Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Προσπάθειες για συγκρότηση Πανθεσσαλονίκιας Συντονιστικής

Προσπάθεια για τη δημιουργία Πανθεσσαλονίκιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών ξεκίνησε προχτές, μέσα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητας Χαλκηδόνας στη Δυτική Υπαιθρο. Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη δημιουργία περιφερειακών Συντονιστικών Επιτροπών, τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ηδη η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κτηνοτρόφων της Επαρχίας Λαγκαδά, που δημιουργήθηκε μέσα από μεγάλη σύσκεψη αγροτικών φορέων την περασμένη Κυριακή, έχει προγραμματίσει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις 15 Γενάρη. Παράλληλα ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα, προκειμένου να μπει φρένο στην ασύδοτη και ληστρική πολιτική της ΑΤΕ, που παρακρατά παράνομα χρήματα από τις επιδοτήσεις της ΕΕ για τα προϊόντα και καταδικάζει τους αγρότες σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση.

Κάτω από την πίεση των προβλημάτων, αλλά και την εκφρασμένη απόφαση των αγροτών να βγουν αγωνιστικά απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση, ΕΕ, μεγαλεμπόρους και ΑΤΕ, οι δύο Ομοσπονδίες του νομού σύρθηκαν και, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, τελικά κάλεσαν σε σύσκεψη αγροτικούς φορείς και μέλη συντονιστικών επιτροπών που αναδείχτηκαν από τα μπλόκα των προηγούμενων χρόνων, προκειμένου να "διαγνωστούν" οι διαθέσεις του αγροτικού κόσμου!

Μέσα από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, διαπιστώθηκε πως στόχος των δύο Ομοσπονδιών ΟΑΣ (ΠΑΣΟΚ) και ΟΔΑΣ (ΝΔ) και των συνδικαλιστών τους είναι η υπονόμευση με κάθε τρόπο και η πρόκληση εμποδίων στη δηλωμένη απόφαση των αγροτών να βγουν αγωνιστικά στους δρόμους. Μια πρόθεση που φάνηκε καθαρά από τις τοποθετήσεις των δύο προέδρων Σ. Σαλιάκη και Σ. Παρλαπάνη,που περιορίστηκαν να ενημερώσουν για τη συνάντηση που είχαν προ μηνός με τον υπουργό Γεωργίας, όπου τους ζητήθηκε πίστωση χρόνου για να εξεταστούν τα προβλήματα της αγροτιάς. Χαρακτηριστική της πρόθεσής τους ήταν άλλωστε και μια φράση του προέδρου της ΟΔΑΣ Σ. Παρλαπάνη: "Τα τρακτέρ στους δρόμους έχουν παλιώσει. Ξεφούσκωσαν όπως και τα λάστιχά τους. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους δράσης".

Ο υπονομευτικός ρόλος των δύο Ομοσπονδιών επισημάνθηκε από πολλούς αγρότες. Αρκετοί μάλιστα κατήγγειλαν πως τα ΔΣ των Ομοσπονδιών αναδείχτηκαν μέσα από νόθες διαδικασίες και δεν εκπροσωπούν τίποτε παρά μόνο τον εαυτό τους. Ετσι οι αγρότες απέρριψαν την απέλπιδα προσπάθεια των δύο προέδρων που, προκειμένου να χειραγωγήσουν κάθε προσπάθεια αγωνιστικής δράσης, πρότειναν οι Ομοσπονδίες να ηγηθούν και να συντονίσουν τους αγώνες των αγροτών πλαισιωμένες από ορισμένους εκπροσώπους συνεταιρισμών κατά περιφέρεια στο νομό. Τελικά αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια δημιουργίας Πανθεσσαλονίκιας Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ