Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η θεωρία των... κόμβων και η πραγματική ανάπτυξη

"Η έννοια του κόμβου, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, δε θεμελιώνεται μόνο στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου. Πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, πηγαίνει στη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε στο διεθνές σύστημα από τη στιγμή που κατέρρευσε η πρώην Σοβιετική Ενωση. Η έννοια του κόμβου δεν εξαντλείται μόνο σε μια διαπίστωση χωροταξική από τη μια και πολιτικών σχέσεων από την άλλη. Περιλαμβάνει ένα ευρύτερο περιοχικό σύστημα το οποίο δεν έχει απόλυτο γεωγραφικό περιορισμό".

Αυτά αναφέρονται στην τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Δημητρακόπουλου, στη συζήτηση που οργάνωσε η Νέα Δημοκρατία στο ξενοδοχείο ΚΑΠΙΤΟΛ της Θεσσαλονίκης, το προηγούμενο Σάββατο, με θέμα "Θεσσαλονίκη - ο Ευρωπαϊκός κόμβος για τα Βαλκάνια".

Η αντίληψη των οργανωτών και ιδιαίτερα των εισηγητών της εκδήλωσης γι' αυτόν τον απροσδιόριστο γεωγραφικό χώρο, που σ' αυτόν καλείται η Θεσσαλονίκη να παίξει το ρόλο του "κόμβου", του εμπορικού, χρηματοπιστωτικού και πολιτιστικού κέντρου, είναι ότι εκτός από τις βαλκανικές χώρες περιλαμβάνει τις χώρες του Εύξεινου Πόντου, της Υπερκαυκασίας, αλλά και τις χώρες της Μεσογείου.

Η αντίληψη δηλαδή των κύκλων της άρχουσας τάξης είναι ότι στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, με την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην πρώην Σοβιετική Ενωση και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει το ρόλο του οικονομικού, εμπορικού, επενδυτικού και πολιτιστικού κέντρου, μιας ευρύτερης περιοχής, που ξεκινά απ' το Μαρόκο και φτάνει μέχρι την Ουγγαρία. Μεγαλεπήβολο βέβαια το σχέδιο, αν ληφτεί υπόψη η σημερινή κατάσταση της Θεσσαλονίκης. Μεγαλεπήβολες όμως είναι και οι βλέψεις της ελληνικής πλουτοκρατίας, που έχει ανοίξει η όρεξή της για οικονομική επέλαση στις αγορές μιας σειράς χωρών, όπου η συγκεκριμένη συγκυρία προσφέρει μεγάλες δυνατότητες πραγματοποίησης υπερκερδών.

Να σημειωθεί ότι στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΟΝΕΔ Κεντρικού Τομέα, Νίκος Κασσιμάτης, τόνισε: "Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη και ένας νομός με πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και συνεπώς πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Για τους νέους ανθρώπους αυτής της πόλης αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα χωρίς διέξοδο"...

Τη Θεσσαλονίκη λοιπόν των αδιέξοδων, της ανεργίας και των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, κάποιοι φιλοδοξούν να τη μετατρέψουν σε κέντρο ευρωπαϊκής πολιτικής και πολύμορφης διείσδυσης, κυρίως οικονομικής, στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την παρευξείνια περιοχή!

Τις βλέψεις βέβαια αυτές για την περιοχή δεν τις μονοπωλεί η ελληνική άρχουσα τάξη. Τα "μεγαθήρια" της ΕΕ έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο χώρο αυτό και με διάφορες παρεμβάσεις και προγράμματα προσπαθούν να εξασφαλίσουν στο "μαντρί" της ελεύθερης αγοράς όλες αυτές τις χώρες, για να ελέγχουν απόλυτα την οικονομία τους και τις πολιτικές εξελίξεις.

Από την άποψη αυτή ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε στην εισήγησή του ο υπεύθυνος Ενημέρωσης της ΕΕ στην Ελλάδα, Μ. Σχοινάς. Σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά η ΕΕ για τη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος στις χώρες αυτές, παρεμβαίνει με δυο μεγάλα προγράμματα. Το πρόγραμμα FAR, που καλύπτει τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και το πρόγραμμα TASIS, που καλύπτει τις χώρες της τέως Σοβιετικής Ενωσης.

Τα προγράμματα αυτά περιέχουν χρηματοδότηση των συγκεκριμένων χωρών "για μεταρρυθμίσεις, για να δυναμώσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Είναι δηλαδή διπλή στήριξη και στις πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες".

Η προώθηση των "δημοκρατικών θεσμών" που επιχειρεί η ΕΕ με τα προγράμματά της, δεν είναι φυσικά τίποτα άλλο από μια προσπάθεια συνέχισης της πορείας κατεδάφισης όλων των στοιχείων σοσιαλιστικής οικονομίας, που διασώζονται ακόμα. Της πορείας παραπέρα οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης των χωρών που δέχονται την "ευεργεσία" των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για να είναι εύκολη λεία στις ορέξεις, τους προγραμματισμούς και τη ληστρική δραστηριότητα των πολυεθνικών της Ευρώπης.

Σ' αυτή τη διαδικασία οικονομικής και πολιτικής καθυπόταξης των χωρών αυτών προσβλέπει και η αστική τάξη της Ελλάδας, σε συνεργασία και με τους μηχανισμούς της ΕΕ, με την προβολή του "κομβικού" ρόλου της Θεσσαλονίκης. Είναι μια πορεία που ασφαλώς συμβαδίζει με τις γενικότερες αντιλήψεις και επιδιώξεις της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων αστικών πολιτικών κομμάτων, δεν έχει να κάνει σε τίποτα όμως με την ανάπτυξη που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη και που θα μπορούσε να δώσει λύση στα προβλήματα της ανεργίας και της υπανάπτυξης.

Σ. Μ.

Τη Θεσσαλονίκη των αδιέξοδων, της ανεργίας και των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, κάποιοι φιλοδοξούν να τη μετατρέψουν σε κέντρο Ευρωπαϊκής πολιτικής και πολύμορφης διείσδυσης, κυρίως οικονομικής, στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την παρευξείνια περιοχή!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ