Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
"Στο δρόμο θα μας βρείτε το '99... "

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, εκφράζουν με όλους τους τρόπους οι μαθητές. Στις 15 Γενάρη η επόμενη πανελλαδική - πανεκπαιδευτική κινητοποίηση

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι μαθητές, παρά τις διακοπές των Χριστουγέννων, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και δηλώνουν αποφασισμένοι για πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες. Το επόμενο μεγάλο ραντεβού τους έχει καθοριστεί για τις 15 Γενάρη, με τα μεγάλα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, που αναμένονται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Στις κινητοποιήσεις αυτές συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί, με αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

Χτες οι μαθητές "πάτησαν" και το "άβατο" της Ηρώδου του Αττικού, ένας δρόμος όπου απαγορεύεται διά ροπάλου η προσέγγιση σε κάθε αγωνιζόμενο. Εκατοντάδες κατάφεραν να συγκεντρωθούν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έψαλαν τα δικά τους κάλαντα στον πρωθυπουργό: "Καλήν ημέρα άρχοντες/ ήρθαμε να τα πούμε/ να πούμε στον πρωθυπουργό/ πως δεν υποχωρούμε/ και δε θα σταματήσουμε/ αν δεν τον καταργήσει/ το νόμο της κυβέρνησης/ που δεν τον εγουστάρουν/ οι μαθητές της χώρας μας/ στο δρόμο όλοι βγήκαμε/ για να διεκδικήσουμε/ και να 'χουμε όλοι τώρα/ σχολείο δωδεκάχρονο/ και μόρφωση για όλους/ και μέχρι να τα έχουμε/ εμείς δε σταματούμε/ μαζί με όλο το λαό/ στους δρόμους θα βρεθούμε/ Σημίτη, Αρσένη ακούστε το καλά/ στο δρόμο θα μας δείτε το '99".

Εκτός από τα κάλαντα οι μαθητές φωνάζανε και συνθήματα όπως "Δε θα περάσει", "Κανένας δε θέλει το νόμο του Αρσένη", "Μέτωπο παιδείας με όλο το λαό, για σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολειό" κ.ά.

Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, στον οποίο εξέφρασαν τα αιτήματά τους για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98 και απαίτησαν ενιαία 12χρονη υποχρεωτική, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, αποσύνδεση του Λυκείου από το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.ά.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γαβρίλος Καρκαντόγλου δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι "ο πρωθυπουργός μας δέχτηκε για τα μάτια του κόσμου, ήταν ιδιαίτερα λακωνικός και μας είπε ότι μέρες χαράς και αγάπης που είναι, δε χρειάζονται τέτοιου είδους κινητοποιήσεις".

Θορυβημένη η κυβέρνηση

Θορυβημένη από τη μαζικότητα, την αποφασιστικότητα και τη διάρκεια του αγώνα, και, καθώς η προσπάθεια με τους ψευτοελιγμούς του υπουργείου Παιδείας έπεσαν στο κενό, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τα βρόμικα μέσα, με στόχο να πλαγιοκοπήσει το κίνημα. Αφού δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσει ενάντια στους μαθητές τα συνήθη κατασταλτικά μέτρα που στρέφει ενάντια (ΜΑΤ, δικαστικές απαγορεύσεις απεργιών, "επιστρατεύσεις" κλπ), αναζητεί"παράλληλους" τρόπους αντιμετώπισης των μαθητικών κινητοποιήσεων, επιμένοντας, ταυτόχρονα, στην αδιάλλακτη στάση της. Ηδη έχουν πληθύνει τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα περί "υποκινούμενων", "κομματικοποιημένων μαθητών", περί "μειοψηφίας που κρατά κλειστά τα σχολεία, ενώ η πλειοψηφία των μαθητών θέλει να γυρίσουν στα θρανία" κλπ. Χαρακτηριστικό είναι το χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της "Καθημερινής", με τίτλο "Υποχείρια καθοδηγητών οι μαθητές - Το ΚΚΕ κομματικοποιεί απροκάλυπτα, μέσω της ΚΝΕ τις καταλήψεις σχολείων". Η εφημερίδα του Αλαφούζου επιχειρεί με εντελώς χοντροκομμένο τρόπο να εμφανίσει την αγωνιστικότητα των μαθητών ως "εκπορευόμενη από τα κομματικά επιτελεία ακαμψία", τους ίδιους τους αγωνιζόμενους μαθητές ως "κομματικοποιημένους" οι οποίοι μάλιστα είναι "υποστηριζόμενοι και από την εντόνως κομματικοποιημένη ΟΛΜΕ" (!). Πρόκειται για μια κραυγαλέα περίπτωση "κατά παραγγελία παρέμβασης", καθώς το άρθρο της πρώτης σελίδας έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει στις μέσα σελίδες, όπου σημειώνει πως "είναι μάλλον επιφανειακή η προσέγγιση ότι τους μαθητές συντονίζει το ΚΚΕ και ότι οι καθηγητές υποδαυλίζουν τις καταλήψεις...". Και συμπληρώνει: "Εκτιμάται ότι η μαθητική αντίδραση έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις που ξεπερνούν κομματικές σκοπιμότητες ή συνδικαλιστικές επιδιώξεις και αυτό είναι που ανησυχεί τον κ. Σημίτη και το πρωθυπουργικό επιτελείο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ