Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Εντείνεται η ένταση...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Για πιθανή ανάφλεξη των συγκρούσεων στο Κόσσοβο προειδοποίησε χτες ο Βέλτζκο Οντάλοβιτς, Σέρβος τοπικός αξιωματούχος.

Κατηγορώντας τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κόσσοβου" ότι εκμεταλλεύεται τη συμφωνία εκεχειρίας του περασμένου Οκτώβρη, για να καταλάβει θέσεις που άφησε ο σερβικός στρατός και η αστυνομία, υπερασπίστηκε τις τελευταίες επιχειρήσεις, λέγοντας πως "πρέπει να υπερασπιστούμε την ενότητα και το λαό με ή χωρίς τη διεθνή κοινότητα". Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Γκλας", ο Οντάλοβιτς κατηγόρησε τους αυτονομιστές αντάρτες ότι προσπαθούν να εκφοβίσουν τη σερβική μειονότητα, αναγκάζοντάς τη να εγκαταλείψει τις εστίες της, ώστε να κατοικείται η περιοχή αμιγώς από αλβανικό πληθυσμό. "Μπορεί να υπάρχει μόνον ένα κράτος, μία αρχή, μία αστυνομία και ένας στρατός. Δεν υπάρχει χώρος για παραστρατιωτικές δυνάμεις" κατέληξε ο Οντάλοβιτς στη συνέντευξή του.

Την ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στους Κοσσοβάρους Αλβανούς έκαναν λόγο για τον εντοπισμό ενός πτώματος ηλικιωμένου κοντά στη Λαπαστίκα (30 χλμ βόρεια της Πρίστινας), αυξάνοντας έτσι σε 15 τον αριθμό των θυμάτων που σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αποστολής επαλήθευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία, Γιόργκεν Γκρούνετ, υπάρχουν πληροφορίες για ανεύρεση πτωμάτων, τις οποίες ωστόσο χαρακτήρισε "μεμονωμένα περιστατικά".

Στο μεταξύ, χτες ο Ρεξχέπ Κουόσκτζα, ηγέτης έξι κομμάτων και πολιτικών ομάδων των Κοσσοβάρων Αλβανών, εξέφρασε την υποστήριξή του στους αυτονομιστές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κόσσοβου είναι η κεντρική εθνική, πολιτική και ηθική δύναμη" για τους Αλβανούς της συγκεκριμένης σερβικής επαρχίας. Η συμμαχία των έξι κομμάτων, της οποίας ηγείται ο Κουόσκτζα, θεωρείται αντίπαλη του "Δημοκρατικού Συνδέσμου" του Ιμπραχήμ Ρουγκόβα.

Πάντως, ενώ οι αψιμαχίες και συγκρούσεις στο Ποντούγεβο φαίνεται πως έχουν "παγώσει" από την περασμένη Κυριακή, η ένταση τροφοδοτήθηκε χτες εκ νέου όταν οι σερβικές αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο της παλαιότερης αλβανόφωνης ημερήσιας εφημερίδας "Μπούτζκου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ