Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ακόμη πιο άνιση η κατανομή των βαρών

Νέα φορολογικά βάρη θα υποστούν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα με τον προϋπολογισμό του 1999, που συνέταξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εναν προϋπολογισμό που με πρόσχημα την εκπλήρωση των στόχων της ΟΝΕ, επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα του κράτους από φόρους κατά 498 δισ. δρχ. Η μη λήψη νέων φορολογικών μέτρων - που με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει η κυβέρνηση - σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και γενικότερη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων. Αντίθετα, με τη διατήρηση της δομής του φορολογικού συστήματος ως έχει σήμερα, ενισχύεται η άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών σε βάρος των εργαζόμενων, εξαιτίας τόσο της μεγάλης αναλογίας της έμμεσης φορολογίας ως προς το σύνολο της φορολογίας (πάνω από 65%), όσο και από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, τη διατήρηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων και την εφαρμογή ακόμη πιο "σφιχτής" εισοδηματικής πολιτικής το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 1999, τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 1999 προβλέπεται να φτάσουν τα 10.030 δισ. δρχ. έναντι εκτιμήσεων 9.450 δισ. δρχ. του έτους 1998, δηλαδή θα σημειώσουν αύξηση κατά 580 δισ. δρχ. ή ποσοστό 6,1%.Τα φορολογικά έσοδα, που αποτελούν και τον κύριο όγκο των δημοσιονομικών εσόδων, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 498,5 δισ. δρχ. ή 5,8% και να ανέλθουν σε 9.088,5 δισ. δρχ. έναντι 8.590 δισ. δρχ., που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος. Το γεγονός ότι τα παραπάνω ποσοστά αύξησης είναι σχεδόν τριπλάσια του προβλεπόμενου από την κυβέρνηση πληθωρισμού (2% αρχή - τέλος) αποδεικνύει το μέγεθος της φορομπηχτικής πολιτικής που ασκείται σε βάρος των εργαζομένων. Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και από τα ποσοστά αύξησης που προβλέπονται σε σχέση με φέτος για τις επιμέρους κατηγορίες εσόδων: Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,6% και οι έμμεσοι φόροι κατά 5,3%. Σχετικά με τους έμμεσους φόρους, αξίζει να επισημανθεί ότι η όποια μείωση της έμμεσης φορολογίας σε επιλεκτικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως στα αυτοκίνητα, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ, αφ' ενός μεν δεν επηρεάζει αισθητά την αναλογία της έμμεσης φορολογίας προς το σύνολο της φορολογίας, αφ' ετέρου,. δε, αποφασίστηκε με γνώμονα τη συγκράτηση του πληθωρισμού και όχι για την ελάφρυνση των λαϊκών εισοδημάτων.

Εσοδα από ιδιωτικοποιήσεις

Σημαντική είναι επίσης και η συμμετοχή των εσόδων που προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις, από την εκποίηση δηλαδή των πιο κερδοφόρων και δυναμικών μονάδων της δημόσιας περιουσίας, που υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς από την κυβέρνηση, παράλληλα με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ως αντίτιμο της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Για το 1999 το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων - μετοχοποιήσεων,σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, προβλέπει έσοδα της τάξης των 700 δισ. δρχ. περίπου, που θα προέλθουν κυρίως από την ιδιωτικοποίηση των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, του Οργανισμού Ιπποδρομιών, της Ιονικής Τράπεζας, των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών κλπ. Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βγάλει στο Χρηματιστήριο και νέα πακέτα μετοχών του ΟΤΕ (μέχρι 10%) και των "Ελληνικών Πετρελαίων" (νέο πακέτο 15%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ