Κυριακή 29 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συντροφιά μ' ένα στάχυ

Κυριακή σήμερα και ακόμα δεν ξέρουμε τι καιρός μας ξημέρωσε. Βρέχει, χιονίζει ή έχει καλοκαιρία; Κυριακή σήμερα, η τελευταία είναι, του άστατου Νοέμβρη, και θέλουμε να ρίξουμε μια ματιά στο πρόγραμμα για να ξέρουμε το τηλεοπτικό "μετεωρολογικό" δελτίο. Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την υπέροχη Μπέτι Ντέιβις σε μια συγκλονιστική ερμηνεία στη δραματική ταινία του Ερβινγκ Ράπερ, γυρισμένη το 1945. Πρόκειται για την ταινία: "Αγουρα στάχυα" που αφηγείται την εξής ιστορία: Σε μια μικρή πόλη ανθρακωρύχων στην Ουαλία φθάνει η Μις Μόφατ, μια αποφασιστική ανύπαντρη γυναίκα, για να παραλάβει το σπίτι που κληρονόμησε. Σύντομα θα αποκαλύψει ότι ο απώτερος σκοπός είναι να διδάξει γράμματα σε όλα τα παιδιά των ανθρακωρύχων, για να πατάξει τον αναλφαβητισμό που βασιλεύει στον τόπο. Στην αρχή συναντά μια σκληρή αντίδραση και πολλές δυσκολίες για να στεγάσει το σχολείο της κι έτσι όπως δε βρίσκει ή δεν της δίνουν ένα χώρο αποφασίζει να μετατρέψει το ίδιο της το σπίτι σε σχολείο. Ανάμεσα στους πολλούς μαθητές της είναι κάποιος ονόματι Μόργκαν, ένας νέος που έχει πολλές δυνατότητες, που ξεπερνάει κατά πολύ το μέτριο και αναλαμβάνει να του κάνει εντατικά μαθήματα για δύο ολόκληρα χρόνια, με σκοπό να τον βοηθήσει να κερδίσει μια υποτροφία για σπουδές στην Οξφόρδη... Και, ο Μόργκαν καταφέρνει να περάσει άνετα τις γραπτές εξετάσεις. Η Μις Μοφτ θριαμβολογεί. Ομως, όταν μαθαίνει ότι η κόρη της γυναίκας που της φροντίζει το νοικοκυριό, περιμένει παιδί από τον διαλεχτό μαθητής της, τότε συνειδητοποιεί ότι όλα μπορεί να χαθούν. Και τελικά τι θ' απογίνει ο νέος, θα παραμείνει στο χωριό και θα κάνει τον καλό μικρό πατέρα ή θα φύγει και θα αφοσιωθεί στις σπουδές του στην Οξφόρδη; (Από τη ΝΕΤ στις 22.00).

Αύριο, Δευτέρα,θα παρουσιαστεί σε Α' πρώτη τηλεοπτική προβολή η ταινία που με αγωνία περιμέναμε. Πρόκειται για την τελευταία τηλεοπτική δημιουργία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν - ο οποίος έχει δηλώσει ότι βρίσκει στην ηλικία του πολύ κουραστική τη διαδικασία των κινηματογραφικών γυρισμάτων. "Συντροφιά με έναν κλόουν".Είναι το τελευταίο και πιο πρόσφατο έργο του Μπέργκμαν, από το τρίπρακτο έργο του "Σειέται και κορδώνεται", που μας ξαναφέρνει στον προσωπικό κόσμο του ίδιου του σκηνοθέτη. Πρωταγωνιστής είναι και πάλι ο αγαπημένος θείος Καρλ, ο θείος του Φάνι και Αλέξανδρος",ο νευρικός και λίγο παιδαριώδης εφευρέτης που κατασκευάζει το ζωντανό και ομιλούντα κινηματογράφο! Το φιλμ προβάλλεται βωβό και πίσω από την οθόνη υπάρχουν οι ηθοποιοί που μιλούν και η μουσική που παίζει. Ο Θείος Καρλ, ο θαυμαστής του Φραντς Σούμπερτ, με τη βοήθεια ενός άλλου τρελού, που συναντά σε μια ψυχιατρική κλινική, όπου είναι κλεισμένος μετά την... εφεύρεσή του, ξεκινά μαζί με την αρραβωνιαστικιά του μια περιοδεία για να δείξουν την καταπληκτική "εφεύρεση" του Καρλ και στη σουηδική επαρχία. Και εκεί είναι που συντελείται το θαύμα, το θαύμα της μαγείας και της γοητείας που ασκεί πάνω τους η "ταινία". Η ταινία, που οι θεατές της, μικροί καθημερινοί άνθρωποι συμπάσχουν και ρίχνουν καυτά δάκρυα για την τραγική μοίρα του συνθέτη, του Φραντς Σούμπερτ, που πέθανε τόσο νέος, κάποτε, πριν από πολλά χρόνια στη Βιέννη. Μια εξαιρετική ταινία. Με τους Μπάγιε Ολστνετ, Μαρί Ρίτσαρσον, Αννα Μπγιορκ και άλλους άξιους Σουηδούς ηθοποιούς - ηθοποιούς που ο Μπέργκμαν τους αγαπά λες και αποτελούν μέλη της οικογένειάς του. Μα κατά κάποιον τρόπο είναι η οικογένειά του. Δεν είναι; (Από τη ΝΕΤ στις 22.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ