Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Κρίση" με αφορμή τους πρόσφυγες

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Οι ιρανικές αρχές ανάγκασαν χιλιάδες Αφγανών προσφύγων που βρίσκονταν στο έδαφός τους να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, όπου τα τρόφιμα είναι δυσεύρετα και οι μάχες συνεχίζονται, σύμφωνα με χθεσινές καταγγελίες αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών και των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι πρόκειται για αντίποινα σε βάρος των προσφύγων, λόγω της δολοφονίας 9 Ιρανών διπλωματών και ενός δημοσιογράφου τον περασμένο Αύγουστο. "Από τότε ταπεινώνουν τους πρόσφυγες με τρόπο δεινό", ανέφερε στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. "Εχουν αναγκάσει πάνω από 10 χιλιάδες να έρθουν εδώ, όπου δεν μπορούσε να τους παράσχουμε καμία βοήθεια".

Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από την Τεχεράνη.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού, που υπάγεται στον ΟΗΕ, αναφέρει ότι πάνω από 400 πρόσφυγες αναγκάζονται να περνούν καθημερινά τα σύνορα προς τη δυτική επαρχία Χεράτ, η οποία είναι κυριολεκτικά ρημαγμένη από τον εμφύλιο και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να τους παρασχεθεί βοήθεια. Πολλοί από τους επιστρέφοντες είναι άρρωστοι και αδύναμοι, ανέφερε εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που εδρεύει στο Πακιστάν.

Οι εκτιμήσεις όσον αφορά τον αριθμό των Αφγανών προσφύγων στο Ιράν διαφέρουν. Οι "συντηρητικότερες" μιλούν για 500.000, ενώ άλλες κάνουν λόγο για 1,4 εκατ. ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ