Κυριακή 30 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟ... για όμιλο

Η κλήρωση της ΟΥΕΦΑ έφερε πιο κοντά στους ομίλους τους «πράσινους», που όμως δεν ξεχνούν το πάθημα της ΑΕΚ...

Προσοχή συστήνει στους παίχτες του ο Αγγελος Αναστασιάδης, ενόψει του Τσάμπιονς Λιγκ
Προσοχή συστήνει στους παίχτες του ο Αγγελος Αναστασιάδης, ενόψει του Τσάμπιονς Λιγκ
Μπάλα είναι και γυρίζει... λέει ο θυμόσοφος λαός μας και δεν έχει καθόλου άδικο, όταν τα λόγια αυτά βρίσκουν την εφαρμογή τους στο ποδόσφαιρο. Και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αναφερόμαστε σε ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, δηλαδή σαν αυτό που «παίζεται» στα γήπεδα που φιλοξενούν τους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αυτά τα γήπεδα θα ριχτεί ο Παναθηναϊκός στις 8 ή 9 Αυγούστου και στις 24 ή 25 Αυγούστου (σ.σ. επαναληπτικός) προκειμένου να πάρει το εισιτήριο που θα τον οδηγήσει στη Β΄ φάση της διοργάνωσης, δηλαδή στη συμμετοχή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Αρχικά, στο στρατόπεδο των «πρασίνων» η κλήρωση της Γενεύης, δημιούργησε χαρά και σκόρπισε χαμόγελα, καθώς η κληρωτίδα «έβγαλε» ως αντίπαλο του Παναθηναϊκού στο Γ΄ γύρο των προκριματικών, το νικητή της αναμέτρησης Ντιναμό Βουκουρεστίου - Πολόνια Βαρσοβίας. Οι δύο αυτές ομάδες αμέσως αμέσως χαρακτηρίστηκαν ως «βατές» από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Κάτι τέτοιο ωστόσο, ήταν φυσικό, αφού οι συγκεκριμένοι σύλλογοι δεν αποτελούν ούτε «υπερδυνάμεις» του χώρου, αλλά ούτε έχουν να επιδείξουν σπουδαίες διακρίσεις. Ομως, δε θα πρέπει να ξεχνάμε την περσινή ομάδα της ΑΕΚ η οποία μετά την κλήρωση με την ΑΙΚ Στοκχόλμης, γέλασε πρώτη, όχι, όμως, τελευταία και καλύτερη.... Αλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε και την περίοδο που θα γίνουν οι αγώνες (πρώτο 15ήμερο Αυγούστου), που ουσιαστικά δε βολεύει τις ελληνικές ομάδες, καθώς προέρχονται κατευθείαν από την προετοιμασία. Το θέμα όμως είναι ότι για τον Παναθηναϊκό, όπως και να έχουν τα πράγματα, περιθώρια λάθους και απωλειών δεν υπάρχουν.

Τα περιθώρια στενεύουν

Η προετοιμασία του Παναθηναϊκού στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρώθηκε και τα συμπεράσματα βγήκαν. Εστω και αν το «τριφύλλι» δε γοήτευσε στα φιλικά που πραγματοποίησε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του, το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της ομάδας είναι αισιόδοξο. Το μυαλό όλων ανεξαιρέτως των παιχτών είναι «κολλημένο» στα δύο επερχόμενα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, γεγονός που αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν τη συμμετοχή τους στον κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Χαρακτηριστικές, εξάλλου, του παρόντος κλίματος, ήταν και οι δηλώσεις του νεοαποκτηθέντα Πορτογάλου Πάουλο Σόουζα που είπε: «Τα δύο παιχνίδια είναι όλη η χρονιά. Σημαντικό θα είναι το πρώτο από τα δύο παιχνίδια και πιστεύω ότι η Ντιναμό Βουκουρεστίου θα είναι η ομάδα την οποία θα αντιμετωπίσουμε. Από την εμπειρία μου ξέρω ότι πρέπει να δώσουμε όχι το 100% αλλά το 200% των δυνατοτήτων μας. Νομίζω ότι από πλευράς φυσικής κατάστασης είμαστε σε καλό σημείο και τώρα πρέπει να δουλέψουμε σε θέματα τακτικής». Παράλληλα, ο συμπαίχτης του Πορτογάλου Κώστας Κιάσσος, παραδέχτηκε ότι το προφίλ της ομάδας του στα φιλικά δεν ήταν το καλύτερο δυνατό, όμως εξακολουθεί να πιστεύει στο καλό πρόσωπο του Παναθηναϊκού: «Είμαστε αρκετά κουρασμένοι από την προετοιμασία, αλλά πάντως πιστεύω ότι όποια ομάδα και να αντιμετωπίσουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα είναι στα μέτρα μας και θα προκριθούμε. Πρέπει στους δύο αγώνες να δείξουμε το καλύτερό μας πρόσωπο, καθώς στα φιλικά δεν ήμασταν αυτοί που θέλαμε». Ολοι, ωστόσο, θυμόμαστε και τις δηλώσεις του τεχνικού των «πρασίνων», Αγγελου Αναστασιάδη, ακόμα και μετά τις ήττες που υπέστη ο Παναθηναϊκός στα φιλικά, στους κόλπους της ομάδας εξακολουθεί να επικρατεί ηρεμία, ενώ από τη Γενεύη, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Αγγελος Φιλιππίδης, ύστερα από την κλήρωση, τόνισε πως είναι σχεδόν σίγουρος ότι:« Ο Παναθηναϊκός θα πάρει μέρος και στην επόμενη κλήρωση».

Το «προφίλ» των αντιπάλων

Πιστεύουν στην πρόκρισή τους οι «πράσινοι», με πρώτο και καλύτερο τον Πάολο Σόουζα
Πιστεύουν στην πρόκρισή τους οι «πράσινοι», με πρώτο και καλύτερο τον Πάολο Σόουζα
Η ώρα της κρίσεως πλησιάζει και την ερχόμενη Τετάρτη θα έχει ξεκαθαριστεί οριστικά ποια από τις Ντιναμό Βουκουρεστίου και Πολόνια θα βρεθεί στο δρόμο του Παναθηναϊκού, στην πρεμιέρα του στη φετινή διοργάνωση. Ο «Ρ» σας παρουσιάζει παρακάτω αναλυτικά το προφίλ των δύο ομάδων:

ΝΤΙΝΑΜΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

Η ιστορία της Ντιναμό ξεκινάει το 1948, ημερομηνία ιδρύσεώς της. Εχει πάρει μέρος πολλές φορές σε μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει αγωνιστεί 56 φορές (πρώην πρωταθλητριών) από τις οποίες έχει σημειώσει 22 νίκες, 9 ισοπαλίες και 25 ήττες, ενώ έχει πετύχει 86 γκολ, όσα επίσης έχει δεχτεί. Παράλληλα, 20 φορές έχει δώσει το «παρών» στο Κύπελλο Κυπελλούχων (σ.σ. το Κυπελλούχων πλέον δεν υφίσταται), όπου έχει επιτύχει 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 8 ήττες. Τα γκολ που σημείωσε στο συγκεκριμένο θεσμό ανέρχονται σε 25, ενώ 18 είναι τα γκολ που έχει δεχτεί. Η Ντιναμό, ωστόσο, έχει μετάσχει και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 22 φορές. Στη χρονική διαδρομή της στο ΟΥΕΦΑ έχει επιβληθεί σε 7 αγώνες, έχει αποσπάσει την ισοπαλία σε 5, ενώ έχει χάσει 10 ματς. Τα τέρματα που έχει δεχτεί είναι 31, ενώ σκόραρε 36 φορές. Την περίοδο 1999 - 2000, η ομάδα του Βουκουρεστίου αναδείχτηκε νταμπλούχος Ρουμανίας. Φέτος, πάντως τα «μαύρα σκυλιά» κρύβουν έναν άσο στο μανίκι τους, αφού επανέφεραν στις τάξεις τους έναν παλιό γνώριμο του Παναθηναϊκού, από τη θητεία του στο «πράσινο» στρατόπεδο, τον Ντάνουτ Λούπου. Εως σήμερα, η Ντιναμό έχει ολοκληρώσει το προπονητικό της πρόγραμμα, καθώς πολύ σύντομα (5 Αυγούστου) θα ριχτεί στις μάχες του νέου πρωταθλήματος της χώρας της. Από τα μέχρι στιγμής δείγματα... γραφής που έχει δώσει η Ντιναμό από τα φιλικά παιχνίδια, φαίνεται να έχει καλό και δεμένο σύνολο και αξιολογείται θετικά. Οι 18 παίχτες που χρησιμοποιήθηκαν στα φιλικά είναι οι Πρέντα, Κίριτα, Ονούτ, Μιχάλι, Λόντι, Φλορέα, Μουντεάνου, Φ. Πέτρε, Μάρα, Χάλνταν, Τάμες, Στέρε, Σέρνατ, Λούπου, Μιχαλτσέα, Μπαλτόι, Νικουλάε και Ντράγκαν.

Οι τίτλοι της Ντιναμό

Με «ατού» την παρουσία του Νίκου Λυμπερόπουλου, το «τριφύλλι» θα επιδιώξει να πανηγυρίσει την πρόκρισή του στους ομίλους
Με «ατού» την παρουσία του Νίκου Λυμπερόπουλου, το «τριφύλλι» θα επιδιώξει να πανηγυρίσει την πρόκρισή του στους ομίλους
Οι εγχώριοι τίτλοι που έχει πάρει μέχρι σήμερα η ομάδα του Βουκουρεστίου, είναι 15 πρωταθλήματα (1955, 1962, 1963, 1964, 1965, 1971, 1973, 1975, 1977, 1982, 1983, 1984, 1990, 1992, 2000) και 9 κύπελλα (1955, 1964, 1963, 1964, 1983, 1984, 1986, 1988, 1990, 2000).

ΠΟΛΟΝΙΑ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ

Ιστορικότερος σύλλογος (έτος ιδρύσεως 1915) από την Ντιναμό, αλλά με λιγότερους εγχώριους τίτλους και συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Πολόνια Βαρσοβίας ευελπιστεί να είναι αυτή που θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στον Γ΄ γύρο των προκριματικών. Κάτι τέτοιο πάντως φαντάζει δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Πολόνια δεν έχει ξανααγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, γεγονός που της στερεί την πείρα, που τόσο σημαντικό ρόλο παίζει στις μεγάλες αναμετρήσεις. Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι ούτε στο Κύπελλο Κυπελλούχων έχει πάρει μέρος, ενώ η θητεία της στα ευρωπαϊκά σαλόνια περιορίζεται στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, έχει δώσει 4 παιχνίδια στα οποία έχει νικήσει 2 φορές, όσες έχει ηττηθεί. Στα ματς που έχει μετάσχει στο ΟΥΕΦΑ έχει σημειώσει 5 γκολ και έχει δεχτεί 3. Οι παίχτες που απαρτίζουν το έμψυχο δυναμικό της είναι οι: Σζέσνι, Λιβερντά, Γκούμπιετς, Μπολντ, Τσιεσέλσκι, Τζιεβίσκι, Μαλινόβσκι, Παζιούλεβιτς, Πόλακ, Ιουνιερζίσκι, Τ. Ζβιρντγκάουσκας, Μπάρτσακ, Μπακ, Νταμπρόφσκι, Εκουέμε, Καλίσζαν, Κιέλμποβιτς, Μαζούρκιεβιτς, Γιέσζικι, Μπουκόφσκι, Γκολασέβσκι, Μικουλένας, Μόσκαλ, Ολισαντέμπε, Βόσνιακ.


Μυρτώ ΒΩΣΣΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ