Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Χορός με τη σκιά" του Μάνου

"Ο "Μεγάλος Ερωτικός"", έγραφε ο Μάνος Χατζιδάκις στο προλογικό σημείωμα του δίσκου, "είναι μια σειρά από λαϊκά τραγούδια, που γράφτηκαν πρώτ' απ' όλα για να επικοινωνήσω εγώ ο ίδιος με όλα τα ελληνικά πρόσωπα που αγαπώ βαθιά, αυτά που γνώρισα, αυτά που θα γνωρίσω και αυτά που δε θα μπορέσω ποτέ μου να γνωρίσω. Κι ακόμη, μέσ' απ' αυτά να ενωθώ με την ψυχή του τόπου μου σε μια λειτουργία αθάνατη, ερωτική κι ελληνική". Τέσσερα απ' αυτά τα αθάνατα, λαϊκά τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι, τα "Σ' αγαπώ" (σε ποίηση Μυρτιώτισσας), "Κέλομαι σε γογγύλα" (Σαπφούς), "Πέρα στο θολό ποτάμι" (Γκάτσου) και "Λιανοτράγουδα" περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο δίσκο "Χορός με τη σκιά μου",με ερμηνεύτρια την Δήμητρα Γαλάνη,που παρουσιάστηκε χτες το μεσημέρι. Ενα άλμπουμ - συνάντηση της καταξιωμένης ερμηνεύτριας με τον αξέχαστο συνθέτη σε δέκα τραγούδια από ζωντανές ηχογραφήσεις στο "Σείριο" ("Ζουμ") και το Ηρώδειο και σε τρία ανέκδοτα τραγούδια του με στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Τραγούδια, που το καθένα τους έχει τη δική του, μοναδική ιστορία, όπως το "Χορός με τη σκιά μου" (σε στίχους του Μ. Χατζιδάκι) από το "Χαμόγελο της Τζοκόντας", το "Ελα σε μένα", που ο συνθέτης έγραψε για μια παράσταση του Γ. Μαρίνου στη "Μέδουσα", το "Χασάπικο" (και αυτό σε στίχους Ν. Γκάτσου), το "Μην τον ρωτάς τον ουρανό" (σε στίχους Γ. Ιωαννίδη και Αρ. Αλτμαν). Σε δύο από τα τραγούδια συμμετέχουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Και άλλα ακούσματα

"Ιθαγένεια", "Στράτης θαλασσινός", "Θητεία", "Φίλοι που φεύγουν", "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι".Πέντε κύκλοι τραγουδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου,που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε μέσα από τις φωνές των Νίκου Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Χαράλαμπου Γαργανουράκη και πολλών ακόμη ερμηνευτών βλέπουν και πάλι το φως, μέσα από την επανέκδοσή τους σε CD, που διατίθενται όχι μόνο στα δισκοπωλεία της χώρας μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Τα πέντε έργα του κλασικού Γ. Μαρκόπουλου παρουσιάζονται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, με στίχους των τραγουδιών, με κείμενα και πληροφορίες στο ένθετο βιβλιαράκι του κάθε CD, στα ελληνικά και αγγλικά.

  • "Ο Θάνος Μικρούτσικος τραγουδάει Θάνο Μικρούτσικο" στον ομώνυμο δίσκο, που περιλαμβάνει τραγούδια που άντλησε ο συνθέτης από μια πορεία 23 χρόνων. Ο λόγος των Μπέρτολτ Μπρεχτ, Νίκου Καββαδία, Κώστα Τριπολίτη και Αλκη Αλκαίου, μελωδίες "αιχμηρές", αλλά και δύο καινούρια τραγούδια σε στίχους του Αλκη Αλκαίου και ποίηση του Αλέξανδρου Μπάρα συνυπάρχουν στο δίσκο.
  • Η Μαρίκα Νίνου, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, η Καίτη Γκρέη, η Μαίρη Λίντα, η Γιώτα Λύδια, η Αννα Χρυσάφη, η Ρόζα Εσκενάζη και άλλες γυναικείες φωνές συνυπάρχουν στο συλλεκτικό CD "Αποδήμων Μούσες",με σπάνιες ηχογραφήσεις τραγουδιών, που έγιναν την περίοδο '50-'60 στην Αμερική από Ελληνες μετανάστες μουσικούς. Ενα απάνθισμα τραγουδιών των Βασίλη Τσιτσάνη, Μανώλη Χιώτη, Απόστολου Καλδάρα, Γιώργου Μητσάκη, Γιώργου Ζαμπέτα κ. ά. - μαρτυρία μιας ιδιαίτερα δημιουργικής φάσης του ελληνικού τραγουδιού. Η επιλογή του αρχειακού υλικού έγινε από τους Μ. Ασέρ και Β. Αρναουτάκη.
  • Δεκατέσσερα παραδοσιακά θέματα παιγμένα από τους Παύλο Παφρανίδη και Δημήτρη Μυστακίδη περιλαμβάνονται στο δίσκο "Μπαγλαμάδες και τζουράδες".Μια γοητευτική διαδρομή σε ήχους ελληνικούς, με "οδηγούς" δύο μουσικά όργανα που προέρχονται κατευθείαν από το αρχαίο ελληνικό τρίχορδο. Συμμετέχει ο Λουκάς Μεταξάς στα κουτάλια, στον νταιρέ και στα κρουστά, ενώ η Μαριώ προσθέτει τη δική της πινελιά, χρωματίζοντας με τη μοναδική φωνή της τον "Αμανέ".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ