Κυριακή 29 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυριακή 1η σελίδα: Ημέρα... ειδικών αναγκών

Η Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημερα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.Ευτυχώς που η ΝΕΤ έχει τη στοιχειώδη ευαισθησία να θυμηθεί την ημέρα αυτή προβάλλοντας ντοκιμαντέρ που αγγίζουν πτυχές αυτών των ανθρώπων, που είναι ξεχασμένοι από την άστοργη πολιτεία.

Στην "Παρασκευή" έφτασε το "Επταήμερο", η σειρά ντοκιμαντέρ, που πλησιάζει και αγκαλιάζει με στοργή και αγάπη τους νέους με νοητική καθυστέρηση. Κατά ευτυχή συγκυρία αυτή τη βδομάδα, η προβολή του επεισοδίου συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Οι νέοι τους οποίους προσεγγίζει η σειρά φοιτούν στο εργαστήρι ειδικής αγωγής "Μαργαρίτα". Για τον Αλέξη η Παρασκευή είναι η ημέρα της πρακτικής του άσκησης: είναι κλητήρας στο Δήμο Χαλανδρίου. Στο "Μαργαρίτα", ο Τάκης και οι συνάδελφοί του ασχολούνται με τη μαγειρική. Κάποιο άλλοι κάνουν γυμναστική. Στο διάλειμμα η Στέλλα και ο Βασίλης χορεύουν. Η ομάδα φυτοτεχνίας, ασχολείται με τη συσκευασία της αποξηραμένης λεβάντας. Το σενάριο και η σκηνοθεσία της σειράς είναι του Λευτέρη Δανίκα και η φωτογραφία του Ευγένιου Διονυσόπουλου. (ΝΕΤ 18.30)

Λίγη ώρα αργότερα, δηλαδή στις 20.05,η ΝΕΤ θα προβάλει το ντοκιμαντέρ "Καθημερινές ιστορίες". Η συγκλονιστική ιστορία ενός παιδιού που κατάφερε αυτά που οι άλλοι θεωρούσαν ακατόρθωτα. Είναι η ιστορία της Ντέμης, μιας κοπέλας που πάλεψε μαζί με τους γονείς της, για να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που της δημιούργησε μια ξαφνική ασθένεια στη βρεφική της ηλικία και τα οποία αντί να τ' απαλύνει τα μεγέθυνε η "απούσα" και αδιάφορη πολιτεία. Η έρευνα είναι της Φρίντα Μπιούμι και η σκηνοθεσία της Δάφνης Τζαφέρη.

"Τα παιδιά της σιωπής" είναι ο τίτλος του αγγλικού ντοκιμαντέρ του BBC, που αναφέρεται στα παιδιά που "αναδύθηκαν" από τον κόσμο της σιωπής. Το όνειρο των γλωσσολόγων είναι να απομονώσουν μια ομάδα παιδιών από τη στιγμή της γέννησής τους και να μελετήσουν αν θα μπορέσουν ν' αναπτύξουν τη δική τους γλώσσα. Ηταν ένα πείραμα, που δεν ήταν δυνατόν να γίνει ώσπου συνέβη στη Νικαράγουα. Πριν από την επανάσταση των Σαντινίστας δεν υπήρχε κανενός είδους εκπαίδευση για τα παιδιά που ήταν κωφά και πολλά από αυτά το έκρυβαν από τους γονείς τους. Οι Σαντινίστας άνοιξαν ένα σπίτι για αυτά τα παιδιά και προσπάθησαν να τους διδάξουν να διαβάζουν τα χείλη. Με τη βοήθεια μιας Αμερικανίδας γλωσσολόγου, ανακάλυψαν ότι τα παιδιά είχαν δημιουργήσει τη δική τους γλώσσα, μια γλώσσα που περιείχε αφηρημένες έννοιες. (ΝΕΤ 00.30)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ