Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην "οδό" των παραβάσεων

Πρόστιμο 50 εκατ. επέβαλε το ΕΣΡ στον ΣΚΑΪ

Σωρευτικές παραβάσεις της νομοθεσίας διαπίστωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για την απευθείας μετάδοση του ΣΚΑΪ με το διαμέρισμα της οδού Νιόβης και τον Σορίν Ματέι και επέβαλε στον εν λόγω σταθμό πρόστιμο και "ηθική" ποινή. Το ΕΣΡ κατά πλειοψηφία αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση ότι "συντρέχει ευθύνη" του ΣΚΑΪ για σωρευτικές παραβάσεις του νόμου για τη ραδιοτηλεόραση και των κωδίκων δεοντολογίας προγραμμάτων. Επέβαλε στο ΣΚΑΪ κατά πλειοψηφία, με πέντε ψήφους έναντι τεσσάρων, χρηματικό πρόστιμο ύψους 50 εκατομμυρίων και "ηθική κύρωση" με την οποία υποχρεώνεται ο ΣΚΑΪ σε ένα δελτίο ειδήσεων να μεταδώσει την απόφαση του ΕΣΡ.Η ποινή δεν ήταν ανάλογη των παραβάσεων γιατί, όπως διευκρινίστηκε από τον πρόεδρο του ΕΣΡ, υπήρξαν ελαφρυντικά για τον σταθμό, όπως το ότι υπήρξε "αμέλεια" και όχι "δόλος".

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στο ΕΣΡ Μάκης Κοψίδης, τακτικό μέλος και Παύλος Αλέπης, αναπληρωματικό, ενώ ήταν σύμφωνοι στο θέμα των σωρευτικών παραβάσεων, διαχώρισαν τη θέση τους στο σκέλος των ποινών, προτείνοντας αυστηρή σύσταση.Και αυτό γιατί η ευθύνη για τα όσα συνέβησαν "ζωντανά" εκείνο το μοιραίο βράδυ στην οδό Νιόβης, δεν ανήκει μόνο και κυρίως στο ΣΚΑΪ. Τονίστηκε επίσης, ότι στόχος του ΕΣΡ θα πρέπει να είναι να αποφευχθούν και να μην επαναληφθούν από εδώ και στο εξής τέτοια γεγονότα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να σταλεί σχετική οδηγία - σύσταση προς όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στο θέμα της ευθύνης του ΣΚΑΪ υπέρ ψήφισαν 7 μέλη, ενώ 2 επιφυλάχτηκαν. Η ευθύνη του ΣΚΑΪ, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Παύλος Σούρλας, είναι "ακέραιη ανεξάρτητα από τις ευθύνες των άλλων, για τις οποίες το ΕΣΡ δεν είναι αρμόδιο ν' απαντήσει". Η κύρια ευθύνη του ΣΚΑΪ είναι ότι ξεκίνησε την απευθείας μετάδοση. Το ΕΣΡ επίσης χθες αποφάσισε να προχωρήσει στη σύνταξη επιστολής που θα έχει τη μορφή οδηγίας και η οποία θα σταλεί σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η οδηγία θα αφορά τις ζωντανές μεταδόσεις γεγονότων, αφού όπως υπογραμμίστηκε χθες, οι ζωντανές συνδέσεις χρησιμοποιούνται πολλές φορές ως "άλλοθι" από τους σταθμούς, για να παραβιάζουν κανόνες δεοντολογίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι ότι με τις ζωντανές συνδέσεις δεν υπάρχει έλεγχος και διασταύρωση της είδησης.

Το ΕΣΡ, χθες, αποφάσισε να στείλει επιστολή προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς που είχαν συνδέσεις και αναμεταδόσεις του CNN, στην πρόσφατη επιδρομή των Αμερικανών και των Αγγλων στο Ιράκ. Η "κατά κόρον" αναμεταδόσεις από τα ελληνικά κανάλια, δημιουργούν ερωτηματικά όπως χαρακτηριστικά είπε ο Παύλος Σούρλας. Το ΕΣΡ ζητά να μάθει εάν ή όχι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν σύμβαση με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ