Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
OHE
Παγκόσμια αγωνία από το ΕΪΤΖ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ). -

Νεότερα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΟΗΕ την ενδέκατη ετήσια Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ (1/12), δείχνουν ότι το 1998 τα θύματα της εξοντωτικής αυτής ασθένειας αυξήθηκαν κατά 10% σε διεθνή κλίμακα, ή κατά άλλα 6 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι σήμερα 33,4 εκατομμύρια είναι φορείς του ιού HIV, που προκαλεί το ΕΪΤΖ. Μέχρι τώρα, αυτό το χρόνο, πέθαναν από την καταραμένη αυτή ασθένεια 2,5 εκατομμύρια άτομα.

Τα 2/3 των νέων μολύνσεων σημειώθηκαν σε 34 αφρικανικές χώρες υπό τη Σαχάρα και, ιδιαίτερα, στην Μποτσουάνα, στην Ουγκάντα, στη Ζιμπάμπουε και το Κονγκό, όπου τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις ενηλίκους είναι φορέας του HIV. Κι ακόμα, ο ΟΗΕ προβλέπει με βάση συγκεκριμένα δεδομένα ότι έως το έτος 2015 πάνω από 60 εκατομμύρια άτομα θα πεθάνουν από ΕΪΤΖ στην Αφρική.Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, το ΕΪΤΖ σμικρύνει επικίνδυνα ο μέσος όρος ζωής σε πολλές αφρικανικές χώρες, με αποτέλεσμα μέσα στα επόμενα 10 έως 15 χρόνια, τη σημαντική μείωση των πληθυσμών τους. Για παράδειγμα, στην Μποτσουάνα, που έχει δεχτεί τα σκληρότερα τέτοια πλήγματα και όπου μόλις πριν 5 χρόνια ο μέσος όρος ζωής είχε φτάσει στα 61 χρόνια, τώρα έχει υποβιβαστεί στα 47 και αναμένεται να πέσει στα 41 χρόνια από το έτος 2000 έως το 2005.

Εξάλλου, εμπειρογνώμονες εξακρίβωσαν ότι το ΕΪΤΖ εξαπλώνεται και σε μεγάλες χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα και η Βραζιλία, οι τεράστιοι πληθυσμοί των οποίων συντελούν στην ταχύτερη εξάπλωση της ασθένειας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που μολύνονται από το ΕΪΤΖ είναι ηλικίας 10 μέχρι 24 ετών. Από τα 7.000 άτομα που προσβάλλονται κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, τα μισά ανήκουν σ' αυτήν ηλικία.

Ιδιαίτερα, οι μολύνσεις αυξάνονται ανησυχητικά ανάμεσα σε νεαρά κορίτσια και γυναίκες - και κατά συνέπεια στους εραστές τους και στα παιδιά τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια γυναίκες της Αφρικής σε ηλικία τεκνοποίησης μολύνονται κάθε χρόνο από τον HIV, καθώς και 1 εκατομμύριο παιδιά. Πολλά από τα παιδιά αυτά ορφανεύουν σε νεαρή ηλικία και πολύ συχνά η ευθύνη ανατροφής τους μεταβιβάζεται στη γιαγιά και στον παππού.

Και αυτό δε συμβαίνει μόνο στην Αφρική και στην Ασία, αλλά και στην πλουσιοπάροχη Αμερική. Αυτές τις μέρες, που διεξάγεται οικονομική εκστρατεία για να δοθεί - λόγω των εορτών - βοήθεια στους φτωχούς και καταφρονεμένους, γράφτηκε ότι μόνο στη Νέα Υόρκη υπολογίζεται ότι υπάρχουν 28.000 ορφανεμένα παιδιά λόγω του ΕΪΤΖ των γονιών τους, που πέθαναν ήδη ή βρίσκονται σε τέτοια τραγική κατάσταση, που δεν μπορούν να φροντίσουν τα άμοιρα παιδιά τους. Ορισμένα από τα παιδιά αυτά έχουν, επίσης, τον ιό του ΕΪΤΖ. Πολλά διαβιώνουν σε διάφορα δημόσια ιδρύματα.

Ο γιατρός Στέφεν Νίκολας, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Παιδιών στο Μανχάταν - της κεντρικής περιοχής της Νέας Υόρκης - δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι το πιο μεγάλο μυστικό της πόλης της Νέας Υόρκης".

Ο ΟΗΕ προσπαθεί τώρα να πείσει τις μητέρες που έχουν προσβληθεί από τον HIV να μη θηλάζουν τα μωρά τους, για να μη μολύνουν και αυτά. Ο διεθνής οργανισμός σκοπεύει, επίσης, να καθιερώσει προγράμματα για τη μείωση του κινδύνου αυτού σε διάφορες ασιατικές και αφρικανικές χώρες με υψηλά ποσοστά τέτοιας μόλυνσης γυναικών, διευρύνοντας τις ιατρικές εξετάσεις για την επισήμανση του HIV και τη σχετική θεραπεία.

Στα σχέδια αυτά, ωστόσο, ορθώνονται σοβαρά εμπόδια. Ενώ τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Αφρικής, είναι κατάμεστα από τέτοιους ασθενείς, το στίγμα που προσάπτεται σ' αυτά τα θύματα και η εχθρική στάση εναντίον τους τα εξαναγκάζουν να σιωπούν, με συνέπεια τη μη νοσηλεία τους.

Οσον αφορά τη Βόρεια Αμερική, οι θάνατοι από το ΕΪΤΖ μειώθηκαν μεν, αλλά το 1998 δεν παρατηρήθηκε καμία ελάττωση στις νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν. Και αυτό, παρά τη σχετική πρόοδο που σημειώθηκε στις δημόσιες πρωτοβουλίες μέσα στα τελευταία 10 και πλέον χρόνια, για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου. Μάλιστα, τα Κέντρα των ΗΠΑ για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών ανακοίνωσαν ότι το ΕΪΤΖ αποτελεί το κύριο αίτιο θανάτου μεταξύ των Αφροαμερικανών ηλικίας 25 μέχρι 44 ετών.

Παρατηρεί σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα "Ντέιλι Νιους" της Νέας Υόρκης: "Ναι, υπάρχουν θεραπείες φοβερά δαπανηρές, με ενοχλητικές παρενέργειες. Αλλά δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο, καμία γιατρειά. Η πρόληψη παραμένει μία προσωπική ευθύνη".

Από την πλευρά τους, οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης", επίσης σε κύριο άρθρο, με τον τίτλο "Τεράστιες επιτυχίες και τεράστιες ανησυχίες για το ΕΪΤΖ", επισημαίνουν: "Οι θάνατοι από το ΕΪΤΖ στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 29% το 1996 και κατά ένα εκπληκτικό 47% τον περασμένο χρόνο, η μεγαλύτερη πτώση σε ένα μόνο χρόνο που σημειώθηκε ποτέ για οποιαδήποτε μεγάλη ασθένεια". Προσθέτουν, όμως: "Αυτό αποτελεί λόγο για αγαλλίαση, αλλά όχι για μια διακήρυξη νίκης. Μέχρι 900.000 Αμερικανοί παραμένουν μολυσμένοι από τον ιό του ΕΪΤΖ, και το ποσοστό νέων μολύνσεων παραμένει σταθερό στις Ηνωμένες Πολιτείες - 40.000 περίπου κάθε χρόνο. Τώρα που τα μολυσμένα άτομα έχουν μακρότερη και υγιέστερη ζωή, υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος ότι θα μεταδώσουν τον ιό σε άλλους".

Και γενικεύοντας, καταλήγει το άρθρο των "Τάιμς της Νέας Υόρκης": "Ακόμα χειρότερο είναι ότι ο ιός μεταδίδεται με τρομακτικότερο ρυθμό στην Αφρική και σε άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είναι μολυσμένα και δεν υπάρχει ούτε χρήμα, ούτε ιατρική ικανότητα για την εξασφάλιση φαρμάκων προφύλαξης της ζωής. Ο κόσμος δε θα απαλλαγεί από αυτήν τη μάστιγα μέχρις ότου εφευρεθούν εμβόλια ή προληπτικά μέσα, ικανά να ανακόψουν την εξάπλωση της μόλυνσης προτού χρειαστεί οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ