Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Αστείρευτη πηγή έμπνευσης κι επαναστατικής διαπαιδαγώγησης

Χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 40 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας

Η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε χτες χαιρετιστήριο προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας για τη συμπλήρωση την 1η Γενάρη των 40 χρόνων της Κουβανικής Επανάστασης, το οποίο έχει ως εξής:

"Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει θερμό συντροφικό, αγωνιστικό χαιρετισμό προς τον κουβανικό λαό, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚ Κούβας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 40 χρόνων από τη θριαμβευτική επικράτηση της Κουβανικής Επανάστασης.

Η επανάσταση στην Κούβα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν μία υπερώριμη αναγκαιότητα, συνέχεια των πολύχρονων αγώνων του λαού του νησιού για εθνική ανεξαρτησία και λευτεριά. Ενίσχυσε παραπέρα την πεποίθηση των επαναστατών όλου του κόσμου, δείχνοντας έμπρακτα πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι αήττητος.

Γνωρίζουμε πως η νικηφόρα επανάσταση της Κούβας 1956-59 είχε να αντιμετωπίσει σοβαρά και οξυμένα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα. Επρεπε να απαλλάξει τη χώρα από τα δεσμά της εξάρτησης στο βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό, πράγμα που σήμαινε ότι ταυτόχρονα έπρεπε να προωθήσει βαθύτατους κοινωνικοπολιτικούς μετασχηματισμούς, οι οποίοι θα εξασφάλιζαν την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική απελευθέρωση. Ετσι, από τα ίδια πράγματα η Κουβανική Επανάσταση οδηγήθηκε στο μόνο δρόμο που της εξασφάλιζε την απελευθέρωση από τον ιμπεριαλισμό και τις εκμεταλλεύτριες τάξεις. Οδηγήθηκε και βαδίζει ως τα σήμερα στο δρόμο του σοσιαλισμού.

Οι ιμπεριαλιστές, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, από την πρώτη στιγμή, επιχείρησαν να πνίξουν το νεογέννητο επαναστατικό κράτος, τον βαφτισμένο στα νερά της επανάστασης κουβανικό λαό. Εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τους Κουβανούς αντιδραστικούς, οργάνωσαν στρατιωτικές επεμβάσεις κι ένα στραγγαλιστικό οικονομικο-στρατιωτικό αποκλεισμό που διαρκεί ως τα σήμερα.

Η Κούβα όμως άντεξε! Οι Κουβανοί άντεξαν και δημιούργησαν πολλά στο παρελθόν, έχοντας την αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια των σοσιαλιστικών χωρών και της ΕΣΣΔ. Αντέχουν, όμως, και ως τα σήμερα, 8 χρόνια μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις του ιμπεριαλισμού πάνω τους αυξήθηκαν αντικειμενικά στο πολλαπλάσιο. Και μόνο γι' αυτό αξίζουν το σεβασμό, την εκτίμηση, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων των λαών. Η Κουβανική Επανάσταση αποτελεί για το λαό της χώρας μας, μα και για τους άλλους λαούς, αστείρευτη πηγή έμπνευσης κι επαναστατικής διαπαιδαγώγησης.

Ιδιαίτερα σήμερα που η ξέφρενη επιθετικότητα των πολυεθνικών και των πιο αντιδραστικών δυνάμεων σπρώχνει δισεκατομμύρια ανθρώπων στο θάνατο, την εξαθλίωση και την ανεργία, που η παγκοσμιοποιημένη αθλιότητα είναι η μόνη αξία των ιμπεριαλιστών στο κατώφλι του 21ου αιώνα, ο αγώνας του κουβανικού λαού αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Ο ιμπεριαλισμός όμως δεν είναι παντοδύναμος, η κοινή δράση των κομμουνιστών και η συνεργασία τους με τις άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις δείχνουν τη μοναδική προοπτική.

Είμαστε σίγουροι, αγαπητοί σύντροφοι, ότι ο λαός της χώρας σας θα συνεχίσει να αντέχει, να δημιουργεί και να υπερασπίζεται τα ιδανικά του σοσιαλισμού και την επανάσταση ό,τι κι αν χρειαστεί να γίνει. Μια υπόθεση που έρχεται από πολύ μακριά και τραβάει ακόμη μακρύτερα. Ισια προς το μέλλον".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράδειγμα αντίστασης και ανυπακοής (2010-01-01 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης (2009-01-23 00:00:00.0)
Η πραγματική ανεξαρτησία κερδίζεται μόνο με τη ρήξη με τον ιμπεριαλισμό (2008-02-03 00:00:00.0)
Φωτεινός φάρος ο αγώνας του κουβανικού λαού (2003-09-19 00:00:00.0)
Η Κουβανέζικη Επανάσταση (2001-01-06 00:00:00.0)
Η Κούβα δεν είναι μόνη της... (1999-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ