Παρασκευή 8 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Ιαπωνικά "μηνύματα συνεργασίας" στον απόηχο του ΕΥΡΩ

ΠΑΡΙΣΙ. -

Μήνυμα "συνεργασίας" μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ, και Ιαπωνίας με στόχο ένα σταθερό διεθνές νομισματικό σύστημα απηύθυνε χτες στο Παρίσι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Κέιζο Ομπούτσι, κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας περιοδείας που πραγματοποιεί από την περασμένη Τρίτη στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Βασικός λόγος γι' αυτή την περιοδεία του πρωθυπουργού Ομπούτσι ήταν κάτι παραπάνω από τα γενικόλογα μηνύματα συνεργασίας μεταξύ οικονομικών υπερδυνάμεων, καθώς η δημιουργία του ΕΥΡΩ έχει εντείνει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του Τόκιο για τις επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης στο γιεν...

"Η γέννηση του ΕΥΡΩ, χωρίς αμφιβολία, είναι μια μεγάλη αλλαγή. Η τριμερής συνεργασία ανάμεσα σε Ιαπωνία, Ευρώπη και ΗΠΑ θα επέτρεπε τη δημιουργία ενός σταθερού και ανεπτυγμένου διεθνούς νομισματικού συστήματος" είπε ο Ομπούτσι μιλώντας σε Γάλλους δημοσιογράφους, προτιμώντας ωστόσο να μην προχωρήσει μέχρι του σημείου να κάνει λόγο για ουσιαστική ή τυπική "σύνδεση" μεταξύ του γιεν, ΕΥΡΩ και δολαρίου. Επέμεινε, πάντως, στα πλεονεκτήματα μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ του Τόκιο και των χωρών που χρησιμοποιούν τοΕΥΡΩ, εκφράζοντας την επιθυμία ότι "το πνεύμα προστατευτισμού δε θα εμποδίσει μια τέτοια εξέλιξη".

Πάντως, το ίδιο 24ωρο, ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου Καόρου Γιοσάνο, διασκέδασε τις φήμες για πιθανή σύνδεση μεταξύ των τριών νομισμάτων, δηλώνοντας από τις Βρυξέλλες ότι οι αγορές είναι αυτές που "θα θέσουν τους όρους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ