Κυριακή 30 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ Α1
«Παπούτσι από τον τόπο σου... »

Μέσα σε μια νύχτα άλλαξε «δικέφαλο» ο Αγ. Κορωνιός
Μέσα σε μια νύχτα άλλαξε «δικέφαλο» ο Αγ. Κορωνιός
Κι όμως φέτος κάτι κινήθηκε. Σε καιρούς δύσκολους για το άθλημα του μπάσκετ, οι ελληνικές ομάδες στα πλαίσια της ενίσχυσής τους για τη νέα χρονιά, άρχισαν μετά από αρκετά χρόνια να ρίχνουν... ματιές στην ελληνική αγορά. Ούτε ένας ούτε δυο αλλά ούτε και τρεις... Συνολικά 10 Ελληνες παίκτες που είναι διεθνείς και ανήκουν στην εθνική ομάδα, άλλαξαν φέτος στρατόπεδο. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι ξαφνικά οι ομάδες αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα και να στραφούν προς την εγχώρια αγορά αφήνοντας πίσω το παρελθόν με τις ομάδες «ΟΗΕ». Πάντως για αρχή κάτι είναι και αυτό...

Επεσαν τα... ταμπού

Αν βέβαια θελήσουμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από τη μέχρι στιγμής μεταγραφική κίνηση, τότε αυτό θα είχε να κάνει με την κατάργηση των... ταμπού. Πολλοί παίκτες αποφάσισαν να αλλάξουν.. φανέλα επιλέγοντας τον «άσπονδο φίλο» της πρώην ομάδας τους. Οι πρώην «πράσινοι» Οικονόμου - Ράτζα που επέστρεψαν στη χώρα μας, αυτή τη φορά κατηφόρισαν στο λιμάνι και στον Ολυμπιακό ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Μπουντούρη. Οι «ερυθρόλευκοι» απέδειξαν φέτος ότι έχουν γυρίσει για τα καλά τη σελίδα τους μπαίνοντας σε μια νέα εποχή. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη όπου οι Σιγάλας - Λιαδέλης μπορεί να έμειναν στη συμπρωτεύουσα αλλά άλλαξαν γειτονιά και από Χαριλάου (Αρης) μετακόμισαν στην Τούμπα (ΠΑΟΚ).

«Της νύχτας τα καμώματα...»

Από το φετινό πάρε - δώσε βέβαια, δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις όπου μέσα σε ένα βράδυ ήρθαν τα πάνω - κάτω. `Η τα κάτω - πάνω εάν θελήσουμε να ακριβολογήσουμε αφού μιλάμε για τη μεταγραφή του Κορωνιού που έκανε το Αθήνα - Θεσσαλονίκη εν... μέσω μιας νυκτός. Ο διεθνής πλέι μέικερ από την ΑΕΚ μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ ίσως στην πιο γρήγορη αλλά και πιο μυστική μεταγραφή των τελευταίων ετών. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε...

Κάποτε αντίπαλοι... Από τη νέα χρονιά συμπαίκτες οι Μπουντούρης-Ρίβερς. Οι καιροί αλλάζουν...
Κάποτε αντίπαλοι... Από τη νέα χρονιά συμπαίκτες οι Μπουντούρης-Ρίβερς. Οι καιροί αλλάζουν...
Εξωτερική πολιτική...

Το φετινό μεταγραφικά παζάρι είχε απ' όλα... Ακόμα και θέματα... εξωτερικής πολιτικής. Η μεταγραφή του Τούρκου Ιμπραΐμ Κουτουλάι στην ΑΕΚ αποτέλεσε κάτι παραπάνω από μια μετακίνηση παίκτη από μια ομάδα σε μια άλλη. Για πρώτη φορά ένας Τούρκος μπασκετμπολίστας θα αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μπορεί σε ορισμένους συνδέσμους οπαδών της Ενωσης η απόφαση αυτή να άναψε φωτιές αλλά σίγουρα αποτελεί μια ιστορική κίνηση...

Κοινοτικοί Β` ζώνης

Το θέμα που καίει πολλές ομάδες αυτή τη στιγμή είναι οι κοινοτικοί Β` ζώνης, η υπόθεση Μποσμάν Β` όπως είναι αλλιώς γνωστή. Η ΦΙΜΠΑ χωρίς να έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις, μελετάει σχέδιο ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι παίκτες (και όχι μόνο αυτοί που ανήκουν σε χώρες της ΕΕ) να θεωρούνται κοινοτικοί. Από τις πρώτες ομάδες που ενδιαφέρονται γι' αυτό το μέτρο είναι η ΑΕΚ αφού έχει στις τάξεις της τους παίκτες όπως ο Κουτουλάι και ο Μιούρσεπ αλλά και ο Ολυμπιακός που διαθέτει τον Ράτζα (Κροάτης). Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γιώργου Βασιλακόπουλου, το μέτρο μάλλον δε θα ισχύσει για τη χώρα μας (αφού η ΦΙΜΠΑ δίνει αυτό το δικαίωμα στις Ομοσπονδίες) και πολλοί ήταν αυτοί που άρχισαν να τρέχουν.

Το προφίλ

Το να θελήσουμε να κάνουμε τον απολογισμό των μεταγραφών και να πούμε για τον κερδισμένο και τον χαμένο, μάλλον θα ήταν κάπως άκομψο... Βλέπετε ακόμα η μεταγραφική περίοδος δεν έχει κλείσει και οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται. Συν τοις άλλοις δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πάντα κρίνονται εντός αγωνιστικών χώρων όπου εκεί τα αποτελέσματα δε χωρούν διάψευση... Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στις μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων όπως έχουν αυτές μέχρι τώρα...

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει, λένε πολλοί. Απλά.. φρεσκάρεται λίγο θα συμπληρώναμε εμείς. Ετσι και ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής αρκέστηκε σε μεταγραφές που θα του δώσουν ουσιαστικές λύσεις. Πήρε τον Μπαλογιάννη από τον ΠΑΟΚ ενώ η θέση «4» μάλλον καπαρώνεται από τον Μίντλεντον. Στα υπόψη και ο Αβλέεφ αλλά σίγουρα πολλά θα εξαρτηθούν εάν περάσει το μέτρο των κοινοτικών β` ζώνης. Από κει και πέρα το «τριφύλλι» άφησαν για άλλες... πολιτείες οι Μπουντούρης, Μάγλος και Καράγκουτης.

Ραντεβού στον Πειραιά έδωσαν φέτος... πολλοί και διάφοροι. Πρώην «εχθροί» Ράτζα, Οικονόμου, Μπουντούρης, φίλοι από τα παλιά Ρίβερς, αλλά και νεοφερμένοι Ρισασέ, Φέμερλιγκ συνθέτουν το παζλ του φετινού Ολυμπιακού. Και επειδή το λιμάνι μάλλον δεν τους χωράει όλους, «αντίο» είπαν οι Γκραντ, Εντουαρντς, Ρόμπινσον, Νάκιτς και ο Τάρλατς που... αναζητεί την τύχη του πέρα από τον Ατλαντικό (Σικάγο Μπουλς).

ΠΑΟΚ: Την εθνική Ελλάδας βρήκε σαν καλύτερη δεξαμενή ο ΠΑΟΚ να αντλήσει παίκτες που θα τον βοηθήσουν για τη νέα χρονιά. Ετσι οι Σιγάλας, Λιαδέλης, άφησαν τον συμπολίτη Αρη για τον Δικέφαλο καθώς και ο Αγγελος Κορωνιός που ήρθε από την ΑΕΚ. Επίσης αποκτήθηκαν ο Ρώσος Νταϊνέγκο και ο Αργεντινοϊσπανός Ρόκα. Εφυγαν ουκ ολίγοι, οι Μπαλογιάννης, Νικολαΐδης, Μασλαρινός, Αγγελίδης, Πρέλεβιτς, Αλεξάντερ, Εντουαρντς. Αυτή τη στιγμή ανοιχτό παραμένει το θέμα του σέντερ όπου πρώτα στη λίστα είναι δυο ονόματα διόλου ευκαταφρόνητα και διόλου εύκολο να αποκτηθούν. Ο Σεϊκέλι χάθηκε οριστικά ενώ ο Βράνκοβιτς παραμένει διακαής πόθος του «Δικεφάλου».

ΑΕΚ: Ο Τούρκος Κουτουλάι αποτέλεσε το... βαρύ πυροβολικό των μεταγραφών για την Ενωση που θα λέγαμε ότι κινήθηκε μάλλον εντός των Βαλκανίων αφού έχει κλείσει και τον Στεφάνοφ από την ΠΓΔΜ. Ο Αγγλος Μπετς βάδισε στο δρόμο που χάραξε ο Χάνσελ και έχει να κάνει με τους μπασκετμπολίστες από το Λονδίνο (!!!). Παράλληλα ικανοποιήθηκε και η θέληση του Ντούσαν Ιβκοβιτς με τους πιτσιρικάδες και αποκτήθηκαν έτσι οι Τσιάρας, Περάκης, Ζήσης. Αντίο στους «κιτρινόμαυρους» είπαν ο Μπούι, ο Ο' Σάλιβαν και ο Κορωνιός. Ερωτηματικό παραμένει η υπόθεση Τσακαλίδη ενώ αυτή τη στιγμή στον «Δικέφαλο» βρίσκονται σε αναζήτηση πλέι μέικερ με τους Παντελιάδη - Σιούτη να είναι οι πρώτες επιλογές.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: «Ζητείται ψηλός» για την ομάδα των δυτικών προαστίων που όσον αφορά την καινούρια εικόνα που θέλει να παρουσιάσει, ακόμα μάλλον βρίσκεται στην αρχή. Ο Παπαδάτος από τον Σπόρτιγκ και τα Πατήσια, μετακόμισε για δίπλα στο ποτάμι ενώ έμεινε και ο Φορντ. Εφυγαν οι Μικ, Οκανσέ, Αμπατ και πλέον όσον αφορά τους σέντερ, η λύση αναζητείται μεταξύ των Οκουλάγια και Αντερσεν. Για να μην ξεχνιόμαστε... Εκτος ψηλού θέλει και γκαρντ με πρώτο υποψήφιο τον Μπάιρον Ντίκινς που άφησε τον Ηρακλή.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ο Ζντοβτς που ήρθε από την Ολίμπια, αποτελεί το μεγάλο όνομα αυτών που «πήγαν πλατεία» φέτος και τον ακολούθησαν ο Μάγλος από τον Παναθηναϊκό και ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος της Α2, Σκλάβος, από τον Μίλωνα. Ο Σέλερς έφυγε για την Ιταλία ενώ ο Σιούτης αποδεσμεύτηκε και ο Καμαριώτης ανηφόρισε για Θεσσαλονίκη. Το θέμα του δεύτερου ξένου είναι αυτό που καίει...

ΗΡΑΚΛΗΣ: Αλλάξανε τα πλάνα του «γηραιού» φέτος. Ελληνοποίηση και ανανέωση ήταν οι στόχοι του Μάκη Δενδρινού. Ετσι αποκτήθηκαν ο Καράγκουτης (ΠΑΟ), ο Παπαϊωακείμ (Φίλιππος), ο Καμαριώτης (Πανιώνιος) και οι νεαροί Αμερικανοί Σανταντζέλο και Τζόουνς. Εφυγαν οι Ντίκινς, Τζόνσον Ελις.

ΑΡΗΣ: Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα. Για άλλη μια χρονιά τα διοικητικά προβλήματα στον Αρη πάγωσαν τα μεταγραφικά. Η τυπική παράδοση της διοίκησης στον κ. Καρακίτσο εντός της περασμένης βδομάδας ίσως δώσει κάποια ώθηση. Προς το παρόν μόνο ο Φόρεστ έχει αποκτηθεί ενώ προσπάθειες γίνονται και για τον Τζοσούα Γκραντ. Αντίθετα με αυτόν που ήρθε, πολλοί ήταν αυτοί που έφυγαν: Λιαδέλης, Σιγάλας, Μυριούνης, Χρυσανθακόπουλος, Γάκης, Αρλάουσκας.

ΜΑΡΟΥΣΙ: Ετσι απλά το Μαρούσι κατάφερε να ενισχυθεί με παίκτες αναγνωρισμένης αξίας. Από ελληνικής πλευράς αποκτήθηκαν οι Μασλαρινός, Νικολαΐδης (ΠΑΟΚ), ενώ από τους αλλοδαπούς ήρθαν οι Ολιβερ και Ευθύμοφ. Στην ομάδα των «Βορείων» έμεινε ο Αμάγια ενώ έφυγαν οι Τέρνερ, Ζουρπένκο και ο Κόρφας που σταμάτησε την ενεργό δράση.

ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Οι Βον και Ζουρπένκο αναμένεται να... ψηλώσουν και να δυναμώσουν τους Καισαριανιώτες κάτω από τα καλάθια. Ηρθε επίσης ο Ασημακόπουλος από τον Παπάγου ενώ διεκδικεί και τον Βετούλα. Χιλ και Γκίμπερτ είπαν «αντίο».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Η επιστροφή του Μυριούνη στην Κρήτη είναι μέχρι στιγμής η επιτυχία του Ηρακλείου που πήρε επίσης και τον Μακρή από τον Παπάγου. Εφυγαν οι δυο ξένοι Φόρεστ και Ολιβερ.

ΔΑΦΝΗ: Απέκτησε Γκαγκαουδάκη από το Περιστέρι και τον Αγγελίδη από τον Αρη ενώ έχασε τον Ευθίμοφ και ψάχνει δυο ξένους.

ΜΙΛΩΝ: Απέκτησε τον Μίχαλο από τον Εσπερο καθώς και τον Σέρβο Κρούσοβετς. Εφυγαν οι Σκλάβος και Παραλίκας.

Με τον Ουόλτερ Μπέρι να επιστρέφει ξανά στη χώρα μας, τον Σιμς και τους Κόματο - Μελετιάδη, οι «Μακεδόνες» μάλλον έκλεισαν τα μεταγραφικά.


Μπ.Τσορμπατζόπουλος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ