Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Οπισθεν ολοταχώς και σκοταδιστικώς...

Η αρμόδια επιτροπή του Ιδρύματος βράβευσε τον Σ. Καψάσκη, αλλά η αναρμόδια ολομέλειά του απέρριψε τη βράβευσή του!

Τα τελευταία χρόνια είχαμε την εντύπωση ότι κάτι άρχισε να αλλάζει στην Ακαδημία Αθηνών.Οτι, θέλοντας να απαλλαγεί από τις αμέτρητες, συντηρητικότατες, και κάποτε λίαν σκοταδιστικές, "αμαρτίες" του παρελθόντος της, έστρεψε το βλέμμα των βραβείων της στις αληθινές αξίες. Σ' εκείνες, που βοηθούν την πρόοδο της σκέψης και των γραμμάτων, σ' εκείνες, ακριβώς, που επί δεκαετίες απέκλειε από το θεσμό των ετήσιων βραβείων της. Φαίνεται, όμως, κάποιοι "σοφοί" δεν αντέχουν ούτε το παραμικρό άνοιγμα του Ιδρύματος στην πρόοδο.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι, ενώ η επιτροπή των βραβείων Ουράνη (Τ. Αθανασιάδης, Γ. Σαράντη, Αγ. Βλάχος, Μ. Παλλάντιος, Μ. Μανούσακας, Θ. Κυρατζής, Ν. Ματσανιώτης), πριν δέκα περίπου μέρες, με έξι ψήφους υπέρ και μία κατά ψήφισε να δοθεί το βραβείο κριτικής - δοκιμίου στονΣωκράτη Καψάσκη για το διπλό, σπουδαίο δοκιμικό έργο του "Στοιχεία βιογραφίας του Διονυσίου Σολωμού" και "Μοναχικοί μαυροντυμένοι περιπατητές της Κέρκυρας, Διονύσιος Σολωμός - Ανδρέας Κάλβος" (εκδόσεις "τυπωθείτω") και το βραβείο ποίησης στον Δημήτρη Νικορέντζο,το ίδρυμα ανακοίνωσε στους βραβευθέντες το γεγονός, πλην ο μη ειδικός στα λογοτεχνικά, ακαδημαϊκός και καθηγητής της Παιδιατρικής Ν. Ματσανιώτης,ο οποίος μειοψήφησε, μεθόδευσε την απόρριψη της βράβευσης του Σ. Καψάσκη;

Ο Ν. Ματσανιώτης, θεωρώντας ότι "κακώς, κάκιστα προτάθηκε το ανάξιο λόγου έργο του Σ. Καψάσκη" ("ανάξιο", ίσως επειδή, εκτός από τις άλλες ιστορικές αλήθειες του για το ρόλο της αγγλόφιλης μεγαλοαστικής τάξης, αποκαλύπτει και το ρόλο της μασονικής στοάς) έκανε κάτι πρωτοφανές: Κάλεσε την ολομέλεια των ακαδημαϊκών να επανεξετάσει τα βραβεία (για πρώτη φορά καλείται η ολομέλεια να παίξει τέτοιο υποτιμητικό για την επιτροπή ειδικών ρόλο). Ετσι, στις 14/12, η ολομέλεια των άσχετων (στην τεράστια πλειοψηφία τους) ως προς τη λογοτεχνία ακαδημαϊκών, οι οποίοι επιπλέον δεν προλάβαιναν σε 4 - 5 μέρες να διαβάσουν τις δύο ογκώδεις μελέτες του Καψάσκη (μελέτες, που, εκτός των άλλων αληθειών, αποκαλύπτουν με άγνωστα μέχρι τώρα στοιχεία και το ρόλο της μασονικής στοάς) ούτε και το ποιητικό βιβλίο του Δ. Νικορέντζου, ουσιαστικά απορρίπτοντας την απόφαση βράβευσης του Σ. Καψάσκη,αποφάσισε: Να απορρίψει τη βράβευση και να μη δοθούν φέτος τα θεσπισμένα από το 1972 βραβεία Ουράνη!!! Διπλά "εύγε" της. Και για την απόφασή της και για το πώς μ' αυτήν "τιμά" (δηλαδή υποτιμά) και τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Διονυσίου Σολωμού.

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ