Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικόνες τέχνης

Πολλές και σημαντικές οι καλλιτεχνικές εκδόσεις που κυκλοφόρησαν και αυτή τη χρονιά. Ενα βιβλίο τέχνης αποτελεί πάντα ένα πολύτιμο και ξεχωριστό δώρο.

Από τη δραστηριότητα του εκδοτικού οίκου "Μέλισσα",σημειώνουμε την έξοχη καλλιτεχνική έκδοση "Α. ΤΑΣΣΟΣ Χαρακτική 1932-1985".Η παρούσα έκδοση προσφέρει στον αναγνώστη όχι μόνο μια ολοκληρωμένη εικόνα και γνώση για το πολύπλευρο δημιουργικό έργο του Α. Τάσσου, αλλά και μια αισθητική απόλαυση.

Στις διακοσμητικές τέχνες που συνοδεύουν και συμπληρώνουν την αρχιτεκτονική έκφραση από την περίοδο του παραδοσιακού πολιτισμού ως τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας, αναφέρεται το βιβλίο του αρχιτέκτονα - καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Φιλιππίδη"Διακοσμητικές τέχνες, τρεις αιώνες τέχνης στην ελληνική αρχιτεκτονική" ("Μέλισσα"). Ο τόμος, αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας, καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα (Καστοριά, Σιάτιστα, Αμπελάκια, Λεωνίδιο, Μάνη κλπ.) και καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις εξελίξεις και μεταμορφώσεις των διακοσμητικών τεχνών.

  • Από τα ξεχωριστά βιβλία τέχνης που κυκλοφόρησαν αυτό το χρόνο οι εκδόσεις "Αδάμ",σημειώνουμε το πολυτελές λεύκωμα "ΔΗΛΟΣ" με "Μαρτυρίες από τα Μουσειακά Εκθέματα", έργο της αρχαιολόγου Φωτεινής Ζαφειροπούλου."Η Τέχνη στην Ιστορία του ανθρώπου" τιτλοφορείται το ογκώδες, πάμπλουτο και άψογο εικονογραφικά, έργο της Μαίρη Χόλινγκουόρθ,το οποίο είχε προλογίσει ο μεγάλος Ιταλός ιστορικός Τέχνης και πανεπιστημιακός καθηγητής Τζούλιο Αργκάν.Πρόκειται για μια θαυμάσια έκδοση των εκδόσεων "Αδάμ", σε συνεργασία με τον ιταλικό οίκο "GIUNTI", και σε μετάφραση Δάφνης Καψαμπέλη.

Μια ολοκληρωμένη εικόνα του έργου ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες ζωγράφους, του δασκάλου Νίκου Νικολάου,προσφέρει η ομώνυμη μονογραφία των εκδόσεων "Αδάμ". Το λεύκωμα του Ν. Νικολάου, που επιμελήθηκε επιστημονικά η ιστορικός Τέχνης Ολγα Μετζαφού Πολύζου,καλύπτει όλες τις περιόδους της δημιουργίας του, ενώ παράλληλα καταθέτουν τις μαρτυρίες τους οι: Δημήτρης Παπαστάμος, Μανόλης Χατζηδάκης, Γιάννης Νεγρεπόντης, Αλέξανδρος Ξύδης, Χρύσανθος Χρήστου κ. ά.

  • Το καλοκαίρι του 1963, η πένα ενός μεγάλου ποιητή, του Γιώργου Σεφέρη,συνάντησε τα "χαράγματα της ψυχής" ενός μεγάλου καλλιτέχνη, του Τάσσου.Καρπός αυτής της γνωριμίας ήταν η έκδοση, το 1965, του βιβλίου "Ασμα Ασμάτων",ενός πολύτιμου βιβλίου, που υμνεί τη ζωή και τον έρωτα. Τριάντα τρία χρόνια μετά, η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών "Α. ΤΑΣΣΟΣ",ανατύπωσε το "Ασμα Ασμάτων",προσφέροντας στο κοινό ένα βιβλίο - λεύκωμα, σπάνιο και πολύτιμο. Το βιβλίο ξανατυπώθηκε σε 600 αντίτυπα, στο ίδιο μεγάλο σχήμα. Η επανέκδοση αποβλέπει στην εξοικείωση των νεότερων γενιών με μεγάλα πρότυπα της λογοτεχνίας και της τέχνης του βιβλίου, ξεχασμένα σήμερα.
  • Φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη και κείμενα των Κ. Μπίρταχα, Χ. Γούναλη, Χ. Κιρπότιν περιλαμβάνει το φωτογραφικό λεύκωμα Σαντορίνη και η θάλασσα "έτεκε γην" (εκδόσεις "Τοπίο"). Ο πρόλογος είναι του Σαντορινιού ζωγράφου Πάρι Πρέκα και οι 30 φωτογραφίες του κειμένου είναι των: Σπύρου Μελετζή, Βάσως Παπαϊωάννου, Nelly's, Γ. Ιωακειμίδη και προέρχονται από τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και του Λαογραφικού Μουσείου Σαντορίνης.Επίσης, φιλοξενούνται 6 φωτογραφίες του Βασίλη Τσώνη με τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι (Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών). Τις 120 ολοσέλιδες φωτογραφίες του Δ. Ταλιάνη, τις συνοδεύουν 40 αποσπάσματα από έργα των: Ηλία Βενέζη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, Μυρσίνης Σαντοριναίου, Ντιάνας Αντωνακάτου κ. ά.
  • Στις Σποράδες είναι αφιερωμένο το έκτο λεύκωμα της σειράς των φωτογραφικών οδοιπορικών του Νίκου Δεσύλλα,που κυκλοφορεί από την εκδοτική εταιρία "Σύνολο"."Σποράδες. Στα κύματα του Αιγαίου" είναι ο τίτλος του και στόχος της εκδοτικής αυτής προσπάθειας είναι η καταγραφή του ποικιλόμορφου τοπίου, που αποτελεί ντοκουμέντο μιας Ελλάδας η οποία χάνεται. Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται και κείμενα τα οποία ανήκουν σε ανθρώπους που έχουν βιωματική σχέση με την περιοχή. Καλλιτεχνική και εκδοτική επιμέλεια Μαρία Καρατάσσου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ