντας: α) προώθηση μίας συμβιβαστικής λύσης - πακέτο, άρα την εκκίνηση μιας διαδικασίας πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού και β) να βρεθεί "χρυσή τομή" ανάμεσα στην πολιτική "υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και "καταπολέμησης της τρομοκρατίας".

Τι ακριβώς θα κάνει η γερμανική ηγεσία, δηλαδή αν θα αποφύγει εμπλοκή της φοβούμενη "ταραχές" μεταξύ Κούρδων (400 χιλιάδες) και Τούρκων (2 εκατ.) μεταναστών, ή θα προχωρήσει σ' αυτήν για να "ξεκαθαρίσει" η κατάσταση, ο Σρέντερ πιθανότατα θα το διακοινώσει σήμερα στον Ντ' Αλέμα...

Διαξιφισμοί εντός Ιταλίας

Στο μεταξύ το ζήτημα Οτσαλάν προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση εντός του ιταλικού πολιτικού σκηνικού. Ο μεν Μπερλουσκόνι ζητά "άμεση έκδοση" ή εν πάση περιπτώσει "απέλαση" του Κούρδου ηγέτη. Και κατηγόρησε τον Ντ' Αλέμα, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τις δηλώσεις στελεχών της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης περί "πρόσκλησης" του Οτσαλάν, ότι "υποστηρίζει" τους "τρομοκράτες", καλώντας την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρούσο Τζερβολίνο απάντησε χαρακτηρίζοντας "αποκυήματα της φαντασίας" του ηγέτη της Φόρτσα Ιτάλια τις κατηγορίες αυτές.

Πράγματι, οι κατηγορίες του Μπερλουσκόνι μοιάζουν... "άδικες", αν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις Ντίνι. Ο υπουργός Εξωτερικών έλεγε χτες ότι η χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν "θα ήταν" μία "πολιτική πράξη", άρα "κυβερνητική ενέργεια", και "δε νομίζω πως τούτο είναι δυνατόν", δήλωσε, συνεχίζοντας το επιχείρημα περί του "τρομοκράτη" Απο (Οτσαλάν).

Η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών που έχει συσταθεί για να εξετάσει το αίτημα του Κούρδου ηγέτη για παροχή πολιτικού ασύλου στην Ιταλία ενδέχεται να χρειαστεί "μήνες", μετέδιδε χτες το "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Ωστόσο στην Αγκυρα, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ εξέφρασε "ικανοποίηση" για την αλλαγή στάσης της ιταλικής κυβέρνησης στο θέμα Οτσαλάν. Ενώ εν παρόδω ο τουρκικός Τύπος καλούσε την κυβέρνηση της Ιταλίας να... "αντλήσει διδάγματα" από την υπόθεση Πινοτσέτ: "Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να αντλήσει παραδείγματα από την υπόθεση Πινοτσέτ", για τον οποίο η Βουλή των Λόρδων αποφάσισε να μην του χορηγήσει πολιτικό άσυλο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έκδοση του πρώην στυγερού τυράννου στην Ισπανία, τόνιζε η εφημερίδα "Σαμπάχ", συνεχίζοντας: "Η ιταλική κυβέρνηση άραγε θα μπορέσει να λάβει μία εξίσου δίκαια απόφαση για τον Απο (Οτσαλάν), που ευθύνεται για το θάνατο 30.000 ανθρώπων;" .

Ασχημα μαντάτα για τις "μπίζνες"

Η Ιταλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας, με εξαγωγές που ανέρχονται σε 3,14 δισ. δολάρια για τους πρώτους εννέα μήνες του 1998. Το 1997 οι εξαγωγές προς την Τουρκία ανήλθαν σε 4,5 δισ. δολάρια.

Η "Πιρέλι", η "Αουγκούστα", η "Φίατ" και οι λοιπές εταιρίες έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν τη "δυσαρέσκειά" τους για την υπόθεση, λόγω των χαμένων "επενδυτικών ευκαιριών" ακριβώς...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημίτης - Ντ' Αλέμα : Σχέσεις ...αίματος (2000-01-11 00:00:00.0)
Κι άλλοι ..."τρομοκράτες" ενόψει (1999-01-09 00:00:00.0)
Στα δίχτυα της "κεντροαριστεράς" (1998-12-06 00:00:00.0)
Εκβιασμοί και παιχνίδια σκοπιμότητας (1998-12-01 00:00:00.0)
"Γενναιόδωρη" Δύση (1998-11-29 00:00:00.0)
"Διεθνές δικαστήριο" προτείνει ο Σρέντερ (1998-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ